Knäckebröd på gråärt

Knäckebröd på gråärt

Knäckigt, proteinrikt och doftar härligt av rosmarin. Det här är knäckebrödet med stort K! Gråärtans nötiga smak ger ett knäckebröd utöver det vanliga. Det går lätt att göra glutenfritt och är enkelt att göra.

Ingredienser

10 Portioner

  • 230 g kokta gråärta (ca 100 g torr)
  • 1 ½ dl havregryn
  • ½ dl linfrön
  • 1 msk majsmjöl
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • ½ dl olivolja
  • 1 dl kokande vatten 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Är inte gråärtorna kokta så blötlägg och koka enligt instruktioner på förpackningen.
  3. Skölj av gråärtorna och mixa med havregryn, linfrön, majsmjöl och rosmarin till ett smul.
  4. Tillsätt olivolja och vatten. Mixa till en slät smet.
  5. Kavla ut mellan två bakplåtspapper, blir ca 2-3 plåtar.
  6. Strö över flingsalt.
  7. Skär önskad form med en degskrapa eller kniv, förslagsvis fyrkanter eller avlånga sticks.
  8. Tilllaga i ugnen i ca 40-50 min, tills knäcket är torrt. Låt svalna helt på plåten. Strö över flingsalt.
Två händer som håller i fröer

Våra testmiljöer för livsmedel

I våra testmiljöer för livsmedel utvecklas nya lösningar med fokus på hållbara offentliga måltider. Stor vikt läggs vid att skapa hälsosamma och näringsriktiga skolmåltider med en låg klimatbelastning.