1-4/12: Arrangörsveckan 2021

Välkommen till ett par dagar av kunskapsdelning om kulturarrangörers villkor! Under vecka 48 sätter vi kulturarrangörers verksamhet, värde, utmaningar och möjligheter i centrum.

Vi introducerar nu Arrangörsveckan, ett årligt omtag om kulturarrangörers villkor!  

Det är ju arrangörer som möjliggör för invånare att uppleva kultur, inte bara i tätort eller storstad utan även i byn, förorten, småorten eller på landsbygden. Genom sitt oftast ideella arbete, låter de oss uppleva både filmvisningar, nationaldagsfirande, revyer, kulturarv, konstvandringar, körmusik eller kanske en jazzkonsert på plats, där vi bor.

Vi kommer prata med arrangörer och om arrangörer med olika infallsvinklar på kulturarrangörers villkor, i fyra olika former, med meriterade medverkande från området.

Programmet i korthet

Onsdag 1 december

Publiken & Arrangören | Episod 3:
Utbildning som metod för ungas delaktighet

Är utbildningar en bra metod för att göra unga delaktiga i kulturskapande?

Detta är ett förinspelat samtal som släpps kl 9.00 den 1 december

Torsdag 2 december

Webbinarium med Niels Righolt: Post-pandemi, vad har vi lärt oss?  
Vad tar vi med oss ​​och hur påverkar det vårt sätt att arbeta, interagera med publiken och utforma innehåll och format?

Webbinariet ges online kl. 10.00-12.00 och föranmälan krävs.

Fredag 3 december

Publiken&Arrangören | Episod 4:
Hur bibehålla ideellt engagemang?
Vilka är drivkrafterna bakom ideellt engagemang, hur upprätthåller man lusten och hur motiverar man invånare att engagera sig?

Detta är ett förinspelat samtal som släpps kl 9.00 den 3 december

Lördag 4 december

Hållbart arrangörskap  konsten att utvecklas 
(i stället för att slita ut sig)
 
Vi välkomnar kultur- och festivalarrangörer till en gammal hederlig minikonferens med mingel, nätverkande och inspirerande föreläsningar!   

Detta är en fysisk träff i Regionens Hus i Göteborg, den 4 dec kl. 11.00-14.30. Föranmälan krävs. 

Mer information samt anmälningslänkar hittar du här nedanför. Du har naturligtvis möjlighet att anmäla dig till så få eller så många du kan.

Välkommen!


Onsdag 1 december

Publiken & Arrangören | Episod 3:
Utbildning som metod för ungas delaktighet

Runt om i landet genomförs olika utbildningar för unga inom ledarskap, projekt och arrangörskap. Innehåll och koncept kan variera, men det övergripande syftet är att förstärka ungas möjligheter till delaktighet. Vi är många verksamheter som eftersträvar ungas delaktighet. Är utbildningar en bra metod?
Vi har bjudit in tre gäster som har fleråriga erfarenheter av att skapa och driva utbildningar för unga. Vad krävs för att skapa ett bra utbildningsinnehåll? Vilka är svårigheterna? Vad har utbildningarna gett? Vi ser fram emot ett spännande samtal!

Samtalsdeltagare 

Ari Amin - Grundare av ”Streetgames” samt Regional verksamhetschef på Changers hub. 
Jörgen Ståhl- Ungdomskonsulent på Ungdomssatsningen ”Fängelset”. 
Maria Larsson- Producent på UNGA Musik i Syd och regional samordnare för KulturCrew Skåne. 
Samtalsledare är Ernesto Escobar, konsulent på Förvaltningen för kulturutveckling.  

Information och anmälan

Samtalet är förinspelat och släpps den 1 december kl. 9.00 på sektionen Publiken & Arrangören här på vår hemsida. 

Läs mer om samtalsdeltagarna

Om Ari Amin

När han fick veta att människor i socialt utsatta områden lever tio år kortare än andra skapade han konceptet Street Games. Ari Amin, 30, agerar när andra funderar. Ari brinner för mångfald och vill skapa möjligheter för människor till att träffas över gränser. Han har ett starkt intresse för idrott och föreningsliv samt entreprenörskap och företagande. Ari är född och uppvuxen i Angered och tror på sin stadsdel och människorna.

Om Jörgen Ståhl

Jörgen Ståhl har arbetat över 25år i Göteborgsstad och 20år av dessa i stadens ungdomsverksamhet. Jörgen är verksam i  ”Fängelset” som kort beskrivs som ett kulturhus för unga vuxna där innehållet och verksamheterna skapas av dem själva.  ”Fängelset” har även under många år bedrivit en populär projektledarutbildning som möjliggjort för fler unga att ta plats i staden på olika sätt.

