Sötåsens ”jordnötsås”på gråärt
Äntligen en "jordnötssås" utan jordnöt! Gråärtans nötiga smak passar utmärkt för att ta jordnötensplats i denna krämigt goda sås.
Ett sug efter indisk mat fick tankarna att snurra hos en av kockarna på Naturbruksskolan Sötåsen. Skolan är nötfri så jordnötter har aldrig varit ett alternativ att använda. Men vi har sett att gråärtan går alldeles utmärkt att ersätta mot nötter.
Tanken var att efterlikna framför allt strukturen på såsen. Efter test av olika smaksättningar och tillagningstekniker landade kockarna i just det här receptet. Att det var bra fick vi bekräftat av många när vi bjöd på såsen på Sötåsens 65-årsjubilium. Bland annat en jordnötsallergiker som inte kunnat laga jordnötssås till sin
Ingredienser
8 portioner
- 3 dl gråärta
- 1 liten gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk olja
- 1/2 tsk röd currypasta
- 6,5 dl kokosmjölk
- 1/2 tsk sambal oelek
- 1/2 tsk riven ingefära
- 1/2 tsk pressad lime
- 1 msk soja
- 1 tsk brunt farinsocker
Gör så här
- Blötlägg gråärtorna över natten eller minst 8 timmar. Häll av vattnet.
- Torrosta dem i en stekpanna.
- Mixa gråärtorna medan de är varma i matberedaren med lite olja.
- Skala och finhacka löken. Pressa vitlöken. Fräs i olja några minuter och tillsätt currypastan så att den får fräsa med någon minut.
- Rör ner kokosmjölk, sambal oelek, ingefära, pressad lime, soja och farinsocker och de mixande ärtorna.
- Sjud tills ärtorna känns mjuka. Smaka av såsen med salt, farinsocker och lime.
Servera med kyckling och rostade grönsaker.