Karlsborgs fästning, Karlsborgs kommun
En av Sveriges största och bäst bevarade fästningar.
Upprinnelsen till bygget av fästningen var tanken om ett centralt försvar. Statsrådet Baltzar von Platen, som konstruerat Göta kanal, satt i 1809 års defensionskommitté. Sveriges förlust av Finland och Åland till Ryssland 1808–09 hade lämnat Östersjökusten oskyddad. Nu behövdes ett nytt försvar och 1819 bestämde Karl XIV Johan att en fästning skulle byggas på Vanås udde vid Vätterns västra strand. Byggnadsarbetet utfördes främst av fästningsfångar men också av lantarbetare, soldater och senare yrkesmän som stenhuggare och timmermän. General Bengt Erland Franc-Sparre, chef för Ingenjörskåren, fick i uppdrag att ta fram den första planen för fästningen. Volymen på fästningsvallarna som schaktades upp sägs ha motsvarat storleken på två egyptiska pyramider.
Karlsborg utsågs till ny reservhuvudstad. Om kriget kom skulle kungafamiljen, regeringen och guldreserven flyttas hit.
En stad innanför murarna
Fästningen var vid tidpunkten den största i Europa. Innanför och runt anläggningen växte en liten stad upp. Här fanns en bland annat en bostad för kungafamiljen, en garnisonskyrka för riksdagen att nyttja i händelse av krig, centralförråd för 100 000 gevär och tygmateriel, garnisonssjukhus, officersbostäder, bank, affär och apotek.
Fästningen började byggas 1819 men stod färdig först nittio år senare, 1909. Då var anläggningen redan omodern. Den avrustades 1928.
Sedan 1935 är fästningen ett statligt byggnadsminne och förvaltas av Statens fastighetsverk. Den är idag öppen för besökare.
Hitta till Karlsborgs fästning
Är du i närheten?
Vi har fått in tips på spännande platser i Karlsborgs kommun från allmänheten! Här kommer de så kallade bubblarna att kanske kika på om du ändå befinner dig här.