Utlysning för slöjdare och skribenter: Slöjd och skrift
Vill du sätta ord på det du gör, gestalta slöjdandet med bokstäver? Genom att läsa om och skriva utifrån handens arbete närmar vi oss det skrivna ordet från ett slöjdperspektiv och fördjupar samtalet om slöjdens inneboende poesi. Nu söker vi slöjdare med intresse för det skrivna språket som vill utforska möjligheterna att förmedla, översätta, skriva utifrån, låta sig inspireras av traditionella material och slöjdmetoder. Vi söker också poeter, författare, essäister, kritiker – skribenter av alla slag – som i sitt arbete vill fördjupa sin kunskap om vad slöjd är och skriva inifrån praktiken. Sök senast 10 oktober.
Slöjd och hantverk omnämns ofta som ”tyst kunskap”. I detta residens vill vi dock undersöka och fördjupa hur slöjd och ord kan förstärka varandra. Detta kan förhoppningsvis leda till en bredare språklighet och en större uttryckspalett hos deltagarna och på sikt även att slöjd och hantverk- och allt till dessa knutna göranden, tänkanden, kopplingar mellan natur och människa och människor emellan- kan förstås på ett djupare sätt ute i samhället.
Residenset kommer att ske i november under sammanlagt sju dagar: 11–12 nov på Slöjdseminariet på Nääs och 25–26 nov på Konstepidemin i Göteborg. Däremellan tid för eget arbete. Residenset avslutas med ett seminarium på Konstepidemin den 26 november.
Vad har slöjd och text för beröringspunkter? Det du upplever när du slöjdar, kan det beskrivas i text? Och vilka berättelser kan bo i själva slöjden?
Till vårt konstartsövergripande residens söker vi dig som är nyfiken på dessa frågor och vill ägna dig åt skrivande i varierande former själv och tillsammans med andra.
Residenset har plats för fyra personer, som under sju dagar får tid och plats att möta varandra, arbeta gemensamt och enskilt samt delta i inspirerande föredrag.
Som inspiratör och bollplank under residenset får du möta Anahita Ghazinezam, kulturjournalist baserad i Umeå, under hösten aktuell med sin första bok. Det är en essä som väver samman slöjdens historia om överlevnad, med flyktingens och kvinnans.
Med henne undersöker vi textuella melodier och hittar vägar att upptäcka stora berättelser inuti de minsta bisatserna. Vi tar en titt: vilka bryggor kan vi använda för att sammanfoga slöjd, med sina egna villkor och separatistiska längtan, till den moderna människans villkor i en nutida kontext? Hur skriver vi poetiskt men oromantiskt? Hur minns vi och återberättar målande men inte skönmålande?
Vem kan söka?
Du som är verksam utövare inom slöjd eller annan materialbaserad konstform och intresserad av ord och text.
Du som är skribent inom något område och intresserad av fördjupad kunskap om slöjdens olika dimensioner.
Folkbokförda i Västra Götaland kan komma att prioriteras.
Residens beviljas inte till sökande som studerar på mer än halvtid när beslut fattas eller under perioden som residenset avser.
Det här ingår i residenset
Plats och lokal: Förvaltningen för kulturutveckling erbjuder ändamånsenlig lokal för residenset. Plats och lokal meddelas senare.
Ersättning: För de antagna betalar Förvaltningen för kulturutveckling ut lön på 7 000 kronor per person.
Boende: boende i eget rum under residensperioden ingår.
Mat: Mat ingår ej. Möjlighet att laga egen mat finns.
Resor: Ersättning för resor inom Västra Götaland utgår, efter överenskommelse.
Övrigt: Förvaltningens konsulenter finns tillgängliga som bollplank och stöd.
Ditt åtagande
Arbeta inom ramen för din egen ansökan. I residenskonceptet ingår också att medverka i någon form av publikt möte. Det kan vara en enkel presentation av ditt arbete eller ett samtal. Efter avslutat residens vill vi ha en enkel dokumentation.
Ansökan
Sök senast 10 oktober via digitalt formulär.
Urval och kriterier
I urvalsgruppen ingår representanter från Förvaltningen för kulturutveckling och det fria kulturlivet. Urvalsgruppen tittar särskilt på de sökandes konstnärliga idé, hantverk, kunnande, engagemang och relevans. Vi strävar också efter bredd och representation i den antagna gruppen. Besked till de antagna lämnas per mejl.