Sök våra två cirkusresidens: Spawn och Hidden figures

En scenlampa lyser upp baksidan av en scen blandat med bilden av en husfasad

Under 2021 genomförde vi två residens, för verksamma inom cirkusområdet i Västra Götaland. Residenset ”Spawn” hade tema barn och unga, och skedde i slutet av augusti i den nybyggda Cirkuskvarnen strax utanför Uddevalla. Det andra residenset “Hidden figures” fokuserade på kvinnor och kvinnohistoria, och skedde i början av september, i samband med Nycirkusfestival Rydal i Marks kommun.

Förvaltningen för kulturutveckling erbjuder genom dessa residens konstnärer, verksamma inom området cirkus, med dess underliggande genrer, en möjlighet till konstnärlig utveckling, inspiration och fördjupning inom det egna uttrycket.

Residensen var sex dagar långa. Boende, träningslokal och ett arvode på 6 000 kronor per person ingick.

Residenskonstnärer Spawn – Cirkuskvarnen i Grohed


Aurelia Ingelvide – luftakrobatik, hårhängning
Love Dahlin – jonglering
Alrik Lundin – diabolo, slackrope
Anton Palmborg – musikproduktion

Det här arbetade residenskonstnärerna med:
Tanken är att vi ska utveckla en föreställning som vi tidigare har spelat på en av våra turnéer med Clowner utan gränser, fast med nykomponerad musik. “En kvällsrutin” Det bjuds till skratt då tandborstar används som rakhyvel och nästrimmer, en välstämd gurgelsymfoni tar plats och fascinerande cirkuskonster framförs.

Residenskonstnärer Hidden Figures
– Nycirkusfestival Rydal

Annika Frodi Lundgren – luftakrobatik, handstående
Kristoffer Öfjäll – datorseende (computer vision)

Det här arbetade residenskonstnärerna med:
Hidden Figures är en möjlighet att utforska djupare några tekniker och idéer med video-nycirkussamspel, där kvinnan, eller en kvinna står i fokus, med all sin komplexitet, styrka, svaghet och mänsklighet. Kvinnan i mötet med omvärlden, med dess boxar och förutfattade meningar, och med rötter till sitt ursprung, som moder, moder jord, själslig varelse. 

Läs mer om respektive residens nedan.

Spawn – cirkusresidens i Cirkuskvarnen, Uddevalla

Cirkuskvarnen i Grohed utanför Uddevalla.

Om residenset

Alla barn och unga har rätt till konst och kultur, rätt till kulturupplevelser av hög kvalitet och rätt till möjligheten att själva skapa och uttrycka sig genom konst.

Här får residenskonstnärerna tid för fokuserat arbete, reflektion, undersökande och utveckling av det egna konstnärliga uttrycket.

Vi låter barn och unga ta del av det konstnärliga arbetet under ett publikt möte och fördjupar relationen till lokalsamhället.

Barn och unga i fokus

Arbetet kring temat barn och unga kan innebära att under residenset ta fram en föreställning riktad till barn och unga, att involvera barn och unga, i någon form, i processen eller utforska frågor och teman som är relevanta för målgruppen.

I residenset ingår att du/ni även genomför ett möte med barn/unga. Det kan vara en öppen repetition med samtal efteråt, en workshop eller masterclass – vad som passar residenskonstnärerna bäst.

Planering av mötet sker tillsammans med cirkuskonsulenten på Förvaltningen för kulturutveckling och CirkusExpressens pedagogiska verksamhet, och utifrån restriktioner kring smittspridningen av covid-19.

Vem kan söka?

Alla som är verksamma inom området cirkus, med dess underliggande genrer, i Västra Götaland är välkomna att söka. Vi prioriterar sökande som vänder sig till målgruppen barn och unga.

Max 4 personer totalt kan söka som grupp. Huvudsökande som är bosatt i Västra Götaland är välkomna att bjuda med upp till 3 andra. De medsökande behöver inte vara boende eller verksamma i Västra Götaland. De medsökande kan även komma från andra konstformer, tex bildkonst, musik eller dans.

Vi förutsätter att de sökande kan vara på plats under hela residensperioden.

Residens beviljas inte till sökande som studerar på mer än halvtid när beslut fattas eller under perioden som stipendiet eller bidraget avser, såvida inte intyg på examen innan residenstiden kan uppvisas.
Residens beviljas inte för projekt eller utbyten som genomförs vid statliga universitet och högskolor.

Praktisk information

Plats: Cirkuskvarnen i Grohed, Uddevalla kommun.
Period: vecka 34, det vill säga 23-28 augusti 2021.

