Kultur bidrar till välbefinnande och hälsa

Det är belagt genom forskning att konst och kultur är en av faktorerna som kan ge ökad livsglädje, läka psykisk ohälsa, lindra fysiska sjukdomstillstånd och gynna ett friskt och levande liv.

Här hittar du bevisning för att kulturen främjar välbefinnande och lärande genom hela livet för både unga och gamla, vid hälsa och sjukdom. Att kulturaktiviteter förbättrar folkhälsan och minskar psykisk ohälsa hos unga. Här kan du också läsa om hur kreativitet skapar mening och delaktighet, och därför minskar isolering.

Forskning om Kultur & hälsa (rapport)

Av Vetenskapsrådet (2010)

Rapporten bygger på den slutkonferens som hölls 2010 med de forskare som fått forskningsmedel från Vetenskapsrådet inom området kultur och hälsa. Forskningen spänner från estetiska ämnen till psykologi, sociologi, antropologi och folkhälsovetenskap och undersöker sambandet mellan till exempel kultur och välbefinnande.

I rapporten hittar du slutsatser som:
”Aktiva personer minns bättre på äldre dar”

”Poesi och musik gör ledare modigare”
”Musiken lättar i mötet med cancern”

Läs rapporten här.


Kulturens betydelse för vår hälsa (film)

Av Hjärnfokus, på Bibliotek Uppsala. Med föreläsare Gunnar Bjursell (2022)

Gunnar Bjursell är professor i genetik och biologi. Med utgångspunkt från medicinsk forskning tar han sig an frågan om kulturens betydelse för vår hälsa. Hur påverkar kulturen vår hjärna? Hur svarar vår hjärna på kulturell stimulans? Gunnar lyfter olika typer av forskningsstudier som tydligt visar på kulturens betydelse för både välbefinnande och lärande hela livet, för såväl unga som gamla och både när vi är friska och sjuka. Han ger även förslag på vidare läsning för den som vill fördjupa sig i ämnet.

Se det filmade föredraget här


Kultur och hälsa – ett vidgat perspektiv (rapport)

Av Centrum för kultur och hälsa, Göteborgs universitet. Redaktör Ola Sigurdson (2014)

Boken belyser området ”Kultur och hälsa” genom några delstudier som undersöker hur kultur och hälsa är avhängiga av varandra.

I rapporten hittar du slutsatser som:

"Kultur bidrar till vårt välbefinnande"
"Människan är av naturen en kulturell varelse"
"Man blir inte frisk av kultur, men man kan uppfatta att man blir friskare"

Läs rapporten här.


Dans för hälsa (film)

Av Dans för hälsa, Duberg AB (2018)

Dans för Hälsa är en forskningsbaserad och hälsoekonomiskt effektiv metod som kompletterar elevhälsans arbete med att stärka psykiskt välbefinnande hos unga. I filmen intervjuas forskaren och grundaren Anna Duberg om metoden. Dansinstruktör, deltagare och representanter från kommun och län ger sin syn på hur metoden har fungerat utifrån sina olika perspektiv.

Filmen är ca 10 minuter lång.

Se filmen här.

Läs mer om metoden här. 


Kulturens betydelse för hälsa och välbefinnande (rapport)

Av Folkhälsomyndigheten (2024)


Att delta i kulturaktiviteter kan gynna hälsan på många olika sätt. Det visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten som sammanfattar resultat från en litteraturöversikt om kulturens betydelse för hälsan. Skapande konst, exempelvis att måla och teckna, kan bland annat minska psykiska besvär och förbättra välbefinnandet bland vuxna med psykiatriska tillstånd. Litteraturöversikten har genomförts inom ramen för det europeiska projektet ”Culture for Health”.

I rapporten hittar du slutsatser som: 

”Kulturaktiviteter kan bidra till en bättre folkhälsa”

”Kulturen kan även bidra till att motverka den ökade psykiska ohälsan bland barn och unga”

”Kreativt skapande kan öka känslan av mening och delaktighet, och samtidigt minska känslan av isolering och utanförskap.”

Läs rapporten här.


En del av Kultursäkringen

Denna sida är en del av Kultursäkringen, ett självhjälpspaket för dig som ansvarar för kulturen i kommunen. Klicka här för att komma till Kultursäkringens startsida.