Begrepp A–Ö

A

Accession

Accession är det formella åtagandet att förvalta objekt på lång sikt. Genom accession införlivas objektet i museets accederade samlingar. Vid accession tilldelas ett objekt i regel ett unikt nummer som kopplar samman det med tillhörande information. Information rörande objekt skall hållas tillgänglig och bevaras för kommande generationer. 

Accessionsförteckning

Ett register/förteckning över alla objekt som ingår eller har ingått i den permanenta samlingen och som därmed är accederade eller har varit accederade. Kan vara både digital eller analog. Ändringar i accessionsförteckningen måste kunna spåras. Andra namn för accessionsförteckning kan vara inventarieliggare, inventariebok, inventarieförteckning, accessionsliggare, huvudliggare, accessionsbok eller liknande.

Aktiv konservering

Bevarandeåtgärder som utförs på ett objekt i syfte att stanna eller sakta ner nedbrytning och/eller begränsa skada.

Aktiv insamling

Aktiv insamling av museiobjekt innebär att museet aktivt söker efter objekt som passar in i samlingens tema eller profil. Det kan ske genom exempelvis inköp, donationer eller byten. För naturhistoriskt material berör aktiv insamling i regel insamling i samband med fältarbete.

Aktiv samlingsförvaltning

Ett systematiskt, proaktivt och kunskapsdrivet arbete som syftar till att bevara, tillgängliggöra och utveckla samlingarna. Aktiv samlingsförvaltning inbegriper alla på museet.

Ankomsthandling

En digital eller analog handling som upprättas när ett objekt anländer till organisationen, och som innehåller all nödvändig information för att identifiera objektet och tillhörande information. Informationen från ankomsthandlingen används i, eller biläggs, mottagningskvittot som anger eller skickas till inlämnaren och/eller ägaren om det inte är samma person.

Ankomstnummer

Ett unikt identifikationsnummer som tilldelas ett objekt så fort det anländer till organisationen oavsett anledningen till att objektet tas emot. Objekt kan senare få ett accessionsnummer om de accederas. Ankomstnumret kan till exempel vara ett diarie- eller ärendenummer. Systemet för numrering kan se olika ut och heta olika saker på enheterna. Viktigast är att objektet får en unik identitet så fort det kommer till organisationen och kan hittas och kopplas ihop med annan information.

Arkiv

En samling av dokument och handlingar.

Arkivalier

Urkunder och handlingar av olika slag som förvaras i ett arkiv, exempelvis brev, protokoll, ritningar, räkenskaper eller in- och utgående handlingar.

Artefakt

Från engelska artefact. Ett objekt skapat av människan. Begreppet används sällan i svenskan där man istället hänvisar till föremål och/eller objekt.

Autenticitet

Grad av överensstämmelse mellan ett objekt och dess tillkrivna identitet (ska ej förväxlas med "Ursprunglighet").

Avyttra

Att avlägsna objekt ur samlingarna, såväl fysiskt som administrativt. Avyttring kan ske genom försäljning, gåva, återförande/repatriering eller destruktion. Avyttring föregås alltid av en noggrann bedömningsprocess. Innan ett accederat objekt kan avyttras måste det deaccederas.

B

Basplacering

Den plats där objektet har sin permanenta placering. Kan till exempel vara på en uppmärkt hylla i ett förvaringsutrymme/magasin eller i en utställning.

Beläggexemplar

Vanligt begrepp inom ramen för naturhistoriska samlingar. Syftar på ett objekt tillvarataget i ett särskilt sammanhang, så som vetenskapliga studier, nya fynd för en viss region etc. Beläggexemplar benämns även ofta som voucher. Se även typexemplar och referensexemplar.

Bestånd

Alla objekt som institutionen har redovisningsansvar för. Innefattar både objekt från den permanenta samlingen och objekt som befinner sig tillfälligt hos organisationen utan att den har äganderätt till dessa (till exempel inlånade objekt, objekt inlämnade för påseende inför tänkbart förvärv eller för konservering).

