Hus med historia

Hus med historia är ett nätverk vars syfte är att bevara och lyfta betydelsen av den bebyggelse som förvaltas av länets kulturarvsföreningar. I nätverket ingår en rad olika kulturarvsorganisationer: hembygdsförbunden i Västra Götaland, NAV - industrihistoria och arbetslivsmuseer i Väst, Bohusläns museum, Västergötlands museum, Kulturförvaltningen i VGR, Innovatum och Länsstyrelsen i Västra Götaland .

Aktuellt just nu: Gammal kunskap i nya händer

Hus med historia genomför nu en särskild satsning med byggnadsvård som tema. Under 2023 har vi sänt två digitala inspirationsträffar samt en kurs kring värdet av att ha en vård- och underhållsplan för sina byggnader. Aktiviteterna riktar sig till medlemmar i hembygds- och kulturarvsföreningar. Medverkar gör byggnadsantikvarier, hantverkare och representanter för hembygdsförbunden.

Aktuellt nu: Otrevliga hyresgäster och farliga ämnen i hus. Läs mer här: Gammal kunskap i nya händer - Tema: Otrevliga hyresgäster och farliga ämnen i äldre hus 11/11 - Slöjd & Byggnadsvård  

Anmälan görs till Vuxenskolan här: Gammal kunskap i nya händer - Otrevliga hyresgäster och farliga ämnen i äldre hus Studieförbundet Vuxenskolan

I februari 2024 körde vi tema tak: 22/2 skiffer och tegel och 27/2 stråtak och spån. Läs mer här: Gammal kunskap i nya händer - Slöjd & Byggnadsvård (slojdochbyggnadsvard.se)

Träffarna kan komma att köras fler gånger och följas upp av aktiviteter hos olika kulturarvsföreningar. Hör av er om ni vill medverka eller ha aktiviteter hos er förening! Inför 2025 planeras ytterligare aktiviteter - då är det 50 år sedan Byggnadsvårdsåret 1975. Det vill vi fira! 

Temadagar om kvarnar

Hus med historia genomförde i mars 2023 en intressant och välbesökt temadag om kvarnar. Vill du ta del av material från dagen? Du hittar det på hembygdsförbundens hemsidor. Exempelvis: Bohusläns hembygdsförbund

Den 26 april 2024 körde vi en uppföljare i Fornbyn vid Västergötlands museum i Skara. Dagen riktade sig till alla som äger, sköter eller vårdar en kvarn, som är intresserade av kvarnar, vill lära sig mer om dem, dess teknik, historia, byggnaden och människorna i och kring kvarnen.

Ur programmet:

  • Kvarnarna och källorna. Vad berättar äldre kartor och arkiv om kvarnar och kvarnmiljöer? Robin Eriksson, landskapsantikvarie VGR. 
  • Arkivet efter kvarnmaskintillverkaren Vilhelm Bäckman - Anders Bronsek, Björkö hembygdsförening
  • Kvarnar i Västra Götaland – presentation från några föreningsdrivna dokumentationsprojekt i länet. Monika Åhlund, Dalslands fornminnes- och hembygdsförbund samt Ingrid Kennborn, Greger Olofsson och Arne Bergström, Ljungskileortens hembygdsförening.
  • Vård- och underhåll – tips kring vård- och underhållsplanering med särskilt fokus på kvarnmiljöer. Viktigt att tänka på, finns det pengar att söka, mm. Mattias Hallgren, Traditionsbärarna och Marie Odenbring Widmark, VGR 
  • Vi som mal – presentation från några olika kvarnar. Samtal om vad man bör tänka på och hur man kan göra om man vill mala eget mjöl. Roger Pons, Forsviks bruk, Christoffer Lundgren, Levene kvarn m.fl.
  • Sönekvarnen - Filmvisning från restaureringsarbetet samt besök i Fornbyn vid det pågående arbetet med återuppbyggnaden av kvarnen. Mattias Hallgren, Traditionsbärarna m.fl.
    Eftermiddagskaffe

Dagen arrangerades av Hus med historia-gruppen i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan Västra Götaland. 

För den som vill hänga på nätverkandet kring kvarnar gå gärna med i facebook-gruppen Kvarnar i Väst. (1) Kvarnar i väst | Grupper | Facebook

Riddaregårdens kvarn med ny spånklädsel. Lidköpings kommun.

En mångårig satsning

Hus med historia började som en treårig statlig kultursatsning 2010 med ändamålet att bevara, använda och utveckla Sveriges hembygdsgårdar. Totalt satsades cirka 40 miljoner kronor på olika renoveringsprojekt och av dem landade 2,5 miljoner kr i Västra Götaland. 

I samband med att projektet startades upp bildades vi den arbetsgrupp som fick namnet Hus med historia. Bidragssatsningen är avslutad men Hus med historia-gruppen fortsätter att träffas och driva frågan om utvecklandet och bevarandet av västsvenska hembygdsgårdar. 

50 byggnader fick nytt liv

Efter bidragssatsningen 2010-2012 kunde det kostateras att ett femtiotal byggnader i länet restaurerats med hjälp av engagerade hembygdsföreningar, skickliga hantverkare och rådgivande antikvarier. I en skrift följde vi upp några av alla de intressanta projekt som genomfördes, och lät föreningsmedlemmar och hus berätta om erfarenheter, om med- och motgångar.

Skriften Hus med historia vänder sig till alla som vill ha inspiration, tips och idéer kring hur man kan vårda och använda byggnader eller bara vill njuta av vackra hus och intressanta historier. Läs också om backstugan Kulla och det lilla kruthuset i Amdal som fick byggnadsvårdspris 2012. 

Skriften togs fram i samverkan mellan kulturförvaltningen (tidigare Västarvet), Länsstyrelsen i Västra Götaland och med stöd av Sveriges Hembygdsförbund och de regionala Hembygdsförbunden.

Kontakt

Marie Odenbring Widmark
Antikvarie/samordnare Kulturmiljö
Tfn: 070 6928245
E-post: marie.odenbring@vgregion.se