Grodda gråärt

Färdiggroddad gråärt

Ärtskott på gråärt är poppis hos alla i familjen. De är vackra att titta på, har härligt krisp och smakar gott. Så här enkelt här det!

Ingredienser

  • Gråärtor
  • Ett djupare fat eller en behållare med kant

Gör så här

Det är inte svårt att odla ärtskott. Man kan göra det tillsammans som en aktivitet med familjen. Med en liten insats, vattning och en nypa tålamod kommer du att lyckas med en fin och härlig odling. Räkna med en odlingstid på ungefär en vecka.

Du kan ha en odling på gång, året runt, för att skörda och pynta  måltiderna med vackra gröna skott. När du odlar gråärtor kan du skörda två gånger på en sådd. 

  1. Skölj och blötlägg gråärtorna över natten eller minst 8 timmar. Till 1 del ärtor använd 3 delar vatten.
  2. Häll av vattnet. Lägg ärtorna i ett djupare fat eller en behållare med kant. Se till att de står i lite vatten en gång om dagen.
  3. Nu är det bara att vänta! När skotten vuxit sig ca 10 cm höga kan du skörda. Användskotten till sallader eller på smörgåsen.
  • Färdiggroddad gråärt
    1 av 5
  • Snart färdiggroddad gråärt
    2 av 5
  • Skott börjar växa från gråärtan
    3 av 5
  • Gråärtan har börjat gro
    4 av 5
  • Blötlagd gråärta
    5 av 5
  • Färdiggroddad gråärt
  • Snart färdiggroddad gråärt
  • Skott börjar växa från gråärtan
  • Gråärtan har börjat gro
  • Blötlagd gråärta
Två händer som håller i fröer

Våra testmiljöer för livsmedel

I våra testmiljöer för livsmedel utvecklas nya lösningar med fokus på hållbara offentliga måltider. Stor vikt läggs vid att skapa hälsosamma och näringsriktiga skolmåltider med en låg klimatbelastning.