Beståndsförvaltning

Basen i arbetet med information om samlingarna. Omfattar hantering (insamling, registrering/anteckning, arkivering, uppdatering och tillgängliggörande) av all information som är nödvändig för att säkerställa att institutionen uppfyller sitt redovisningsansvar för alla objekt som organisationen ansvarar för. Beståndsförvaltning är en ständigt pågående process som syftar till att ha kontroll och översikt på hela beståndet.

Beståndsinformation (se även Information om beståndet)

All information som finns om beståndet som organisationen har redovisningsansvar för. Behöver inte ligga i samma system, men måste enkelt gå att hitta utifrån identifikationsnumren på objekten som ingår i beståndet.

D

Deaccession

Deaccession innebär ett permanent upphörande av verksamhetens formella förvaltningsåtagande genom att avskriva objekt ur den accederade samlingen, och att hantera avyttring av dessa enligt fastställda metoder. Ett formellt beslut om deaccession ska ligga till grund för avskrivningen. Deaccederade objekt kan antingen destrueras, ges bort eller säljas på ett kontrollerat sätt.

Defekt 

Brist hos ett objekt som beror på dess utformning, framställning eller tillverkningsprocess, eller på egenskaper hos de material som använts.

Destruktion

Ett fysiskt förstörande av objekt som har gallrats eller deaccederats.

Diarienummer

Unikt ID för ärenden i organisationens ärenderegister (diarium). Ärenden åtskiljs i diariet genom att de tilldelas diarienummer i löpande kronologisk ordning allteftersom de införs i diariet. 

Diarium

Organisationens ärenderegister där inkommande, utgående och upprättade handlingar registreras/diarieförs.

Digitalisering

Det sätt som det digitala materialet förmedlas, gestaltas och används.

Digitisering

Att göra något som är analogt till ett digitalt format, exempelvis att skanna ett fotografi, fota ett föremål i en samling eller att göra en 3D-modell av en enskild kulturmiljö - kanske ett statligt byggnadsminne eller en bronsåldersgrav. Digitisering handlar endast om själva konverteringen.

Dokumentationssystem

Den systematiska hanteringen av all dokumenterad information som organisationen har om de objekt som den har redovisningsansvar för. Det inkluderar alla typer av handlingar på papper och digitalt (till exempel förteckningar, formulär, blanketter, mötesanteckningar, ärendemappar och gåvobrev). Information kan finnas i objektkatalog, på analoga eller digitala platser samt i ett arkiv (digitalt eller analogt).

E

Enhet

Något av de museer eller besöksmål som ingår i verksamheten för Kulturförvaltningen.

Enskilda arkiv

Person-, förenings- och företagsarkiv.

F

Forskning

Forskning är en systematisk form av kunskapsuppbyggnad som utförs på vetenskapliga grunder och med utgångspunkt i en eller flera specifika forskningsfrågor. Forskning bedrivs i form av grundforskning, tillämpad forskning eller genom utvecklingsarbete. I motsats till grundforskning, som saknar en bestämd tillämpning, är tillämpad forskning ett systematiskt och metodiskt sökande efter ny kunskap och nya idéer med en bestämd tillämpning i sikte.

Forskning på museet sker alltid i form av avgränsade projekt och utförs oftast av disputerade medarbetare eller utomstående. Forskningsprojekt sker i regel i samverkan med universitet, högskolor och andra forskande institutioner, nationellt och internationellt, och oftast med extern finansiering. Forskning omfattar ett systematiskt arbete med analys och slutsatser i fokus, vanligen avgränsad av en eller flera forskningsfrågor.

Förebyggande konservering

Åtgärder och insatser som syftar till att undvika eller minimera risken för skada, nedbrytning, förlust och därmed eventuella invasiva åtgärder (se även Preventiv konservering).

Föremål

Ett flyttbart objekt (se även Objekt).

Förvaltningsansvar

Den aktör som har det formella ansvaret för förvaltning av samlingarna. Behöver inte vara huvudmannen.

