Resultat av Hållbara platser genom långsiktig organisering

Denna satsning pågick 2021–2023 och fokus låg på att bygga kunskap kring det sista steget i platsutvecklingsprocessen: organiseringen och långsiktig finansiering efter projektslut. Här hittar du korta sammanfattningar från arbetet på platserna och resonemang kring var man landat vid projektets slut.

Kartbild över Västra Götaland där gröna pårickar markerar kommunerna Strömstad, Mellerud, Färgelanda, Götene, Vara och Öckerö.

BID - Strömstad stadskärna med omland

Projektägare: Strömstads kommun 

Projektperiod: 2021-05-15 – 2023-01-31 

Strömstad stadskärna – vad är platsen utan sin gränshandel?

Strömstad tillhör den kommun i Sverige med störst andel gränshandel där coronapandemin och det totala stoppet av handel mellan Sverige och Norge förutsatte en ny strategi för platsens utveckling. Här var målet att utarbeta en plan för centrala Strömstad i BID-samverkan (Business Improvement District).

Projektet har möjliggjort en gemensam process för kommunala tjänstepersoner och politiker, näringsidkare och fastighetsägare att enas kring en vision, långsiktiga mål med konkreta aktiviteter för platsens utveckling. Man har även tecknat ett formellt samverkansavtal som säkerställer att ansvarsfördelningen tydliggörs och att arbetet fortlever. Kommunen ha även tillsatt en halvtidstjänst för att leda arbetet vidare.

Eftersom platsen kännetecknas av stad mer än övriga platser i Västra Götalandsregionens projektsatsning har samverkan även bedrivits i nationella nätverk för att utveckla stadskärnor och bygga strukturer för det. Samarbete har även bedrivits med Kosteröarna för att säkerställa synergier och samarbeten runt att utöka turistsäsongen. Detta kommer samlat ge effekter på sikt för platsens robusthet och möjlighet till utveckling.  


Färgelanda centrum - en attraktiv mötesplats

Projektägare: Dalslands folkhögskola

Projektperiod: 2021-05-15 – 2022-11-30

Färgelanda centrum – samverkan för ökad attraktivitet

Trots en Folkhögskola, närhet till Uddevalla (30 min buss), rimliga bostadspriser, ett rikt föreningsliv och service med Coop, ICA, bank och systembolag och kommunal service saknades vid projektstart ett gemensamt arbetssätt för att bygga attraktivitet.

Med stöd av projektet har en handlingsplan och vision för Färgelanda centrum tagits fram som ägs gemensamt av den nybildade föreningen ”Vårt Färgelanda” som består av kommunen, Dalslands folkhögskola, fastighetsägare, Södra Valbo hembygdsförening och Svenska kyrkan. Svårigheten att få med näringslivet som part i föreningen beror på att det saknas en företagarförening på platsen. I enlighet med målen för projektet har man åstadkommit en medskapandeprocess, strategisk samverkan, förverkligandet av idéer, en gemensamt förankrad vision/handlingsplan och säkerställd överlevnad för processen och handlingsplanen genom föreningen Vårt Färgelanda. Kommunen kan nu enklare inhämta samlade synpunkter på exempelvis sådant som centrumplanen och kulturplanen genom föreningen. Resultat och effekter för attraktiviteten för platsen går dock att se först inom ett par år. Ett delmål inom handlingsplanen var att utveckla en kultur- och hälsoslinga som Södra Valbo Hembygdsförening nu erhållit folkhälsomedel för att utveckla.


Hyppeln vision 2025

Projektägare: Hyppelns Fiskehamnsförening  

Projektperiod: 2021-05-15 – 2023-02-28  

Hyppeln – varumärkesstrategi som samlar öns arbete

Målet från början var att nyttja metoden BID (Business Improvement District) för att hitta en affärslösning i driften av butik och butikslokaler på ön och i linje med handlingsplan för ön. Under arbetets gång kom det i stället att handla om bredare frågor för öns attraktivitet och där butiken kom att öppna som obemannad, det vill säga en mindre butik med självservice.

En samordningsgrupp med representation från öns olika föreningar har utgjort stommen i arbetet och kommer fortsatt att genomföra framtagen utvecklingsplan/handlingsplan, framdrift av olika aktiviteter, uppdateringar och fastställande av ansvarsfördelning.

Konkreta resultat är lanseringen av en ny gemensam hemsida, grafisk profil och en varumärkesstrategi på vilken både projekt och berättelser om ön vilar. Dessutom har man invigt en ny aktivitetsplats som tillsammans med den obemannade butiken bidrar till ökad attraktionskraft för boende och besökare och till att attrahera fler näringsidkare till ön.  


