Proveniens
Med proveniens menas ett objekts historia från tidpunkten för dess upptäckt eller tillkomst, genom hela kedjan av ägare fram till idag.
Ibland, särskilt för arkeologiska föremål, avses föremålets fyndplats och sammanhang. En fullgod proveniens klargör på så sätt för objektets historia att autenticitet och ägarskap styrkas.
Proveniens är avgörande i museernas arbete att motverka illegal handel, förstörelse av kulturarv samt plundring. Inom museisektorn är det dessvärre inte ovanligt att en fullständig proveniens saknas. Saknad information kan bero på förlorad eller förstörd dokumentation, bortglömd muntlig historia eller en gåva/köp i god tro som gjorts utan dokumentation. Det är emellertid museets ansvar att se till att alla föremål som kommer in i samlingen har överförts lagligt från en ägare till en annan och att inga lagar brutits.
Proveniens vid förvärv
Inför förvärv ska enheten vidta åtgärder för att säkerställa att objekt som erbjuds antingen som köp, lån, byte eller gåva inte erhållits på olagligt sätt, eller olagligen förts ut ur sitt ursprungsland eller från något land som fungerat som transitland och där objektet kan ha varit lagligen ägt.
Enheten bör inte förvärva objekt när det finns rimliga skäl att tro att deras förvärvande eller omhändertagande inneburit oauktoriserad eller ovetenskapligt fältarbete, eller avsiktlig förstörelse eller skadegörelse av minnesmärken, arkeologiska eller geologiska områden eller av arter och deras naturliga livsmiljöer. Inte heller bör förvärv ske om landområdets ägare eller den som bebor det, eller de myndigheter som berörs, inte har blivit underrättade om fynden.
Proveniens kontrolleras genom grundlig efterforskning (due-diligence) av skriftlig information och dokumentation. Efterforskningen ska dokumenteras och namnet på den som utfört efterforskningen registreras. Graden på efterforskningen anpassas till objektets risknivå. Högriskkategorier är:
- särskilt utsatta objekt:
- arkeologiska föremål upphittade i Sverige eller utomlands.
- kyrkliga inventarier eller andra sakrala föremål.
- föremål som kan vara nazikonfiskerade.
- mänskliga kvarlevor eller religiösa/ceremoniella föremål.
- föremål bestående av utrotningshotade växter eller djur.
- objekt med betydande kulturhistoriskt, estetiskt eller vetenskapligt intresse eller betydelse.
- objekt tillverkade av material med ett högt ekonomiskt värde och där objektet betingar ett högt pris på marknaden.
Kvarstår många och stora frågetecken efter grundlig efterforskning samt tillhör objektet en högriskkategori avstås från förvärv och lån.
Proveniens i utställning
Samtliga enheter inom Kulturförvaltningen bör undvika att visa eller på annat sätt använda objekt med ifrågasatt ursprung eller där proveniens saknas. Enheterna bör vara medvetna om att om sådant material ställs ut eller används kan detta ses som uppmuntran till olaglig handel med kulturföremål.
Proveniens vid inlån
Enheten bör säkerställa proveniensen vid inlån samt undvika inlån från privatpersoner.