Förvärv

Objekt som organisationen har köpt, fått i gåva, bytt till sig eller aktivt samlat in i syfte att tillföras samlingarna. Omfattar inte objekt som organisationen tillfälligt ansvarar för, som inlån. Inbegriper både den process som avser förberedelser för inkommande objekt och inkommande objekt. Att ett objekt har förvärvats betyder inte alltid att det har hunnit eller ska införlivas i de permanenta samlingarna – accederas. Förvärv ska skapa ett mervärde för verksamhetens profilområde. Gällande lagar, överenskommelser och god praxis ska följas. Det ska finnas skriftliga bevis på att äganderätten har överförts till förvaltningen. Inga krav får ställas från givaren till förvaltningen.

Förvärvskriterier

Av organisationen uppställda kriterier som används som bedömningsgrund för att avgöra om ett objekt bör förvärvas och accederas till samlingarna. Förvärskriterierna finns beskrivna i riktlinjen för förvärv och accession. 

G

Gallring

Gallring är hela processen från att på ett kontrollerat och dokumenterat sätt bedöma, prioritera och välja ut objekt som kan avlägsnas från en samling av objekt, till avyttring av dessa. Om objektet tillhör den permanenta samlingen innebär gallringen att objektet deaccederas.

Givare

Den person, juridisk person eller organisation som ger organisationen ett eller flera objekt i gåva.

Grundlig efterforskning

Granskningsprocess för att hämta in och fastslå fakta. Grundlig efterforskning är nödvändigt exempelvis när det gäller att identifiera ursprung och historik för ett objekt som museet erbjuds att förvärva eller använda, eller inför ett beslut om förvärv eller deaccession.

H

Handling collections

Handling collections handlar om att bruka objekt i samlingarna i den publika verksamheten. Handling collections kan beröra olika delar av samlingarna. I förvaltningen har vi valt att referera till operativa samlingar när vi pratar om objekt som tillhör de permanenta samlingar, och stödsamlingar när vi refererar till objekt som inte ingår i de permanenta samlingar. 

I

Information om beståndet (se även Beståndsinformation)

All information som finns om beståndet - de samlingarna - som organisationen har redovisningsansvar för. Behöver inte ligga i samma system, men måste enkelt gå att hitta utifrån identifikationsnumren på objekten som ingår i beståndet.

Insamling i fält

Kan avse arkeologiskt, etnologiskt eller naturvetenskapligt fältarbete, där objekt samlas in till organisationen. Se även aktiv insamling. 

Insamling

Se Strategisk insamling.

Integrerad kunskapsuppbyggnad

Integrerad kunskapsuppbyggnad innebär att den kunskap som genereras, tas fram och hanteras på ett medvetet sätt, så att den stärker museernas roll som kunskapsinstitutioner. Genom tydliga rutiner som institutionaliserar, bevarar och utvecklar den kunskap som enheterna skapar, integreras och aktiveras kunskap i aktiv samlingsförvaltning.

IPM

Integrated Pest Management. Samordnad skadedjurskontroll. Holistisk strategi där olika metoder kombineras för att minska och hantera problem med skadedjur.

Upp

K

Karantän

En tidsbegränsad isolering av objekt. Karantän kan ha olika syften, exempelvis ett gradvisst anpassande till en ny miljö/klimat, eller som förebyggande åtgärd vid eventuella skadedjursangrepp.

Katalogpost

En post i en objektskatalog, t ex. i accessions-/generalkatalogen.

Katastrofberedskap

Åtgärder och insatser som vidtas på förhand för att begränsa effekterna av eventuella förstörande förlopp och för att förbereda för en effektiv hantering. Häri ingår att upprätta en katastrofplan.

Klimat och miljö

Avser luftfuktighet, temperatur, ljus, luftpartiklar, vibrationer, skadedjur, damma och mögel mm kring objekt och samlingar.

