Pilgrim
I Västra Götaland finns det omkring 100 mil av pilgrimsleder som korsar de vackra landskapen. Att vandra som pilgrim är en global företeelse och vanligt inom världens stora religioner. På senare år har också intresset för att pilgrimsvandra ökat i Sverige.
Vem är pilgrim?
Ordet pilgrim har sitt ursprung i latinets peregrinus, som egentligen betyder främling. Men ordet har kommit att beteckna den som vandrar till en helig ort. På medeltiden ingick det i den religiösa människans liv att vallfärda någon gång i livet. Kvinnor, män, barn, gamla och unga ur alla samhällsklasser gav sig ut på vandring och samma sak gäller idag.
Lödöse – ett nav för pilgrimsleder i Västsverige
På medeltiden var Lödöse en av Sveriges största städer och en knutpunkt för många pilgrimer. Med en arkeologisk skatt av pilgrimsmärken och spännande helgonberättelser kan pilgrimernas liv levandegöras – men också ställa frågor till samtidens rastlösa människor. Kanske är vårt behov av inre kontemplation och fysisk rörelse större än någonsin?
Från Lödöse till Skara – med en tagg från Kristi törnekrona
I början av 1300-talet mottog biskop Brynolf en religiös relik utan motstycke – en tagg från Kristi törnekrona! Man vandrade sedan med törntaggen i procession från Lödöse till Skara domkyrka. Taggen lär dessvärre ha försvunnit under reformationen. Den heliga reliken mottogs just i Lödöse, i egenskap av Sveriges enda hamnstad i väst.
Här kan du läsa mer om hur Lödöse museum lyfter fram Lödöses starka koppling till pilgrimer.
Pilgrimsleder i Västra Götaland
https://www.westswedentrails.se/delled/pilgrimsleden-falkoping-varnhem
https://www.westswedentrails.se/delled/pilgrimsleden-gota-alv
https://www.westswedentrails.se/delled/pilgrimsleden-skara-husaby