Mellan himmel och helvete i 1700-talets kyrkor
Under våren 2016 inventerade Kulturförvaltningen (dåvarande Västarvet) bemålade innertak från 1700-talet, i Göteborgs stifts kyrkor. Många kyrkor i Västsverige byggdes om under 1700-talet och fick då trävalv som bemålades. Inventeringen blev boken Mellan himmel och helvete.
Västsveriges bemålade takvalv är unika i sitt slag. När kyrkorna rustades upp i slutet av 1600-talet och under 1700-talet, byggdes trävalv över kyrkorummen, som gav fantastiska ytor som kunde fyllas med oljemålningar. Takvalven kallades himlingar och det var precis vad de var. De pryddes oftast med moln och änglar, men även med bibliska berättelser och ofta även ett helvete som kontrast till saligheten.
60 tak från soffan
Boken Mellan himmel och helvete har kommit till som ett samarbetsprojekt mellan Kulturförvaltningen (dåvarande Västarvet) och Göteborgs stift och för första gången har samtliga 60 bevarade takmålningar i stiftet dokumenterats, beskrivits och analyserats. Varje kyrka har fått ett uppslag i boken, vilket gör att den blir en överskådlig guidebok för den nyfikna kyrkoturisten.
– Från början var boken tänkt som en ren guidebok för den som ville hitta fina och intressanta kyrkor att besöka, men under arbetets gång har bilderna fått ta mer plats och boken fungerar nu också bra att sitta med i soffan hemma och njuta av målningarna på distans, säger Kajsa Nyström Rudling, konservator och antikvarie i förvaltningen.
Några av taken avbildas i sin helhet, tack vare de fina montage som fotografen Ola Erikson har gjort.
Lär känna målarna
Förutom kyrkobeskrivningarna finns inledande artiklar som sätter in takmålningarna i sitt sammanhang, skrivna av experter inom respektive område. Här finns också biografier över konstnärerna, som i de flesta fall tillhörde Göteborgs Stads Konst- och Målareämbete grundat 1702. Eftersom många takmålningar har varit övermålade innan de togs fram under 1900-talet innehåller Mellan himmel och helvete flera exempel som aldrig tidigare beskrivits i bokform.
– Ett av syftena med boken var att lyfta fram och låta alla bevarade takmålningar få sin plats i boken, inte bara de mest kända eller mest spektakulära. Genom att titta på skillnader och likheter blir också varje enskilt tak mer spännande, berättar Kajsa Nyström Rudling.
Från nakenchock till fluffiga moln
Och dramatik saknas inte. Här varvas djävlar och demoner, synd och spelkort och nakna plågade människor med bedårande keruber och fluffiga moln.
– Även om boken ger möjlighet att se detaljer som inte syns på håll vill jag fortfarande varmt rekommendera att besöka kyrkorna och se målningarna på plats. Att se bilderna i det rum de skapats för är speciellt och ger en väldigt påtaglig känsla av vår historia, säger Kajsa Nyström Rudling.
Ny bok - Mellan himmel och helvete
För första gången har samtliga bevarade kyrktak i Göteborgs stift dokumenterats, beskrivits och analyserats. Varje kyrka har fått ett uppslag i boken, vilket gör att den blir en överskådlig guidebok för den nyfikna kyrkoturisten. Förutom kyrkobeskrivningarna finns inledande artiklar som sätter in takmålningarna i sitt sammanhang, skrivna av experter inom respektive område. Här finns också biografier över konstnärerna, som i de flesta fall tillhörde Göteborgs Stads Konst- och Målareämbete grundat 1702. Eftersom många takmålningar har varit övermålade och togs fram under 1900-talet finns i boken flera takmålningar som inte tidigare beskrivits i bokform.
Boken är skriven av Kajsa Nyström Rudling, konservator och antikvarie.
Boken är utgiven i ett samarbete mellan Göteborgs stift och Kulturförvaltningen, (dåvarande Västarvet). Du kan köpa boken här >>