Ta era samlade kunskaper vidare

Kanske har ni redan börjat fundera på dessa frågor, men om inte – hur kan den ideella kultursektorn växa ännu starkare? Hur kan kulturens roll i lokalsamhället omdefinieras och lyftas på nya sätt? Finns det outnyttjade möjligheter som bara väntar på att utforskas?

Kommunens roll är inte bara central – den är avgörande för att stötta dessa processer och skapa de förutsättningar som behövs för att kultur ska kunna växa och utvecklas på nya sätt. Och här är några exempel på tankar som kanske kan öppna dörrar till nya möjligheter ... 

Kulturell identitet

Kulturens mångfald handlar inte bara om att kartlägga, utan om att aktivt synliggöra och stärka mångfalden.  När olika perspektiv redan har identifierats, vad kan då vara nästa steg? Kanske handlar det om att introducera röster på nya platser där de tidigare varit osynliga. Vad skulle det kunna innebära för beslutsfattandet om föreningslivet fick samma möjlighet att diskutera kultur som näringslivet har när det gäller stadsutveckling?  

Tillgänglighet

Vad händer om kultur får ett helt nytt format? Mobila kulturevenemang som når in i vardagen – på skolor, arbetsplatser eller i bostadsområden där de annars sällan syns. Kan själva tillgängligheten bli en del av kulturens uttryck och forma hur den upplevs? 

Prioriterade målgrupper

När de grupper som redan nås är identifierade, uppstår nästa fråga: hur kan de som ännu inte engagerar sig eller känner att det inte rör dem, nås? Kanske inte genom traditionella metoder, utan genom att omdefiniera vad kultur kan vara. Om nya målgrupper arrangerar och marknadsför event utan krav på resultat, där själva processen blev värdet? Genom att utmana traditionella ramverk kan nya former av engagemang växa fram. 

Lokal attraktionskraft

Kultur och plats hänger ihop, men i vilken riktning? Istället för att bara granska det som finns – vad kan skapas? Kan lokala kulturaktörer ges i uppdrag att omforma hur platser upplevs, genom att bryta mot förväntningar och skapa kultur där det inte brukar finnas, eller genom att samarbeta med oväntade aktörer för att utmana vanliga perspektiv på det offentliga rummet? 

Agenda 2030

Hållbarhet handlar inte bara om att anpassa befintliga initiativ till globala mål. Frågan är också: vad och vilka saknas? Om arrangörer, föreningar och andra aktörer uppmanas att se sig själva som långsiktiga förvaltare av platser och gemenskaper, hur skulle de då kunna påverka stadens och samhällets hållbarhet över tid? Här kan den ideella sektorn ha en unik förmåga att driva förändringar som inte syns omedelbart, men som växer långsamt och stabilt.