25/5 Fägatukonst – föredrag, föreställning och fika
Välkommen till föredrag, föreställning och fika på Världskulturmuseet 25 maj klockan 17.00-19.30. Temat är "fägatukonst" – ett begrepp som omfamnar folkliga och urbana uttryck, men även andra konst- och kulturformer utanför den etablerade konstscenen. Evenemanget vänder sig till alla som vill veta mer om gemensamma nämnare mellan dessa konstuttryck och arrangeras av Förvaltningen för kulturutveckling i samarbete med Världskulturmuseet och Konstkollektivet i Mölndal.
Begreppet fägatukonst finns egentligen inte. Det som finns är en nyfikenhet på gemensamma nämnare mellan olika former av folkliga och urbana uttryck. En fägata är en upptrampad stig för boskap att gå ut på bete i byar långt från städerna, dvs i den miljö där slöjd och folkmusik uppkommit, och gatukonst är ett annat ord för graffiti och andra konstformer som formats i urban miljö men knappast i innerstaden. Till området hör också en massa andra kulturformer, såsom cirkus och figurteater, gatuteater och berättande samt folkliga och urbana dansstilar.
Denna nyfikenhet gav impulsen till detta evenemang, som produceras av Förvaltningen för kulturutveckling tillsammans med Världskulturmuseet och Konstkollektivet i Mölndal.
Datum: Onsdag 25 maj
Tid: 17.00–19.30
Plats: Världskulturmuseet, Göteborg
Lokal: Studion
Anmälan: Ingen föranmälan krävs
Kostnad: Evenemanget är kostnadsfritt
Medverkande
Bridget Marsden
When I Listen To Bingsjö - ”Vad var det med Bingsjö folkmusiktradition som lyckades locka mig från England till Sverige?”
Bridget Marsden, född 1982 i Huddersfield, bosatt i Stockholm. En konsert av och om musikern Bridget Marsdens möte med folkmusiktraditionen från den lilla byn Bingsjö i Dalarna. Denna plats och musik är legendarisk inom folkmusiksverige, men för Bridget är Bingsjö-musik en musiktradition som uppstått i mötet mellan olika musiker. Flera av de starka personligheter som är en del av Bingsjö- traditionen kommer inte från själva byn. Det som alla har gemensamt är att de har fastnat för själva musiken. Konserten handlar om Bridgets möte med dessa personligheter bland annat Päkkos Gustaf, Nils Agenmark och Ole Hjorth, och deras musik.
Musik kombineras med personliga berättelser, vilka utgår från utställningen med samma namn och som turnerat i Sverige och utomlands sedan 2010.
Oscar Lara
Om gatukomedi som antikolonial kraft.
Oscar Lara, född 1977 i Peru, är konstnär bosatt i Stockholm och Lima. I sina verk undersöker han hur sociala praktiker kan bidra till påtagliga strukturella förändringar och omkontextualisering av etnografiskt material för att aktivera dekoloniala krafter.
Han kommer bl.a berätta om projektet där en biolog, en antropolog, en pedagog från Theater for the Oppressed, en konstnär och tre gatukomiker går samman i en produktion som berör gruvindustrins illegala verksamhet i Amazonas, Peru. Det konstnärliga resultatet, gatukomedin "The Adventures of Chuchupe", har fått stor spridning på olika peruanska torg.
Jonatan Malm, Förvaltningen för kulturutveckling
En introduktion till folkkultur
Då Jonatan Malm är hemslöjdskonulent utgår han från ämnet slöjd, som han kan bäst, men beröringspunkter inom andra folkliga uttryck tecknas också. Grundinställningen är att folkkultur är på samma gång väldigt lokal och global, men aldrig nationell. Hur har värdehierarkierna uppstått? Är det relevant att skilja på konsthantverk och slöjd? Och hur relaterar folkkultur till urban konst?
Kontakt
För frågor kontakta:
Emma Johansson, producent folkmusik
emma.v.johansson@vgregion.se
Jonatan Malm, länshemslöjdskonsulent
jonatan.p.malm@vgregion.se
Meira Ahmemulic, konsulent samtida konst, arkitektur, form och design
mejra.wiczak.ahmemulic@vgregion.se