Utlysning för korgslöjdare: Residens i Skövde
Är du slöjdare och arbetar med traditionella korgflätningstekniker? Sök vårt residens i Skövde! Under åtta dagar i september fördjupar du dig inom korgslöjd och har även möjlighet att samverka med en videokonstnär som gör en parallell residensperiod. Sök senast 25 juni. Observera att ansökningstiden är förlängd.
Är du slöjdare som kommit förbi nybörjarstadiet inom korgflätning? Är rot, hassel, furuspån, en eller bast dina material? Vi söker en slöjdare som är intresserad av hur korgens fascinerande värld kan visas bortom kommersiella eller pedagogiska ramverk och som är nyfiken på att möta – eller krocka – korgslöjden med ett yngre praktiskt hantverk, videokonst.
Möte med en videokonstnär
Korgresidenset kommer att ske samtidigt som ett residens där en videokonstnär får möjlighet att fördjupa sig inom sin konstform. Ni jobbar parallellt med era respektive projekt men uppmuntras att involvera varandra och sammanföra era discipliner. På vilket sätt och vad det blir, det är upp till er.
En ingång till ett samarbete skulle kunna vara:
Hur många kunde göra rörlig bild för hundra år sedan, jämfört med i dag?
Hur många kunde fläta en korg för hundra år sedan, jämfört med i dag?
I dag är rörlig bild en självklarhet, men i relation till korgflätandet som funnits i minst 12 000 år, är uttrycksformen ny. Den rörliga bilden har fått en explosiv spridning, medan korgflätning nu är närmast exklusivt. För bara hundra år sedan fanns kunskapen och möjligheten att skapa film endast hos några få, medan färdigheten att fläta en korg var allmänt spridd. I dag är det tvärtom.
Vi vill uppmuntra de sökande att fundera över dessa mediers utveckling och kanske spegla dem mot varandra? Kan två uttryck som har så skilda villkor och som både historiskt och hantverksmässigt står långt ifrån varandra, samtala? Kan vi se likheter? Båda tekniker kan ha med samlande att göra. I den ena samlar du potatis eller svamp, med den andra uttryck, minnen, porträtt av människor – eller kaniner...
Praktisk information
Datum för residenset: 9-16 september 2023
Antal dagar: 8 dagar
Plats: Skövde
Lokal: Slöjdens hus samt ateljé i anslutning till residensboendet
Ersättning: För de antagna betalar Förvaltningen för kulturutveckling lön på 8 000 kr före skatt, per person.
Bollplank: Västra Götalandsregionens konsulenter inom konst och slöjd kan bistå som bollplank vid behov.
Boende: Enklare boende i eget rum under residensperioden ingår.
Mat: Mat ingår ej. Möjlighet att laga egen mat finns.
Resor: Ersättning för resor inom Västra Götaland utgår, efter överenskommelse.
Produktionskostnader: Viss möjlighet till stöd kring material eller teknik finns, efter överenskommelse. Ange behov i ansökan.
Ditt åtagande: Arbeta inom ramen för din egen ansökan. I residenskonceptet ingår också att medverka i någon form av publikt möte. Det kan vara ett work in progress, en enkel presentation av ditt arbete eller ett samtal. Det publika mötet arrangeras av Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen och Skövde Kulturhus i samråd med antagna residenter och är en viktig del av den lokala förankringen.
Efter avslutat residens vill vi ha en enkel dokumentation, med ca tre fotografier/inspelningar/rörlig bild och max ett A4 med tankar och reflektioner om residenset. Skicka rapporten till ansvariga konsulenter och producenter, senast 14 dagar efter genomfört residens. Se kontaktuppgifter nedan.
Ansökan
Observera att sökande måste vara folkbokförd i Västra Götaland. Residens beviljas inte till sökande som studerar på mer än halvtid när beslut fattas eller under perioden som residenset avser.
Du söker via ett digitalt formulär som du hittar här...
Sista ansökningsdag 25 juni. Observera att ansökningstiden är förlängd.
Urval och kriterier
I urvalsgruppen ingår representanter från Förvaltningen för kulturutveckling, Skövde Kulturhus och det fria kulturlivet. Urvalsgruppen tittar särskilt på de sökandes konstnärliga idé, handlag, kunnande och engagemang. Besked till den som antas lämnas per mejl.
Kontakt
För frågor kring residenset kontakta Jonatan Malm, hemslöjdskonsulent.