Det är avgörande att objekt kan identifieras. Accessions-/inventarienumret är ofta det enda som länkar ett objekt till informationen i databaser och arkiv. Av den anledningen är det nödvändigt med en tydlig märkning.
Inkomna objekt (ej inlån) tilldelas ett unikt ID-nummer (se Inkommande objekt). I vissa fall kan grupper av objekt accederas under samma ID-nummer, exempelvis vid en fältinsamling. Om det inkomna objektet gäller ett förvärv ska objektet även märkas med accessionsnummer. Accessionsnumret är ofta det enda som länkar ett objekt till informationen i databaser och arkiv.
Märkningen ska vara tydlig och läsbar och ske på ett genomtänkt och enhetligt sätt. En märkning direkt på objektet ska vara diskret (undangömd) men enkel att hitta. Tänk på att märkningen helst inte ska synas om objektet ställs ut, men lätt att hitta i magasin.
Om ett objekt består av flera delar ska, om möjligt, samtliga delar märkas med accessionsnummer och eventuella delnummer.
Varje enhet hanterar egna rutiner kring märkning av objekt. Generellt gäller dock att:
- Mindre objekt (kulturhistoriska och arkeologiska) förvaras i syrafria föremålsaskar eller arkivlådor. Askar/ arkivboxar ska vara märkta med accessions-/ID-nummer.
- Oorganiska material som sten, keramik eller metall märks på själva objektet. Paraloid B-72 och B-67 kan användas som lack under och över märkningen för att skydda objektet.
- Textilier märks med ofärgade lappar av bomull, fastsydda med bomullstråd. Märkningen på bomullslappen sker innan den sys fast.
- Obehandlat trä märks med blyerts.
- Vaxade eller lackade möbelytor märks med hängetikett var möjligt. Etiketter ska vara syrafria och fästes med band av oblekt bomull. Skriften på etiketten ska vara i blyerts.
- Papper och arkivalier såsom album märks med blyerts, påfört med lätt hand.
- Läder märks på förvaringslådan.
- Foto märks på kuvert.
Etiketter skrivs med blyerts eller arkivbeständigt bläck. Klisteretiketter får inte användas på objekt.