Kunskapsinsats för bibliotek
Du som jobbar på folkbibliotek kan bidra till att göra biblioteken mer välkomnande och relevanta för nationella minoriteter samt sprida kunskapen om nationella minoriteter. Genom att öka dina egna kunskaper kan du arbeta mer laguppfyllande och i samverkan med de nationella minoriteterna samt i förlängningen även öka kunskapen hos allmänheten.
I Sverige finns fem erkända nationella minoriteter: judar, romer, samer (som dessutom är Sveriges urfolk), sverigefinnar och tornedalingar. Minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli.
Dessa grupper har funnits i Sverige under lång tid och är grupper som har en uttalad samhörighet. De har även en egen kulturell, språklig eller religiös tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet.
Individer som tillhör dessa minoriteter har särskilda rättigheter som rör språk, kultur och inflytande. Det finns en rad lagar som reglerar detta. Läs mer till exempel på Minoritet.se.
Uppdraget
Kartläggningen Folkbibliotekens arbete med de nationella minoriteterna togs fram av Kulturförvaltningen hösten 2020. Den visade på tydliga behov från bibliotekens sida. De stöd och insatser som visade sig vara mest relevanta har legat till grund för denna utbildningsinsats till bibliotekspersonal i Västra Götalandsregionen.
Denna kompetenshöjande insats innebär att vi arbetat med att ta fram ett kompetenspaket som hjälper och stöttar biblioteksmedarbetare att öka sina kunskaper i frågor som handlar om nationella minoriteter och bibliotek. Tanken är att inspirera och guida biblioteken till att utveckla sin verksamhet och bygga vidare på det som redan görs, till att bli ännu mer inkluderande för Sveriges nationella minoriteter.
Varför en kunskapsinsats?
Syftet är att de nationella minoritetsgrupperna i Västra Götaland ska stärkas i sina rättigheter. Genom att du som jobbar på folkbibliotek ökar din kunskap om de nationella minoriteterna och de nationella minoritetsspråken kan du även öka kunskapen hos bibliotekets besökare och allmänheten. Det kan även hjälpa dig att identifiera de behov som finns bland dem som ingår i de nationella minoritetsgrupperna i er kommun i Västra Götalandsregionen, samt utveckla bibliotekets arbete med nationella minoriteter för att bättre leva upp till lagar och styrdokument.
Upplägg
Alla medarbetare som jobbar på folkbibliotek i Västra Götalandsregionen har möjlighet att ta del av kunskapsinsatsen om nationella minoriteter. Insatsen består av en kombination av webbaserat kursmaterial, filmade föreläsningar och frågor till kartläggning och gruppdiskussion. Det finns även extra material och bokningsbara workshops tillgängliga för att stötta biblioteken i utvecklingsprocessen.