Kultur bidrar till demokrati

Kultur, bildning och demokrati hänger ihop på många sätt. Här beskrivs innebörden av den liberala demokratin och hur den ideella kultursektorn spelar in genom att utveckla fritt tänkande och gemenskaper.

Materialet innehåller också resonemang om hur konsten bidrar till bildade medborgare med egenmakt.

Culture and Democracy: the evidence. How citizens’ participation in cultural activities enhances civic engagement, democracy and social cohesion (rapport)

av EU-kommissionen (2023)

Rapporten analyserar den direkta kopplingen mellan demokrati och kultur. Den kartlägger hur invånare som deltar i kulturella aktiviteter är mer benägna att engagera sig i medborgerligt och demokratiskt liv.  

Argument som du hittar i materialet:

  • Regelbundet deltagande i kulturella aktiviteter har en positiv inverkan på demokratin och den sociala sammanhållningen.  
  • Människor som är aktiva inom kulturområdet är mer benägna att rösta, arbeta frivilligt och engagera sig i samhällsprojekt, oavsett socioekonomisk bakgrund eller utbildningsnivå.  
  • Investeringar i kulturellt deltagande är avgörande för att främja medborgerligt engagemang och en robust demokrati i EU.   

Läs rapporten här (Publications Office of the EU)


Den otyglade skönheten - 5 saker konsten vet om demokratin (bok)

av Stefan Jonsson, Norstedts förlag (2022)

Boken innehåller ett förråd av argument som konstnärer, poeter, skådespelare, lärare, kulturförmedlare och andra fantasins eldsjälar kan använda sig av när de ska förklara den oerhörda vikten av sitt arbete och visa att även de förtjänar att kallas samhällsbärare. 

Vi har tagit fram ett referat av bokens argumentation, välkommen att läsa referatet här. 

Boken hittar du hos olika återförsäljare och på bibliotek. Här kan du läsa om boken på Norsteds förlags hemsida.


Om den ideella kultursektorns avgörande roll för demokratin (film)

I denna föreläsning berättar Erik Amnå hur den ideella kultursektorn är avgörande för en liberal demokrati, och hur kulturbärare kan argumentera för att så är fallet.

Föredraget filmades under en konferens som Kulturförvaltningen arrangerade i serien Forum för samtal om ideell kultursektor. Konferensen ägde rum på Röhsska Museet i Göteborg den 6 oktober 2023.  

Filmen är 25 minuter lång.

Erik Amnå är professor på Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap vid Örebro universitet. Han har arbetat i många offentliga utredningar kring demokrati. Hans forskningsprojekt har belyst frågor om särskilt ungas samhällsengagemang och olika gruppers inkludering i det politiska samtalet. Under 2022–2023 fokuserade han på bildningens och folkbildningens bidrag till en ny demokratiberättelse för Sverige. 


Hur kultur kan bidra till bildning och demokrati (film)

I denna film på ca 4 minuter får vi argument för hur kultur bidrar till bildning och därmed stärker en frisk demokrati.
Medverkande är Karin Lundmark, som vid inspelningstiden var konsulent på Kulturförvaltningen i Västra Götaland.
Filmen gjordes 2021.


Spana också in materialsamlingen om Armlängds avstånd

Kulturens roll i en demokrati är starkt förknippad med principen om armlängds avstånd. Titta därför också gärna på det material vi samlat om den principen, i en annan del av Kultursäkringen. Där hittar du bra underlag och resonemang.

Gå till sidan om Armlängds avstånd här. 

En del av Kultursäkringen

Denna sida är en del av Kultursäkringen, ett självhjälpspaket för dig som ansvarar för kulturen i kommunen. Klicka här för att komma till Kultursäkringens startsida.