Pizzabullar med gråärt

Pizzabullar med en gråärt på en plåt

Klassisk utflyktsmat på nytt sätt! Preppa pizzabullarna och fyll frysen så har du snabbt en god maträtt redo för utflykten eller soffhänget. I bullarna finns proteinrika gråärtan som med klassisk kryddning kommer passa de flesta. Börja rulla bullar!

Ingredienser

Ca 45 st

  • 400 g Kokta gråärtor
  • 2,5 msk Tacokrydda
  • Rapsolja till stekning
  • 1L Mjölk/vatten 
  • 100g Jäst 
  • 520 g Tacosås
  • 120 g Riven ost 
  • 1 msk Salt
  • 100 g Smör 
  • 1550 g Vetemjöl

Gör så här

Pulsa de kokta gråärtorna lite snabbt i matberedaren så att det blir som en färs. Stek gråärtsfärsen i lite olja och krydda med tacokryddan.

Smula ner jästen i degblandaren och tillsätt lite av degvätskan så att jästen smälter. Tillsätt resten av vätskan, salt, det smälta smöret och vetemjölet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.

Dela degen i två delar och kavla ut varje bit till en rektangel. Bred ut tacosåsen och strö gråärtsfärsen över. Rulla ihop rektangeln ifrån långsidan som en rulltårta. Dela degen i skivor ca 2 cm breda och lägg dem på en bakplåttsklädd plåt. Strö riven ost över och jäs bullarna ca 20-30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8-10minuter. Låt de svalna på ett galler under bakduk.

Tips!

Dessa kan du njuta av på sommarutflykterna. Antingen kokar man egen tomatsås eller så kan man köpa färdig tomatsalsa. Man kan med fördel ta i tex majs också i fyllningen.

 

Två händer som håller i fröer

Våra testmiljöer för livsmedel

I våra testmiljöer för livsmedel utvecklas nya lösningar med fokus på hållbara offentliga måltider. Stor vikt läggs vid att skapa hälsosamma och näringsriktiga skolmåltider med en låg klimatbelastning.