Hållbar platsutveckling på Kroppefjäll och i Dals Rostock

Projektägare: Melleruds kommun  

Projektperiod: 2021-05-15 – 2023-02-28 

Kroppefjäll Dals-Rostock – en framgångssaga

Projektet har nått över förväntan avseende engagemang och delaktighet från hela bygden. Visionen och målområdena i handlingsplanen har natur och hållbarhet som övergripande tema och särskild kraft har lagts på att involvera unga och att säkerställa ett brett deltagande från olika målgrupper. En framgångsfaktor har varit förankringen inom kommunens olika förvaltningar och sektorsområden. Projektägaren menar också att Västra Götalandsregionen haft en särskild roll i att lyfta upp ortens betydelse i den kommunala kontexten och gett uppmärksamhet som bidragit till framgång och engagemang.  

Melleruds kommun ser stora vinster av arbetssättet och där man nu går vidare med att utveckla Höljen-området på liknande sätt och med inriktning på besöksnäringen. Med stöd av projektet har en struktur för samverkan och en målbild och vision för alla parter i Dals Rostock (föreningslivet, företagen, privatpersoner och kommunen) utarbetats. Det finns också ett gemensamt varumärke att kommunicera externt till nytta för besöksnäringen och som underlättar samarbeten med exempelvis Turistrådet Västsverige. Ett samverkansavtal är undertecknat mellan föreningen Kraften (paraplyförening för området) och Melleruds kommun. Med grund i avtalet kommer arbetet att fortsätta. Andra resultat är att det nu finns en kommunikationsplattform och kommunikationsvägar för dialog mellan kommunen och bygden. Målbilden framåt är att föreningen Kraften kan vara en resurs i detaljplanearbetet för området och i dialog med markägare och kommun.  


Organisering av hållbar platsutveckling Lundsbrunn

Projektägare: Lundsbrunn Samhällsförening  

Projektperiod: 2021-05-15 – 2023-02-28 

Lundsbrunn – samordning i en bygd med mycket engagemang

Projektet har lyckats samla ortens olika intressenter kring en gemensam målbild, utpekade aktiviteter och ett hållbart arbetssätt efter projektslut. Lundsbrunn utvecklingsråd utgör nu en hållbar nätverksstruktur mellan företag, föreningar och kommun vilket bidrar till samlade resurser för platsens utveckling. Här har man en modell som innebär att varje juridisk person kan verka i Lundsbrunns Utvecklingsråds namn och avsätta ekonomiska resurser för insatser. Parterna har inte sett behovet av att bilda ett utvecklingsbolag med en gemensam budget. Sparbanksstiftelsen tillförde resurser för att genomföra insatser. 

Lundsbrunn samhällsförening tillsammans med Götene kommun, föreningar och företag fokuserade på tre arbetsområden: gemensamma nya investeringar i utemiljön, gemensamma större arrangemang samt näringslivsutveckling och gemensam marknadsföring och webb.  Flertalet arbetsgruppsmöten och öppna byadagar har arrangerats med stor spridning och aktivt deltagande. Här har man kunnat genomföra och uppvisa konkreta resultat inom samtliga tre arbetsområden samt i arbetet med ytterligare ett, som handlade om att fokusera på trygghetsfrågor med inriktning på trafik- och hastighetsbegränsningar. Som resultat kan nämnas att fyra olika investeringar i utemiljön är på gång; två gemensamma större arrangemang genomförs innan sommaren och en gemensam webbplats för marknadsföring av företag och verksamma föreningar. 

Under slutet av februari 2023 invigdes Lundsbrunns utvecklingsråd och ett avtal för fortsatt arbete för ortens utveckling, skrevs under av föreningar, företag och Götene kommun, där värdskapet roterar. Utgångspunkten är att utgå från den handlingsplan och gemensamma målbild som utarbetats inom projektet.  


Tumleberg Green Box

Projektägare: Tumleberg Bygdegårdsförening 

Projektperiod: 2021-05-15 – 2022-12-31 

Tumleberg – bygdegårdsföreningen är nu en kraft att räkna med 

Nu finns en etablerad och utvecklad samverkan mellan bygdegårdsföreningen Naturkraft Tumleberg, Essunga och Vara kommuner. Man har mobiliserat bygden och gått från en passiv förening med ett par aktiva medlemmar till att engagemanget och aktiviteterna har spritt sig i lokalsamhället och via aktiva arbetsgrupper inom olika områden.  Något man utvecklat inom projektet är hur de olika aktiviteterna ska kunna finansieras genom ”crowd funding” från annat håll än det offentliga och där man samlat privat kapital för bland annat fiberdragning och vatten och avlopp.  

Ett annat viktigt resultat är att Vara Kommun kontrakterar Naturkraft Tumleberg för skötsel av grönytor och att föreningen är en aktiv part i planeringen för att bygga en cykelväg som binder samman de båda huvudorterna. Föreningen vann utmärkelsen ”Årets lokala grupp 2022” av Hela Sverige Skall leva Skaraborg.

Den största och viktigaste effekten av projektet beskrivs som större förståelse och genomslag för platsens frågor hos politik och ledning i kommunerna.  En annan bestående effekt är att det organiserade arbetet och aktiviteterna från handlingsplanen kommer att fortsätta drivas av föreningen genom medlemsavgifter och finansiering från bland annat kommunen.