Om Maria Larsson

Maria har sedan länge ett stort engagemang i barn och ungas rätt till delaktighet i kulturlivet på olika sätt. Bland annat är hon en av dem som ligger bakom införandet av KulturCrew i Sverige. Hon är utbildad på Musikhögskolan i Malmö och Sibeliusakademin i Helsingfors och har tidigare varit verksam som turnérande musiker samt pedagog i grundskola och på kulturskola. Utbildar sig just nu till barnrättsstrateg med fokus på kulturverksamhet.


Om samtalsserien Publiken & Arrangören

Samtalen Publiken & Arrangören rör olika teman inom arrangörskapet och förs med sakkunniga gäster som generöst delar med sig av sina erfarenheter. Med samtalen hoppas vi inspirera er arrangörer av alla slag genom att resonera kring frågeställningar och val som ni ställs inför i er roll.

Läs mer och se tidigare samtal här. 


Torsdag 2 december

Webbinarium med RePublik:
Post-pandemi, vad har vi lärt oss?
 


Vad tar vi med oss ​​och hur påverkar det vårt sätt att arbeta, interagera med publiken och utforma innehåll och format?
Välkommen till en interaktiv förmiddag med Niels Righolt, verksamhetsledare för Center for Kunst & Interkultur (Danmark) och vice ordförande Culture Action Europe. Han är expert på publika perspektiv och har lång erfarenhet av att arbeta med konst- och kulturorganisationer. Tillsammans med honom knyter vi ihop det här pandemiårets samlade erfarenheter och blickar framåt. 
Förmiddagen är en av RePubliks nätverksträffar för publikutvecklare men är, liksom nätverket i sig, öppet för precis alla som vill delta och som på något sätt arbetar med publikfrågor. 

Information och anmälan

Tid: kl 10:00-12:00 (incheckningen öppnar kl 09:45)
Plats: Online

Anmäl dig här

Anmäl dig senast den 1 dec. 
Länken till webbinariet mejlas ut till anmälda dagen innan webbinariet.

Läs mer om Niels Righolt

Niels Righolt är verksamhetsledare för CKI – Center for Kunst og Interkultur i Köpenhamn, där han arbetar med strategiska frågor och ledarskapsutveckling. Niels har mångårig erfarenhet inom publikutveckling och sitter bland annat i EUs expertgrupp på området och sitter i styrelsen för Audience Europe Network.


Om RePublik

RePublik är Förvaltningen för kulturutvecklings centrum för publikutveckling. Vi arbetar med omvärldsbevakning, kunskapsdelning och fortbildning med syfte att utveckla kulturorganisationer utifrån ett publikperspektiv. Vi förmedlar det senaste inom publikutveckling och möjliggör kunskapsdelning. Vi finns till för alla offentliga konst- och kulturorganisationer i Sverige.

Läs mer om RePublik och vårt nätverk här. 


Fredag 3 december

Publiken&Arrangören | Episod 4:
Hur bibehålla ideellt engagemang?

Den ideella kultursektorn är en förutsättning för att ett brett utbud av kulturaktiviteter ska kunna nå invånare i hela kommuner och regioner - de ideella timmar som kulturarrangörer lägger ner för att få till stånd kulturarrangemang utgör grunden för vårt offentliga kulturutbud och är med andra ord oumbärliga för en kommun. Under den här timmen kommer vi träffa tre personer som, utifrån olika aspekter har verkat, forskat och arbetat med förutsättningar för ideellt engagemang. Vilka är drivkrafterna, hur upprätthåller man lusten och hur motiverar man invånare att engagera sig ideellt? 

Samtalsdeltagare  

Aron Schoug, forskare, Astrid Ekermo samordnare Mölndals kommun och Per Hesslind, ideell arrangör. 
Moderator för samtalet är Helén Liljedal, konsulent arrangörsutveckling på Förvaltningen för kulturutveckling.  

Information och anmälan

Samtalet är förinspelat och släpps den 3 december kl. 9.00 på sektionen Publiken & Arrangören här på vår hemsida. 

Läs mer om samtalsdeltagarna

Aron Schoug är doktorand i pedagogik vid Stockholms universitet. 
Aron forskar om ideellt engagemang och kom 2018 ut med den populärvetenskapliga boken "Motivera ideella". Genom föreläsningar och utveckling av utbildningsmaterial inom föreningslivet hjälper han föreningar att få fler att engagera sig mer. 

Astrid Ekermo är kultursamordnare i Mölndals stad.  
Astrid har gått från utövare till arrangör till byråkrat och har de senaste åren ägnat stor del av sin arbetstid till att förstå och förstärka den ideella sektorn. I dagsläget arbetar hon inom kommunal struktur med föreningsstöd och kulturutveckling i stort och smått. 