Konservator

Konservator är en yrkeskategori med många olika specialiseringar där den gemensamma nämnaren består av kompetensen i museal samlingsvård. Bland konservatorer finns föremålskonservator specialiserade på diverse materialtyper och/eller tidsperioder inom ramen för kulturhistoriska eller arkeologiska objekt samt zoologisk konservator och preparator. En zoologisk konservator har fokus på montering av djur och en preparator har fokus på vetenskaplig preparering av djur. 

Konservering

Se Förebyggande konservering och Aktiv konservering.

Konserveringsrapport

Dokumentation över utförda konserveringsåtgärder. Konserveringsrapporten innehåller bland annat motivering för och beskrivning av metod, använda kemikalier samt hanterings- och bevaranderekommendationer.

Kontext

Alla tidigare, nuvarande och/eller framtida omständigheter som påverkar signifikansen av ett objekt.

Kulturarv

Materiella och immateriella enheter av signifikans för nuvarande och framtida generationer. Med detta definieras kulturarv inte av de objekt som vi bevarar och förvaltar, men av betydelsen som det samtida samhället tillskriver dem. 

Kulturvård

Åtgärder och insatser som syftar till att skydda obh bevara kulturarv med hänsyn till dess signifikans och tillgänglighet för nuvarande och framtida generationer. Kulturvård omfattar förebyggande konservering, aktiv konservering och restaurering.

Kulturvårdsprocess

Process för beslutsfattande, planering och utförande av kulturvård.

Kunskapsuppbyggnad

Kunskapsuppbyggnad är ett ständigt fortlöpande arbete som utgår från en systematisk inhämtning av information om samlingarna eller verksamheten. Kunskapsuppbyggnad utmärks av en inhämtning och sammankoppling av data och information som sammantaget ger ett ökat kunskapsinnehåll. Både dokumentation av ny information och tolkning av befintlig är i den bemärkelsen kunskapsuppbyggnad. Kunskapsuppbyggnad kan, men behöver inte, inkludera forskning.

Kunskapsutveckling

Kunskapsutveckling utgår från ett holistiskt synsätt på vad kunskap är och kan vara. Kunskapsutveckling har en bredare ansats än kunskapsuppbyggnad, som begränsas till kunskap om samlingarna. Den sker inom ramen för verksamhetens mål och syftar till att öka kunskapens nytta för, och användning i, samhället. Viktiga aspekter i kunskapsutveckling är samverkan, delaktighet, inkludering, relevans och signifikans.

Känsliga material

Kulturarv och material som av olika anledningar kan väcka anstöt, kränka eller på annat sätt påverka människor.

Körjournal

En loggbok, digital eller analog, där det noteras när, hur och av vem som ett objekt har körts. Gäller till exempel för mekaniska maskiner, fordon eller rörlig konst.

L

Låneförteckning

Digitala eller analoga listor eller register över de objekt som organisationen vid en särskild tidpunkt har in, – eller utlånade och har redovisningsansvar för.

Låneärende

En digital eller analog mapp där all information om inlånet/utlånet samlas.

Låneärendenummer

Nummer på inlåneärendet/utlåneärendet. Ett in-, eller utlåneärende kan innehålla flera objekt. Objekten har oftast individuella unika identifikationsnummer.

M

Mottagningskvitto

Bevis för att organisationen tagit emot ett objekt. Kvittot innehåller informationen från ankomsthandlingen alternativt finns denna information som bilaga.

Museum

Ett museum är en permanent institution utan vinstintresse som bidrar till samhället, som forskar, samlar in, bevarar, uttolkar och ställer ut materiellt och immateriellt kulturarv. Museer är öppna för allmänheten, tillgängliga och inkluderande och främjar mångfald och hållbarhet. De verkar och kommunicerar etiskt, professionellt och med bred delaktighet, samt erbjuder allsidiga upplevelser för utbildning, nöje, reflektion och delning av kunskap.

N

Nedbrytning

Oavsiktlig förändring som medför en minskning av signifikans och/eller stabilitet åt ett objekt.