Detta ingår

Arvode: För residensveckan (6 dagar) utbetalar Förvaltningen för kulturutveckling 6 000 kronor per person (max fyra personer) mot faktura.
Träningslokal: Under perioden får cirkusartisterna tillgång till Cirkuskvarnens stora sal, en oktagon på 114 kvm med takhöjd på 10 m.
Tekniska förutsättningar i lokalen: Stora salen är en oktagon på 114 kvm med takhöjd vid mittpunkt på 10 m till riggpunkt (2st). Ytterligare 8 riggpunkter finns på cirka 8m. Riggpunkter för lina/kinesisk påle finns i golvplattan. Möjlighet till publikt möte i samma lokal. Residenskonstnärerna har även tillgång till Lilla salen som är på 55 kvm, med 19 st riggningspunkter på lägre höjd (för tex aerial yoga).
Övrigt om lokalen: Omklädningsrum, duschar och kök finns. Cirkuskvarnen är tillgänglighetsanpassad. Rökning är ej tillåten på området.
Boende: Vi erbjuder boende i en stuga nära Cirkuskvarnen under hela vistelsen. Stugan har två bäddar på sovloft (dubbelsäng) och två bäddar i bäddsoffa. Det finns möjlighet att laga egen mat. Rökning är ej tillåten.

Ansökan

Ansökan: Du söker via digitalt formulär som du hittar här... 
Sista ansökningsdag: 6 juni 2021.
Svar ges: I mitten på juni 2021.

Om residensplatsen

För 100 år sedan, 1921, föddes mjölnarsonen Carl-Otto Hilding Andersson. Allt började 1930 när hans far köpte mark i Grohed, utanför Uddevalla, och lät bygga en kvarn, ett sågverk och ett litet hus till familjen. Cirkusar som besökte Uddevalla kom ut till sågverket för att hämta sågspån till manegen och i utbyte fick familjen fribiljetter till föreställningarna.

Sommaren 1945 gjorde Carl-Otto debut som lindansare på Folkets Park i Uddevalla, under artistnamnet Reino. Genom åren turnerade han världen runt, träffade sin blivande fru, den begåvade akrobaten Elsie, och utvecklade bland annat sitt mest berömda trick – att cykla på ett hjul, på händerna, på den slaka linan.

I samma anda har nu en helt ny byggnad, Cirkuskvarnen, förts upp på nästan exakt samma plats där Reino själv slog volter i sågspånen en gång i tiden. En plats för nya barn och unga att möta cirkusens obegränsade värld.


På cykelavstånd från Cirkuskvarnen ligger residensboendet i en lugn miljö med närhet till havet och vackra promenadstigar. Här är det enkelt att vistas ute i naturen, ta ett friskt dopp, cykla, springa eller bara njuta av den vidsträckta utsikten.

Matbutik hittar du/ni närmast i Uddevalla, knappt en mil bort från residensplatsen, där ett större serviceutbud samt en tågstation med bra förbindelser finns.

Cirkuskvarnen har nära samverkan med boende, lokala arrangörer och organisationer kring Uddevalla, där det finns en stor stolthet kring det kulturella arv som Reino och Elsie lämnat efter sig.

Urval

Urvalet görs av en arbetsgrupp bestående av representanter från Förvaltningen för kulturutveckling och residensvärden.

I urvalet tar vi bland annat hänsyn till:

  • Sökandes tankar om residenset om vad man vill uppnå både konstnärligt och relaterat till målgruppen barn och unga.
  • Regional spridning och mångfald i uttryck bland de sökande.

Utvärdering


En utvärdering ska lämnas till Förvaltningen för kulturutveckling senast 14 dagar efter avslutat residens. Den ska innehålla en skriftlig redogörelse av residensets betydelse för utövaren samt gärna filmad dokumentation eller ljudupptagning. Utvärderingen skickas till: karin.skierus@vgregion.se

Kontakt

För frågor om residenset kontakta:
Karin Skierus, cirkuskonsulent
Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen
Telefon: 0722-06 09 51
E-post: karin.skierus@vgregion.se


Hidden figures – cirkusresidens i Rydal, Mark

Bild från Cirkusfestivalen Rydal
Fotograf: AnnaCarin Isaksson
Fotograf: AnnaCarin Isaksson

Om residenset

Förvaltningen för kulturutveckling vill öka möjligheterna för kvinnliga och ickebinära cirkusartister att få utvecklas, synas och höras. Nycirkusfestival Rydal är en festival fylld med kreativt skapande och hisnande nycirkusföreställningar med professionella världsartister på Rydals museum, i Marks kommun. Det är också en festival med ett starkt kvinnligt fokus, något som även är temat för detta residens.

Under residenset får residenskonstnärerna tid för fokuserat arbete, reflektion, undersökande och utveckling av det egna konstnärliga uttrycket.

Vi låter publiken delta i den konstnärliga processen under ett publikt möte och fördjupar relationen till lokalsamhället.

Fokus på kvinnan

Kvinnohistoria har genom den gamla spinnerifabriken alltid haft en central roll under cirkusfestivalerna kring Rydal. Vilka var de, kvinnorna som arbetade där? Hur levde de? Vad tänkte de? Och vad skulle de tänka, tycka och känna idag? Vad innebär det att vara kvinna? Eller att inte vara det?

