Inspireras av andras erfarenheter
Välkommen att läsa mer om de satsningar på platsutveckling som VGR gjort hittills. Här hittar du resultatrapporter av olika slag, av vilka du kanske kan inspireras eller ta hjälp av andras erfarenheter.
Här hittar du exempel på hur man kan jobba med platsutveckling tillsammans med filmade föredrag, poddar och artiklar. Välkommen att inspireras!
I den här filmen får se hur man organiserat sig för att stärka sin plats på Källö-Knippla, en ö i Öckerö kommun med 300 bofasta. De två processledarna på platsen berättar hur de arbetat med butiken på ön, hur de lagt upp sitt arbete och hur de arbetat fram informationsmaterial för besökare.
Filmen är ca 3 minuter lång. Den är en del av en längre film om VGRs platsutvecklingsarbete, som tagits fram med stöd av Tillväxtverket genom Europeiska Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
I den här filmen berättar José Hernandez om hur den ideella grupperingen Kultur 1740 arbetat med Glasets hus och den intilliggande Glasparken, i Limmared (Tranemo kommun).
Filmen är 4 minuter lång och togs fram till VGRs konferens om lokal organisering Plats att leva, i april 2023.
Välkommen att lyssna på ett avsnitt av podden Landet - podden bortom storstan där vi medverkar och lyfter exempel från Västra Götaland.
Tillväxtverket har nu tagit fram ett metodstöd för den som vill få en bättre förståelse för frågor som berör landsbygderna och stärka landsbygdsperspektivet i sitt arbete. I det här avsnittet ska vi titta närmare på metodstödet och vad krävs för att man ska sätta på sig sina geografiska glasögon - och sen inte tappa bort dem?
Evelina Selander, Tillväxtverket, Björn Ohlén, Västra Götalandsregionen och Eva Petrén, Hållbar platsutveckling i Dals-Rostock. Samtalet leds av Håkan Montelius.
#156 Geografiska glasögon - hur kan offentlig sektor stärka landsbygdsutveckling
Från podden Landet - podden bortom storstan, januari 2023.
Välkommen att ta del av ett inspelat kulturpolitiskt samtal om kulturdriven platsutveckling. Potentialen för samverkan mellan kulturaktörer och platsens övriga näringsliv är ofta stort men sker inte alltid. Varför? Kan ett fritt kulturliv också ha en instrumentell roll? Kan man ha det samtidigt? Dessa frågor vill lyfter vi här tillsammans med tre av de kommuner i Västra Götaland som har starka kulturkluster.
Detta är en inspelning av ett webbinarium som VGR arrangerade på Folk och Kultur 2022.
I den här filmen berättar Britt Johansson om hur de i Samverkan Bottnafjorden organiserat sin platsutveckling kopplat till kultursystem i Bottnafjorden (Tanums och Sotenäs kommuner) och om både framgångar och utmaningar i processen.
Filmen är 4 minuter lång och togs fram till VGRs konferens om lokal organisering Plats att leva, i april 2023.
den här filmen berättar Madeleine Solveigsdotter om föreningen Framtid Nossebros arbete med platsutveckling, från uppstart till resultat. Om mötesplatser, vandringsleder och samarbeten som processen resulterat i.
Filmen är 4 minuter lång och togs fram till VGRs konferens om lokal organisering Plats att leva, i april 2023.
I den här filmen får du ett exempel på när kultur och kulturaktörer är katalysatorn som förändrar en plats, från Fengersfors i Åmåls kommun. Fengersfors är en före detta bruksort med 500 invånare och hela 108 företag. I det gamla järnbruket från 1700-talet huserar en flora av organisationer, inte minst med inriktningen konst och konsthantverk, och Fengersfors är idag ett av Dalslands mest välbesökta besöksmål.
Filmen är ca 4 minuter lång. Den är en del av en längre film om VGRs platsutvecklingsarbete, som tagits fram med stöd av Tillväxtverket genom Europeiska Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
I den här filmen berättar Helena von Bothmer om hur man organiserat sig på flera olika sätt på Kosteröarna för att gemensamt förvalta och utveckla öarna, bortom somrarnas stora turistnäring. Hon berättar också om kampen med att få till även grundläggande infrastruktur och skola.
Filmen är 4 minuter lång och togs fram till VGRs konferens om lokal organisering Plats att leva, i april 2023.
I denna film möter vi Eva Petrén, som är projektledare och en av många aktiva kulturarrangörer i den lilla byn Dals Rostock i Melleruds kommun. Dals Rostock har som en del i platsutvecklingsprojektet Hållbara platser, initierat av Västra Götalandsregionen, organiserat sig för ett hållbart samarbete mellan ortens kulturarrangörer.
Filmen är ca 30 minuter lång och spelades in till Förvaltningen för kulturutvecklings evenemang Arrangörsveckan, december 2022.
Dals Rostock i Melleruds kommun har genom Västra Götalandsregionens satsning Hållbara platser kopplat samman ortens många initiativ och organisationer. Man driver flera av utvecklingsinitiativen tillsammans med Melleruds kommun - samarbeten vilka möjliggjorts av att byn organiserat sig och fått tydliga kontaktytor med kommunen. Vi ställde ett par korta frågor till Magnus Olsson på Melleruds kommun om samverkan och om hur han ser på det utifrån sin roll som samhällsbyggnadschef.
Intervjun gjordes av Karin Lundmark, konsulent på dåvarande Förvaltningen för kulturutveckling, i september 2022.