Nedbrytningsfaktorer

Riskkällor som anses kunna orsaka skador på och/eller nedbrytning av kulturarv.

Nummer, unikt

Systemet för numrering kan se olika ut på olika organisationer. Det viktiga med numreringen är att numren är unika så att objekt kan särkiljas från varandra. Objekt ska kunna spåras via dem och korsreferenser ska kunna göras mellan olika nummer. Numren behöver inte bestå av siffror, men enligt Spectrum är det att föredra.

Upp

O

Objekt

Avgränsad manifestation av materiellt kulturarv, fast eller flyttbart (se även Föremål).

Objektkatalog

Den plats där grundinformation som identifierar och beskriver objekt samlas och upprätthålls. Informationen kan bestå av detaljer kring till
exempel material och proveniens, men även av uppgifter som rör samlingsförvaltningen, såsom förvärv, konservering, utställning, låne- och placeringshistorik. Den behöver inte innehålla all känd information om ett objekt på ett och samma ställe, men bör referera till andra relevanta källor, som till exempel till en pappershandling som förvaras på ett annat ställe, exempelvis i ett arkiv. Enheterna kan ha olika system för vilka objekt som finns i objektkatalogen. Den kan även innehålla tillfälligt inlånade objekt eller också skrivs dessa in i ett separat register. Det viktigaste är att rutiner för registrering och katalogisering finns, så att organisationen kan redogöra för de objekt som man ansvarar för. Objektkatalogen kan vara både digital och analog.

Objektnummer

Det unika numret objektet identifieras med och får när det accederas och skrivs in i objektkatalogen. Kan vara samma som inventarienummer, föremålsnummer, identifikationsnummer eller accessionsnummer eller liknande. Ibland kan själva accessionen få ett nummer. Flera objekt kan då finnas under samma accessionsnummer. Varje objekt kan senare få ett unikt objektsnummer. Systemet för numrering kan se olika ut på enheterna. Det viktiga med numreringen är att numren är unika och att objekten kan spåras via dem och att korsreferenser finns mellan dem.

Objektidentifiering

Process för att urskilja ett objekts egenskaper och signifikans.

Operativ samling

Operativa samlingar är objekt som tillhör de permanenta samlingar och som är i bruk. Operativa  samlingar kan omfatta allt från maskiner i drift, till objekt som hanteras av besökare i den publika verksamheten. Som en del i de permanenta samlingar har KU ett förvaltningsansvar för dessa objekt som skiljer sig från objekt i stödsamlingarnasåsom pedagogiska samlingar, studiesamlingar eller rekvisita.

Organisation

Samlingsnamn för den verksamhet som förvaltar samlingar. 

P

Permanent samling

Formellt accederade objekt som förvärvats av en organisation utifrån skrivna riktlinjer för förvärv. Omfattar inte studie- eller rekvisitasamlingar eller samlingar som organisationen tillfälligt har ansvar för.

Passiv insamling

Passiv insamling innebär att museet tar emot föremål som passar in i samlingens tema eller profil som skänks eller lämnas in av privatpersoner eller organisationer utan att aktivt söka efter dem, exempelvis genom donationer.

Policy

Ett ställningstagande som utfärdas på politisk nivå.

Preventiv konservering

Se Förebyggande konservering

Proveniens

Med proveniens menas ett objekts historia från tidpunkten för dess upptäckt eller tillkomst, genom hela kedjan av ägare fram till idag. Ibland, särskilt för arkeologiska föremål, avses föremålets fyndplats och sammanhang. En fullgod proveniens klargör på så sätt för objektets historia att autenticitet och ägarskap styrkas. För naturhistoriskt material ligger fokus främst på var och när ett objekt är insamlat samt vem som är insamlare eller inlämnaren.

R

Redovisningsansvar

Det skyldighet organisationen har att ständigt kunna redogöra för de objekt som man ansvarar för, vad man har i sitt bestånd, och var objekten finns.

Referensexemplar

Begreppet referensexemplar kan variera i betydelse. I musealt sammanhang avser det vanligen objekten i en referenssamling. Se även beläggexemplarvoucher och typ.