Detta residens fokuserar på produktioner och labb kring temat kvinnor, kvinnohistoria och vad det innebär att vara kvinna i dag.

I residenset ingår att du/ni genomför ett publikt möte under Nycirkusfestival Rydal. Det kan vara en öppen repetition, en work-in-progress-visning, föreställning – eller vad som passar residenskonstnärerna bäst.
Målet med det publika mötet är att engagera i ett tidigt skede, att ge publik och arrangörer en känsla av verket och skapa en kortare väg till artisterna längre fram i processen. Planering av det publika mötet sker tillsammans med Nycirkusfestivalen samt utifrån aktuella förutsättningar och restriktioner kring smittspridningen av covid-19.

Vem kan söka?

Alla som är verksamma inom området cirkus, med dess underliggande genrer, i Västra Götaland är välkomna att söka. Sökande kan vara ickebinär, kvinna, man, eller något annat. Huvudsaken är en nyfikenhet och vilja att arbeta med residensets tema kvinnor, kvinnohistoria och vad det innebär att vara kvinna i dag.

Max 4 personer totalt kan söka som grupp. Huvudsökande som är bosatt i Västra Götaland är välkomna att bjuda med upp till 3 andra. De medsökande behöver inte vara boende eller verksamma i Västra Götaland. De medsökande kan även komma från andra konstformer, tex bildkonst, musik eller dans.

Vi förutsätter att de sökande kan vara på plats under hela residensperioden.

Residens beviljas inte till sökande som studerar på mer än halvtid när beslut fattas eller under perioden som stipendiet eller bidraget avser, såvida inte intyg på examen innan residenstiden kan uppvisas.
Residens beviljas inte för projekt eller utbyten som genomförs vid statliga universitet och högskolor.

Praktisk information

Plats: Nycirkusfestival Rydal, Rydals museum, Marks kommun.
Period: vecka 36, dvs 6-11 september 2021.

Detta ingår

Arvode: För residensveckan (6 dagar) utbetalar Förvaltningen för kulturutveckling 6 000 kronor per person (max fyra personer) mot faktura.
Träningslokal: I en tennishall, se specificering nedan.
Tekniska förutsättningar i lokalen: Lokalen är en tennishall på 600 kvm med fri höjd till högsta punkt på 9 m, två fästpunkter på 6,5 m och två på 5,5 m i romerska ringar. Intilliggande grusplaner vid Rydals museum kan användas för eldkonst. Inga oljiga eller sotiga träningsredskap får användas inne i tennishallen.
Boende: Viskadalens Folkhögskola, enkel eller dubbelrum. Boendet ligger i en naturskön och rogivande omgivning. Där har du tillgång till bibliotek, gym, fotbolls- & volleybollplaner, vandringsleder, badplats, MTB-leder och MTB-cyklar. Viskadalens folkhögskola ligger 5 km ifrån Rydals museum.  

Om residensplatsen

Varje år bjuder Nycirkusfestival Rydal in till oförglömliga upplevelser i nycirkusens tecken. Festivalen är en gränsöverskridande mötesplats i Rydals museum, en gammal spinnerifabrik, cirka en timmas bilresa från Göteborg, i Marks kommun. Festivalen tog form 2015 med drömmen att skapa levande utställningar i utställningarna och att visa nycirkus i nya format, och hylla det mjuka, det starka, det varma och det vilda!

Festivalen har årligen egna residens som fokuserar på kvinnorättsfrågan och kvinnan genom historien. Dessa resulterar i konstnärliga verk som visas under festivalen.

Rydals museum är värd för festivalen, och är ett museum som kan upplevas med alla sinnen, för stor och liten. Här finns en välbevarad maskinpark, du får veta mer om bygdens historia och kan även se tillfälliga utställningar av olika slag.

Ansökan

Ansökan: Du söker via digitalt formulär som du hittar här...
Sista ansökningsdag: 15 juni 2021.
Svar ges: I slutet av juni 2021.

Urval

Urvalet görs av en arbetsgrupp bestående av representanter från Förvaltningen för kulturutveckling och residensvärden.

I urvalet tar vi bland annat hänsyn till:

  • Sökandes tankar om residenset om vad man vill uppnå både konstnärligt och relaterat till temat kvinnor, kvinnohistoria och vad det innebär att vara kvinna i dag.
  • Regional spridning och mångfald i uttryck bland de sökande.

Utvärdering

En utvärdering ska lämnas till Förvaltningen för kulturutveckling senast 14 dagar efter avslutat residens. Den ska innehålla en skriftlig redogörelse av residensets betydelse för utövaren samt gärna filmad dokumentation eller ljudupptagning. Utvärderingen skickas till: karin.skierus@vgregion.se

Kontakt

För frågor om residenset kontakta:
Karin Skierus, cirkuskonsulent
Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen
Telefon: 0722-06 09 51
E-post: karin.skierus@vgregion.se


 

Karin Skierus Pinner

Konsulent cirkus/nycirkus

Telefonnummer