Väganknutna kulturminnen
Vad är ett väganknutet kulturminne? Jo, det är ett objekt eller en anläggning som är placerad utmed vägen eller i dess närhet och som har en historisk och/eller teknisk koppling till vägen och dess funktion.
Några exempel på detta är milstolpar, vägvisningsstenar, väghållningsstenar, minnesstenar eller resta stenar. En stor andel av de väganknutna kulturminnena omfattas av Kulturmiljölagen då de är fornlämningar men de kan även skyddas av Miljöbalken, Väglagen och Skogsvårdslagen.
Under försommaren 2024 har antikvarier från kulturmiljöenheten farit runt på vägarna i sydöstra Skaraborg och gjort tillståndsbedömningar av väganknutna kulturminnen, på uppdrag av Trafikverket. Trafikverket har ett ansvar att förvalta, bevara och utveckla väganknutna kulturminnen i det statliga vägnätet. Detta är för att leva upp till de nationella kulturmiljömålen och de mål som formulerats i Trafikverkets kulturmiljöstrategi.
För att myndigheten ska klara underhållet av dessa så krävs grundliga undersökningar av i vilket skick de befinner sig.
126 objekt inventerades och lades in med hjälp av ett digitalt formulär i Survey 123, de flesta av dem milstenar. En milsten kontrolleras i fält så att den inte lutar, att det inte är sprickor i den eller att postamentet är raserat. Bedömningen laddas upp i Trafikverkets databas och därefter planeras eventuella åtgärder. Ett objekt kan också prioriteras om det befinner sig i en speciell kontext, som till exempel riksintresse för kulturmiljövård eller om det är utpekat som en värdefull kulturmiljö av kommun eller länsstyrelse.