Förvärv och accession
Förvärvsbeslut motiveras av en avvägning av objektets relevans för verksamheten. Objektens relevans bedöms med utgångspunkt i respektive enhets långsiktiga verksamhetsmål och KU:s ledande principer för förvärv.
Museilagen påbjuder att museets samlingarna ska förvaltas aktivt för att nå verksamhetens mål.
En aktiv förvaltning omfattar mer än ett (passivt) bevarande och innebär att samlingarna ständigt utvecklas inom ramen för verksamhetens mål. Det övergripande målet för kulturarv är att det bevaras, används och utvecklas. Museerna har i detta det särskilda ansvarsområdet att förvärva, bevara, undersöka, förmedla och ställa ut materiella och immateriella vittnesbörd om människan och människans omvärld.
Det som vi förstår under kulturarv har under de senaste årtionden breddats från ett uteslutande fokus på objekt, till att omfatta de samhälleliga processer som tillskriver objekten dess värde och betydelse. Även de museala verksamheterna har kommit att betrakta sitt uppdrag i relation till samtiden, där samlingsförvaltning förstås i ett långt bredare perspektiv än ett bevarande, och samlingarna som mycket mer än spår av det förflutna. Objektens relevans för hållbar samhällsutveckling, med fokus på miljö, ekonomi eller social utveckling, står idag i första rummet.
Utveckling av samlingarna är en förutsättning för att kunna göra dem relevanta i nya och föränderliga sammanhang. På samma gång sätter begränsade ekonomiska förutsättningar ramen för museernas möjligheter att svara mot sitt uppdrag. Museernas och museisamlingarnas framtid beror i slutändan på en resurshantering i vilken ekonomi, samhälle, miljö och kultur utgör centrala aspekter.
Om vi vill kunna axla rollen som aktuell och relevant samhällsaktör, med samlingarna som en för samhället värdefull tillgång, krävs en balansgång mellan det utvecklande uppdragets olika delar; kunskapsuppbyggnad och forskning, förvärv och gallring. En vidareutveckling av samlingarna kräver kunskapsinhämtning och forskning, kombinerad med aktiv insamling – en utveckling som likväl innebär en ständig ackumulation av objekt. Sett till ett hållbarhetsperspektiv innebär det att museer också måste jobba med en aktiv gallring som grundas i en ständigt ut- och omvärdering av samlingarnas värde i relation till museernas uppdrag och samhällets behov.
En riktad kunskapsutveckling, eftertänksamhet och selektivitet vid insamling och en aktiv gallring skapar förutsättningen för ett bibehållande och ett stärkande av museets roll i samtiden och samlingarnas signifikans för samhället.
Processerna som är samlade under Utveckling bidrar till att öka signifikansen av samlingarna i och för samtiden. Genom att säkerställa en långsiktig och ansvarsfull samlingsförvaltning, bedriver FKU en aktiv samlingsförvaltning i enlighet med Museilagen.