Referenssamling

Rekvisitasamling

Samlingar som är avsedda för demonstration eller hantering. Dessa objekt och samlingar är inte accederade och tillhör därmed inte den permanenta samlingen

Relevans

Det tillskrivna värdet av ett objekt, oftast grundat i en samhällelig och tidsbunden uppfattning av ett objekts betydelse.

Renovering

Åtgärd för att förnya ett objekt utan att nödvändigtvis ta hänsyn till dess material eller signifikans. Renovering är inte en aktivitet inom konservering. En renovering kan däremot inbegripa en del insatser inom konservering.

Repatriering
Termen repatriering används ofta om processen där kulturföremål återlämnas till en nation, stat, urfolk eller annan grupp.

Restitution 
Termen restitution används inom juridiken för återställande och kan då innebära att ett stulet föremål återlämnas eller att ekonomisk kompensation utgår. När det gäller kulturföremål används restitution i huvudsak om objekt som stulits eller på andra sätt otillbörligt tagits från sin ägare. Ett exempel är konst som konfiskerats av nazisterna och som restitueras till sin ursprungliga ägare eller dennes arvingar.

Reproduktion

Mångfaldigande/kopiering av ett objekt. Kan till exempel innebära att man gör en kopia, 3D-skannar något eller gör vykort av till exempel en tavla.

Restaurering

Åtgärder som utförs på ett stabilt eller stabiliserat objekt i syfte att underlätta uppskattningen, förståelsen och/eller användningen av objektet, samtidigt som dess signifikans och de material och metoder som använts beaktas och/eller synliggörs. Aktiv konservering utförs ofta samtidigt som restaurering.

Restvärdesräddning

De insatser som sätts in för att vid olyckor spara materiella, personella och ekonomiska resurser genom snabba organiserade åtgärder. Dessa insatser kan, gällande materiella resurser, innefatta t.ex. evakuering, sortering, dokumentation, packning, frysning eller torkning. Risken att skador förvärras efter olyckan minskar och med rätt konserveringsåtgärder kan stora värden räddas.

Reversibilitet

Omfattning i vilken resultatet av en åtgärd kan återställas utan skada på objektet.

Riktlinje

Ställningstaganden som organisationen gjort på olika områden.

Riskbedömning

Process för identifiering, analys och utvärdering av risker som kan påverka ett kulturarvs signifikans.

Upp

S

Samling

Grupp av objekt med gemensam eller kombinerad signifikans. Kan åsyfta både permanenta samlingar och rekvisitasamlingar. Vanligtvis är det frågan om objekt som organisationen äger. För att särskilja vilken samling som avses är det viktigt att vid hänvisningar i text skriva ut till exempel den permanenta samlingen, om det är den det handlar om.

Samlingsförvaltning

Strategier, processer och arbetsrutiner som rör utveckling, information, tillgängliggörande och vård av en samling. I samlingsförvaltning ingår såväl det löpande arbetet med samlingarnas fysiska objekt, som rutiner och processer som på ett eller annat sätt knyter an till dessa. Samlingsförvaltning omfattar ett bevarande av kulturarvsvärden (Vård av samlingar), en ökning av kulturarvsvärden (Information), och en optimering av kulturarvsvärden (Tillgänglighet).

Samlingsutveckling

Samlingsutveckling är en del av samlingsförvaltningen och sker genom processerna Nyförvärv, Kunskapsuppbyggnad och Gallring.

Samlingsvård

Förebyggande konservering av en samling.

Sanering

Rengöring, exempelvis mögel- eller skadedjursangrepp.

Signifikans

Signifikans hänvisar till de värden och den betydelse ett objekt eller en samling har för människor och samhällsgrupper. Kombinationen av alla de värden som tillskrivits ett objekt, helhet eller samling.

Skada

Ogynnsam förändring på ett objekt. Även om skadan inte är gynnsam för objektet, kan den ibland anses vidga dess signifikans, t.ex. spår av krig eller användning.

