Påskekrim – guldkorn för mys och rys

Här får ni särskilt utvalda spänningsfavoriter från några av oss som jobbar med bibliotek och litteratur på förvaltningen. Guldkorn för kommande helg och lov! 

Vi har mycket att lära av våra kära grannar i Norge! Till exempel att se till att koppla av med en god bok efter att vi gått på tur eller svettats i skidspåret. Och nu är det påsk och då ska det särskilt avnjutas en god spänningsbok, enligt denna starkt rotade norska tradition. Även om vi svenskar inte nödvändigtvis väljer krimläsning till påsk, så verkar det ändå som att traditionen långsamt tar sig in även i vårt avlånga land. 

Här kommer ett gäng tips i påskekrim-anda. Om du vill ha mer tips, kolla in Biblioteksutveckling VGR på facebook.

Nattkorpen, Johan Rundberg 
Ta er tid och läs högt tillsamman i påsk. Förslagsvis detta härliga deckaräventyr för barn 8-12 år som utspelas i ett smutsigt och fattigt Stockholms på 1800-talet. Ni kommer att träffa en osannolik deckarduo barnhemsflickan Mika Månvind och polisen Hoff som tillsammans löser brott. Sen finns det två delar till i serien...
/Katarina 

Kåda, Ane Riel
Hjälp! Jag nagelbet mig igenom denna oerhört gripande berättelse, som är nåt helt annat än en ”vanlig” kriminalroman. Om du är sugen på icketraditionell spänning – slå till på denna prisbelönta bladvändare! 
/Bodil 

Böckerna om Gordon och Paddy, Ulf Nilsson 
Supermysig högläsning tillsammans med ditt barn, ca 8–9 år. Den första boken i serien heter ”Det första fallet”. Lagom spännande påskekrim!  
/Sara  

Tom Ripley igen! och Ripley på djupt vatten, Patricia Highsmith
Patricia Highsmith skrev fem böcker om den amoraliske psykopaten Tom Ripley. De tre första är mest uppmärksammade, filmade och lättillgängliga i nya utgåvor. Men de två sista, Tom Ripley igen! och Ripley på djupt vatten, är också värda att läsa. Finns på ett bibliotek nära dig.
/Örjan 

Mitt namn är Firekeeper, Angeline Boulley
Ruggigt spännande ungdomsbok som utspelar sig i och kring Ojibwa-reservatet i nordöstra USA.
/Malin 

Mörkret som faller, Willy Vlautin 
Tät spänningsroman om Lynette som försöker överleva en vardag som inte behandlat henne väl. Omöjlig att lägga ifrån sig när man väl börjat, perfekt för en långhelg!
/Kajsa 

Terapeuten, Helene Flood
Det finns faktiskt fler norska deckarförfattare än Jo Nesbö, till exempel Helen Flood. I hennes bok står psykologen Sara i fokus men där finns även ruskigt vilsna ungdomar, ett parförhållande i kris och en ärvd villa i stort behov av renovering. Lägg till fotsteg om natten, saker som försvinner och mord så är historien komplett.
/Katarina 

Stenänglar, Kristina Ohlsson.
Läs påskläskigt med 9-12-åringen! Det isar längs med Simonas ryggrad när hon inser att de stora stenstatyerna utanför köksfönstret har flyttat på sig igen. Nu tittar de rakt in genom fönstret. Istället för ett lugnt påsklov hemma hos mormor i Åhus hamnar Simona mitt i ett oförklarligt mysterium.
/Lisa 

I tystnaden begravd, Tove Alsterdal 
Tove Alsterdal är nog Sveriges främsta författare när det kommer till ”kvalitetsspänning”. I tystnaden begravd är både en kriminalroman och en storslagen släktkrönika som utspelar sig i Tornedalen och österut, in i det fallna Sovjetimperiet. Otroligt bra och välskriven deckare!
/Eva  

Hennes rykte, Sara Vaughan
Kanske inte en krimhistoria utan mer av en psyklogisk thriller men så himla bra! Handlar om Emma Wester en kvinnlig politiker i det engelska parlamentet och visar på allt otäckt och mycket mer som en kvinnlig politiker får utstå. Oj vilken historia, den är så mångbottnad och stark, läs den!
/Katarina