Utlysning: Fägatukonst – ett undersökande residens för urbana och folkliga uttryck

Nu söker vi utövare från alla konstarter till vårt nya undersökande residens Fägatukonst*. Vi söker dig som arbetar med folkliga eller urbana konstformer, eller andra uttryck utanför den etablerade konstscenen – och som är nyfiken på att möta andra konstnärer i ett undersökande arbete. Residenset kommer att ske i Konstkollektivets lokaler i Mölndal under sammanlagt tio dagar, 8 till 10 juni och 26 september till 2 oktober. Sök senast 18 april.

Vad har street art, slöjd, urbana dansstilar, berättande, cirkus, folkmusik, figurteater och folklig dans för beröringspunkter?

Till vårt konstartsövergripande residens söker vi dig som är nyfiken på att undersöka gemensamma nämnare mellan konstformer som brukar beskrivas som folkliga eller urbana, konstformer som inte har en given plats på de större konstscenerna.  

Residenset har plats för fyra personer, som under tio dagar får tid och plats att möta varandra, arbeta gemensamt och delta i inspirerande föredrag. Vi erbjuder även, så långt det går, ändamålsenliga lokaler för egen fördjupning. Gruppen ska även göra en presentation av valda delar från residensarbetet under ett publikt möte. 

Parallellt pågår ett produktionsresidens för barn och unga, på samma tema, med gemensamma delar och möjlighet till samverkan. Läs mer om produktionsresidenset här...

Vem kan söka? 

Du som är verksam utövare i Västra Götaland inom folkliga konstformer och uttryck, urbana konstformer och uttryck, eller andra konst- och kulturformer som du upplever inte har en given plats på den etablerade konstscenen. Vi välkomnar även dig som har bakgrund som konstnär i ett annat land, men som ännu inte hittat din publik i Sverige. 

Vi söker dig som är nyfiken på att möta andra utövare, från andra konstformer, i ett undersökande arbete – inom ramen för vår tematik. Du kan söka ensam eller med en kollega.

Observera att du som söker måste vara folkbokförd i Västra Götaland.

Residens beviljas inte till sökande som studerar på mer än halvtid när beslut fattas eller under perioden som residenset avser.

Praktisk information 

Datum för residenset: Kick-off på Världskulturmuseet 25 maj med föredrag, föreställning och fika. Första residensperioden: 8-10 juni. Andra residensperioden: 26 september - 2 oktober.
Antal dagar: 3+7 dagar
Plats: Konstkollektivet i Mölndal (Länk: https://konstkollektivet.se/)
Lokal: Vi erbjuder, så långt det är möjligt, ändamålsenliga lokaler för respektive konstform. Lokaler finns beskrivna på Konstkollektivets hemsida. För mer detaljer ta kontakt.
Ersättning: För de antagna betalar Förvaltningen för kulturutveckling ut ett arvode på 10 000 kronor plus moms, på faktura, per person.
Boende: Enklare boende i eget rum under residensperioden ingår.
Mat: Mat ingår ej. Möjlighet att laga egen mat finns på boendet.
Resor: Ersättning för resor inom Västra Götaland utgår, efter överenskommelse.
Produktionskostnader: Viss möjlighet till stöd kring material eller teknik finns, efter överenskommelse.
Övrigt: Förvaltningens konsulenter och producenter finns tillgängliga som bollplank och stöd.

Ditt åtagande

Arbeta inom ramen för din egen ansökan. I residenskonceptet ingår också att medverka i någon form av publikt möte. Det kan vara en enkel presentation av ditt arbete eller ett samtal.

Efter avslutat residens vill vi ha en enkel dokumentation, med ca tre fotografier och max ett A4 med tankar och reflektioner om residenset.

Ansökan 

Ansökan: Du söker via ett digitalt formulär som du hittar här...
Sista ansökningsdag: 18 april
Antal platser som utlyses: 4

Urval och kriterier

I urvalsgruppen ingår representanter från Förvaltningen för kulturutveckling och det fria kulturlivet.

Urvalsgruppen tittar särskilt på de sökandes konstnärliga idé, hantverk, kunnande, engagemang och relevans. Vi strävar också efter bredd och representation i den antagna gruppen.

Besked till de antagna lämnas per mejl under vecka 18.

*Vad är en fägata? 

En fägata är en upptrampad stig, ofta kantad med stenmurar eller trästaket. På fägatan föste man förr i tiden tamboskap, till exempel kor, får eller getter, från byns centrum till betesmarker utanför byn.

Residenset genomförs av Förvaltningen för kulturutveckling i samarbete med föreningen Konstkollektivet i Mölndal. 

Kontakt

För frågor kring residenset kontakta:

Emma Johansson, producent folkmusik
emma.v.johansson@vgregion.se

Jonatan Malm, länshemslöjdskonsulent
jonatan.p.malm@vgregion.se

Meira Ahmemulic, konsulent samtida konst, arkitektur, form och design
mejra.wiczak.ahmemulic@vgregion.se