Per Hassling är ordförande i Kulturföreningen Smeden och spindeln samt Tollereds biograf. 
Per har arbetat ideellt inom biograf och kulturområdet lokalt i Tollered, Lerum, i 7 år. Innan dess var han medlem i Göteborgsavdelningen för Folkets bio.  Hans mantra är att människan mår bra av att arbeta ideellt 

Moderator för samtalet är Helén Liljedal, konsulent arrangörsutveckling på Förvaltningen för kulturutveckling 


Om samtalsserien Publiken & Arrangören

Samtalen Publiken & Arrangören rör olika teman inom arrangörskapet och förs med sakkunniga gäster som generöst delar med sig av sina erfarenheter. Med samtalen hoppas vi inspirera er arrangörer av alla slag genom att resonera kring frågeställningar och val som ni ställs inför i er roll.

Läs mer och se tidigare samtal här. 


Lördag 4 december

Hållbart arrangörskap – konsten att utvecklas 
(i stället för att slita ut sig) 

Vi välkomnar kultur- och festivalarrangörer till en gammal hederlig minikonferens med mingel, nätverkande och inspirerande föreläsningar! Temat för denna minikonferens är hållbarhet – både vad gäller arrangemanget och arrangören själv. 

 

Hur kan man arrangera på ett sätt som är hållbart för både miljön och föreningens ekonomi? Här får du träffa Returkultur, en ideell förening som sysslar med återbruk, som kommer att berätta om idén bakom och framför allt hur du som arrangerar kan få tillgång till denna guldgruva. 

 

Hur blir man en arrangör som håller länge? Tre långlivade och starka festivaler delar med sig av sina erfarenheter och bästa tips: Hiphop Revolution Festival (13 år), Ornungastämman (9 år) och Trollhättans Poesifestival som firade 20-årsjubileum i år. 

 

Vi tittar också på detta med stöd och aktuella bidrag till arrangörer och har med oss Ylva Gustafsson från Västra Götalandsregionen. 

 

Ni träffar självklart även oss som arbetar som konsulenter i arrangörs- och publikutveckling: Carita Forslund, Helén Liljedal, Ernesto Escobar och Johanna Hagerius. 

 

Med den här minikonferensen knyter vi ihop Arrangörsveckan 2021. 

Vi bjuder på en enkel vegetarisk lunch och ser fram emot att träffa dig!  

 

Information och anmälan

Tid: Lördag 4 december 2021 kl 11.00-14.30  (Insläpp och kaffe från 10.30) 
Plats: Regionens Hus, Bergslagsgatan 2 i Göteborg. Lokal: Bergslagsbanan

Anmäl dig här 

 

Anmäl dig senast den 1 december.  
Det är gratis att delta, men var ansvarsfull och anmäl dig bara om du verkligen tänker komma, med tanke på matbeställningen.



Läs mer om de medverkande arrangörerna

Returkultur är en ideell förening som sysslar med återbruk, delning och miljöarbete inom konst och kultur. Föreningen samlar in scenteknik och andra prylar som annars hade slängts eller som står oanvända i källare och förråd, lagar under folkbildande former om det är trasigt och lånar sedan ut till kulturaktörer. Mer om Thobias JohanssonOskar Kristensson och Peter Widell kommer. 

Peter Widell har varit engagerad i att motverka resursslöseri sedan han var sju år och hade sönder ett tidtagarur som han svingade i luften och tappade. Det kändes så fruktansvärt onödigt. Alltsedan dess har han strävat efter att leva och lära resurssmart på roliga och inspirerande vis. Han har arrangerat fester, klubbar och festivaler sedan tonåren och däremellan arbetat som matsvinnskock runt om i landet. Han medgrundare av både Returkultur och Skogsfesten och utöver arbetet med Returkultur arbetar han även på Skogen i Göteborg och Ställbergs Gruva i Bergslagen samt som frilansande ljudtekniker.   

Thobias Johansson har sedan tonåren arrangerat fester och festivaler och drivs av att ge folk bättre förutsättningar till att skapa och arrangera inom konst och kultur och att det görs så hållbart som möjligt. Förutom att arbeta med Returkultur är han sedan några år tillbaka även med och arrangerar miljö-, musik- och konstfestivalen Skogsfesten i norra Dalsland, en festival som försöker vara så miljösnäll som det bara går.  

Oskar Kristensson har under större delen av sitt vuxna liv på olika sätt ansträngt sig för att värdefulla prylar inte ska slängas och har under många år jobbat med olika kulturarrangemang, nu senaste åren framför allt med festivalen Skogsfesten. Oskar jobbar också som arkitekt och tycker om att hitta på kul lösningar på såväl tekniska som miljömässiga utmaningar. 

