Samtidsdokumentation

Samtidsdokumentation utgör ett särskilt insamlingsområde som bidrar till att skapa dynamiska och levande museer samtidigt som det berikar och breddar samlingarna.

Samtidsdokumentation utgår från målet att bevaka, dokumentera och bevara nuet åt framtiden i syfte att skapa ”en större förståelse för vår nutid och större kunskap om vårt samhälle”. Det övergripande målet för samtidsdokumentationen inom Kulturförvaltningen är därmed att bygga relationer som förankrar verksamhetens relevans i samhället. Detta relaterar till Kulturnämndens målsättning om ett vidgat deltagande.

Syftet är att belysa olika samhällsfenomen och dokumentera samt bevara vittnesbörden av dessa – i form av materiella och/ eller immateriella objekt – och utveckla våra samlingar.

Vår samtidsdokumentation skapar möjlighet att analysera och förstå olika aspekter av dagens samhälle, kultur och teknik – nu och i framtiden – genom att fånga upp och bevara samtida ögonblicksbilder. Genom att addera ett historiskt perspektiv kan samtidsdokumentation bidra till reflektion kring och förståelse av nutida samhällsfrågor, händelser och trender. I synnerhet när samhället på olika sätt engageras i insamlingen, bidrar det till att stärka museets roll i samhället genom att vara relevant och aktuell.

Liksom all annan insamling bör samtidsdokumentation utgå från en strategisk insamling med ett tydligt syfte för vad som samlas in, och varför. Strategisk insamling innebär att museet har en plan för vilka objekt som ska samlas in och varför. Planen kan baseras på museets profil, forskningsbehov eller samhälleliga behov. Den strategiska insamlingen kan vara både aktiv eller passiv. Insamling kan ske tematiskt, ämnesinriktad eller vara fokuserad på kunskapsluckor eller kompletteringar.