Centralkyrkorna - för att alla skulle vara nära
Inspirationen hämtades från antiken och barocken, och tanken var att alla besökare skulle höra och se ungefär lika bra. Här kan du lära dig mer om centralkyrkan - en trendig kyrkomodell under andra halvan av 1800-talet.
Kyrkobyggnader präglas liksom vårt övriga kulturarv av olika tiders skiftande ideal, trender och impulser från omvärlden. Allt ifrån de romanska och gotiska medeltidskyrkorna till modernismens kyrkobyggnader.
Under 1800-talets andra halva blev det populärt med olika bland- och nystilar, som i regel blickade tillbaka på äldre stilar. En speciell typ av kyrkobyggnad som uppfördes under denna period utgör centralkyrkorna, med inspiration från såväl antiken som barocken, som i synnerhet arkitekt Emil Viktor Langlet vurmade för.
Bryta riktningen
Tanken med centralkyrkorna var att bryta den annars så tydliga riktningen i kyrkorummet mot koret och altaret i öster. Centralkyrkans utformning var enligt Langlet väl lämpad för den protestantiska gudstjänsten, och helst skulle altare och predikstol placeras centralt i kyrkorummet, som bänkar och läktare grupperas runt och riktades mot.
Nära alla besökare
De långsträckta kyrkorna skulle ersättas med ett mer kompakt kyrkorum där alla såg och hörde i stort sett lika bra. Utformningen av centralkyrkornas kyrkorum påverkade även exteriören. Istället för de kyrkor man vanligtvis såg med långsträckt långhus och torn i väster fick centralkyrkorna en monolitisk byggnadskropp, ofta med sex eller åtta likartade sidor och en centralt placerad lanternin.
Beateberg och Håle-Täng
Emil Viktor Langlet, född i Borås 1824, är upphovsman till tolv av landets centralkyrkor, varav fem ligger i Västra Götalands län. De kyrkor han ritade uppfördes under en period på ungefär 15 år, och den första var Beatebergs kyrka i Töreboda kommun, som påbörjades 1877 och stod färdig tre år senare.
Varför inte göra en rundtur i Langlets fotspår och besöka de säregna centralkyrkor han ritade? Jämför likheter och skillnader! I Grästorps kommun ligger Håle-Tängs kyrka, i Lidköpings kommun finns Sävare kyrka, i Alingsås kommun finner du Erska kyrka och Tranemo kyrka ligger i kommunens centralort med samma namn.
Utanför gränserna
Vill man bege sig utanför länets gränser kan man till exempel besöka Kungsäters kyrka i Varbergs kommun eller Snöstorps kyrka i Halmstads kommun i Halland eller varför inte Silleruds kyrka i Årjängs kommun i Värmland. Vill man ha möjlighet att se kyrkorna invändigt gör man klokt i att kolla upp öppettider. Om man vill ha mer information om kyrkorna inför besöket eller bara vill förkovra sig kan man göra det i Riksantikvarieämbetets Bebyggelseregister. Registret hittar du via den här länken!