Jenny Gustafsson är frilansmusiker bosatt i Göteborg, hon är riksspelman på västgötalåtar och har med sitt traditionsmedvetna och personliga uttryck, de senaste åren samlat en bred lyssnarskara omkring sin musik. Hon är verksam som musiker och pedagog och har gjort omfattande skolturnéer, arbetat som teatermusiker och varit synlig på folkmusikscener runt om i Skandinavien. 
Jenny har under många år arbetat med att tillvarata folkmusikaliska låttraditioner från Västsverige och är starkt engagerad i att förmedla just detta till andra, bl. a genom ungdomskurserna Sjövikskursen och Västra låtverkstan. 
Jenny är konstnärlig ledare för folkmusikfestivalen Ornungastämman, en spelmansstämma och folkmusikfestival som går av stapeln i augusti varje år. Ornungastämman som fyller 10 år 2022 är både en scen för professionella musiker, en mötesplats för amatörmusiker och en plattform för återväxt bland unga. Jenny kommer berätta om evenemanget och dela med sig av sina tankar kring hållbart arrangörskap. 

Trollhättans poesifestival arrangeras av föreningen Litteratopia och har varit en scen för samtida litteratur sedan 2001. Hundratals poeter, författare, konstnärer och musiker har genom åren uppträtt på festivalen som numera är en av Sveriges äldsta litterära festivaler. 

Jerker Sagfors är förutom arrangör och konstnärlig ledare också poet och har publicerat tre diktsamlingar. Hans senaste diktsamling, Att lämna sitt hus, kom i september i år. 

Johan Lindblom är förutom arrangör och konstnärlig ledare också poet och har publicerat fyra diktsamlingar. Hans senaste diktsamling, Sakrament, kom i oktober i år. Han jobbar till vardags med kommunikation och digitala medier för museerna i Göteborgs Stad. 

Hiphop Revolution Festival är en internationell dansfestival som är inne på sitt 12:e år. Dans, musik, kultur och underhållning för alla åldrar och konstellationer. Vi får möta arrangörerna och dansarna Eddie Yalman och Julian Namroud som har arbetat tillsammans de senaste 13 åren med Hiphop Revolution Festival och många andra event.  


Schema för dagen

Schema 

10.30 Droppa in, ta en kaffe 
11.00 Välkomna! 
11.10 Hållbar arrangör. Inspirationsföreläsningar av tre festivaler 
12.00 Lunch och nätverkande 
12.45 Returkultur 
13.30 Fika och nätverkande 
14.00 Bidrag och stöd till arrangörer med Ylva Gustafsson 
14.30 Slut! 

Med reservation för att tider och innehåll kan komma att ändras. 


Om Festivalplattformen

Festivalplattformen verkar för festivalutveckling i Västra Götalandsregionen och vill skapa nya möjligheter för kulturfestivalerna i Västra Götaland att nätverka och förkovra sig, inhämta kunskaper och kontakter och utbyta erfarenheter.

Läs mer om Festivalplattformen här. 


Mer för kulturarrangörer

Vi har som uppdrag att stödja och stimulera arrangörer, att underlätta och utveckla förutsättningar för alla kulturarrangörer i Västra Götaland. Det gör vi bland annat genom rådgivning, kurser, handledning, utvecklingsprojekt och nätverksbyggande.
Inom ramen för arrangörsutveckling hittar du också Festivalplattformen, som specifikt verkar för att skapa nya möjligheter för kulturfestivalerna i regionen, och RePublik som är ett nationellt centrum för publikutveckling.

Arrangörs- och publikutveckling

Här hittar du mer information om hur vi arbetar och våra kontaktuppgifter. Här finns också filmer, fördjupningsmaterial, aktuella fortbildningar och publikationer för dig som är arrangör eller jobbar med arrangörskap.

Nystartshjälp för arrangörer

Nu nystartar vi kulturlivet i regionen! Vi har paketerat delar av Västra Götalandsregionens breda verksamhet på en nystartssida. Här finns inspiration och konkreta verktyg för dig som arrangerar, oavsett om du arbetar ideellt eller är arrangör genom din profession.

Kontakt

Carita Forslund

Konsulent Arrangörsutveckling och Festivalplattformen

Telefonnummer

Ernesto Romero Escobar

Konsulent arrangörsutveckling

Telefonnummer

Helén Liljedal

Konsulent Arrangörsutveckling

Telefonnummer

Johanna Hagerius

Konsulent publikutveckling

Telefonnummer