Kunskapsinsats för bibliotek

Du som jobbar på folkbibliotek kan bidra till att göra biblioteken mer välkomnande och relevanta för nationella minoriteter samt sprida kunskapen om nationella minoriteter. Genom att öka dina egna kunskaper kan du arbeta mer laguppfyllande och i samverkan med de nationella minoriteterna samt i förlängningen även öka kunskapen hos allmänheten.

I Sverige finns fem erkända nationella minoriteter: judar, romer, samer (som dessutom är Sveriges urfolk), sverigefinnar och tornedalingar. Minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli.   

Dessa grupper har funnits i Sverige under lång tid och är grupper som har en uttalad samhörighet. De har även en egen kulturell, språklig eller religiös tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet.  

Individer som tillhör dessa minoriteter har särskilda rättigheter som rör språk, kultur och inflytande. Det finns en rad lagar som reglerar detta. Läs mer till exempel på Minoritet.se. 

Uppdraget  

Kartläggningen Folkbibliotekens arbete med de nationella minoriteterna togs fram av Kulturförvaltningen hösten 2020. Den visade på tydliga behov från bibliotekens sida. De stöd och insatser som visade sig vara mest relevanta har legat till grund för denna utbildningsinsats till bibliotekspersonal i Västra Götalandsregionen.  

Denna kompetenshöjande insats innebär att vi arbetat med att ta fram ett kompetenspaket som hjälper och stöttar biblioteksmedarbetare att öka sina kunskaper i frågor som handlar om nationella minoriteter och bibliotek. Tanken är att inspirera och guida biblioteken till att utveckla sin verksamhet och bygga vidare på det som redan görs, till att bli ännu mer inkluderande för Sveriges nationella minoriteter. 

Varför en kunskapsinsats? 

Syftet är att de nationella minoritetsgrupperna i Västra Götaland ska stärkas i sina rättigheter. Genom att du som jobbar på folkbibliotek ökar din kunskap om de nationella minoriteterna och de nationella minoritetsspråken kan du även öka kunskapen hos bibliotekets besökare och allmänheten. Det kan även hjälpa dig att identifiera de behov som finns bland dem som ingår i de nationella minoritetsgrupperna i er kommun i Västra Götalandsregionen, samt utveckla bibliotekets arbete med nationella minoriteter för att bättre leva upp till lagar och styrdokument.  

Upplägg

Alla medarbetare som jobbar på folkbibliotek i Västra Götalandsregionen har möjlighet att ta del av kunskapsinsatsen om nationella minoriteter. Insatsen består av en kombination av webbaserat kursmaterial, filmade föreläsningar och frågor till kartläggning och gruppdiskussion. Det finns även extra material och bokningsbara workshops tillgängliga för att stötta biblioteken i utvecklingsprocessen.  

Så här gör du:

1. Webbaserad grundutbildning

Genomför en webbaserad grundutbildning i minoritetslagstiftning på egen hand eller tillsammans. Kursen ligger på Minoritet.se som är en webbplats som sprider kunskap om Sveriges nationella minoriteter. 

Tidsåtgång: 2 timmar. (Du kan dela upp den i flera delar eller göra allt på en gång)  

Grundutbildning i minoritetslagstiftningen - Minoritet.se 


2. Inspelade föreläsningar

Se sex inspelade föreläsningar om de nationella minoriteterna. 

Du kan se filmerna vid olika tillfällen eller alla på en gång, på egen hand eller tillsammans med dina kollegor. Presentationerna som visas i filmerna finns länkade under varje film.  

De medverkande är fem föreläsare från samrådet nationella minoriteter i VGR och en från Kulturförvaltningen. Samråd nationella minoriteter - Västra Götalandsregionen (vgregion.se) 

Tidsåtgång: ca 3 timmar. 

För att få tillgång till filmerna samt en lista med förslag på personer att kontakta för till exempel föreläsningar, kontakta bibliotekskonsulent Åsa-Maria Berg Levinsson (asa-maria.berg.levinsson@vgregion.se). 


3. Kartläggning & analys

Gör en kartläggning och analys tillsammans på biblioteket.  

I anslutning till genomgången kurs och föreläsningspaket gör biblioteket en kartläggning och analys. Syftet är att resultatet ska underlätta för en fortsatt planering och utveckling av bibliotekets arbete med frågor rörande nationella minoriteter.   

Biblioteken ansvarar själva för hur arbetet läggs upp och genomförs. Att dokumentera processen kommer att underlätta arbetet på lång sikt. För stöd i processen kan ni kontakta bibliotekskonsulent Åsa-Maria Berg Levinsson (asa-maria.berg.levinsson@vgregion.se). Det går att boka workshops som är skräddarsydda för att hjälpa folkbiblioteken att utveckla sin verksamhet för nationella minoriteter med stöd av kompetenspaketet.  

Utgå gärna från dessa frågor vid kartläggningen:  

Hur jobbar vi idag på biblioteket med nationella minoriteter, barn och unga/vuxna?  

Hur synliggör vi idag de nationella minoriteterna i biblioteksrummet? 

  • Hur ser vår skyltning ut? 
  • Hur ser vårt urval och vår placering av medier ut? 

Hur skrivs nationella minoriteter in i vår biblioteksplan? 

Hur ser kontaktytorna med nationella minoriteter ut inom bibliotekets verksamhetsområde?   

Hur ser efterfrågan ut från de nationella minoriteterna, gällande tjänster och arrangemang/program?    

Vilka utmaningar finns i arbetet med nationella minoriteter?   

Hur tänker vi vidare, hur skulle vi vilja jobba?    

Vilka insatser kan vi på vårt bibliotek göra?  

Sammanställ och ta med resultatet in i det kontinuerliga arbetet med biblioteksplan och verksamhetsutveckling, där nationella minoriteter ska ha en given plats. 


4. Framtiden

Hur håller vi frågan levande? 

Genom en kontinuerlig dialog och återkommande samråd inkluderas de nationella minoriteterna i den fortsatta utvecklingen av bibliotekens verksamhet för och med nationella minoriteter.  

Håll gärna kontakt och dialog med bibliotekskonsulenterna kring områden där vi skulle kunna hjälpa till med processtöd och resurser av olika slag.   

Material som finns tillgängligt som stöd i processen: 

  • Taxonomi för bibliotekens arbete med fokus på nationella minoriteter. 
  • Boktipslistor med medier att köpa in, utformade med hjälp av resursbiblioteken. 
  • Lista på utövare att boka inom litteratur från de nationella minoriteterna. 

Sammanflätade historier

Utställningen Sammanflätade historier – nationella minoriteter i Sverige riktar sig till en bred allmänhet och är ett försök att öka kännedomen om Sveriges nationella minoriteter och de särskilda rättigheter de har.