Stabilitet

Ett objekts förmåga att stå emot fysisk, kemisk eller biologisk förändring.

Strategi

Övergripande, strategiska ställningstaganden som organisationen gjort på olika områden. 

Strategisk insamling

Strategisk insamling innebär att museet har en plan för vilka objekt som ska samlas in och varför. Planen kan baseras på museets profil, forskningsbehov eller samhälleliga behov. Den strategiska insamlingen kan vara både aktiv och passiv.

Aktiv insamling av museiobjekt innebär att museet aktivt söker efter objekt som passar in i samlingens tema eller profil. Det kan ske genom exempelvis inköp, donationer eller byten.

Passiv insamling innebär att museet tar emot objekt som passar in i samlingens tema eller profil, och som skänks eller lämnas in av privatpersoner eller organisationer utan att aktivt söka efter dem, exempelvis donationer.

Strategiskt förvärv

Ett strategiskt förvärv är ett förvärv som sker i syfte att utveckla samlingarna, med utgångspunkt i på förhand uppställda mål och prioriteringar, och enligt en fastställd process.

Studiesamling

Samling särskild avsedd för att hanteras i studiesyfte (utbildning av studenter), ex. samling av olika mineraler och bergarter.

Stödsamling

Samling som inte har accederats och inte är en del av den permanenta samlingen. Exempel på stödsamlingar kan vara rekvisitasamlingar, studiesamlingar, referensbibliotek eller reservdelar till objekt som är i drift.

Svåra föremål

Objekt med en känslig historisk eller kulturell kontext. Svåra objekt är nästan alltid föremål för en eller flera etiska dimensioner. Ett museum ska därför ha identifierat de objekt som ingår i kategorin och vara varsam i såväl hanteringen som användningen av dessa. Det innebär att svåra objekt inte utan omsvep får exponeras, ställas ut eller lånas ut.

T

Tillgänglighet

Möjligheten att fysiskt och/eller intellektuellt ta del av ett objekt och tillhörande grundinformation.

Tillstånd

Fysiskt skick hos ett objekt vid en viss tidpunkt.

Tillståndsbedömning

Bedömning av ett objekts kondition. En mer grundläggande analys av ett objekts tillstånd/skick.

Tillståndskontroll

Kontroll av ett objekts kondition. En enklare tillsyn av ett objekts tillstånd/skick.

Tillståndsrapport

En rapport som beskriver ett objekts kondition och som upprättas när en kontroll eller bedömning av ett objekts tillstånd/skick har utförts.

Topografiskt arkiv

Enskilda arkiv och ämbetsarkiv.

Typ

Inom naturvetenskapen avser en typ en namnbärande individ, det vill säga en specifik utpekad individ som ligger till grund för den vetenskapliga artbeskrivningen, och själva referensen för ett vetenskapligt namn. Typer bevaras på museum och ses normalt sett som de viktigaste och mest värdefulla exemplaren i en samling. De förvaras oftast i extra säkra magasin. Det finns en mängd olika typer. Till exempel är holotypen det huvudsakligt namnbärande exemplaret, medan en paratyp är ett annat exemplar än holotypen som orginalbeskrivningen grundas på. En neotyp är ett exemplar utsedd till typ ifall holotypen försvunnit.

U

Underhåll

Regelbundna vårdande åtgärder som syftar till att hålla ett objekt i ett lämpligt tillstånd för att bevara dess signifikans.

Ursprunglighet

Omfattning i vilken ett objekts egenskaper överensstämmer med de som det hade vid sin tillblivelse.

Utlämningshandling

En handling som upprättas när ett objekt lämnas ut från organisationen och som ska innehålla den information man behöver. Kan vara utformad som en förtryckt blankett som fylls i för hand eller digitalt. Informationen från ankomsthandlingen används i eller biläggs utlämningskvittot som ges eller skickas till mottagaren eller ägaren.

Utlämningskvitto

En handling som används som bevis för att ett objekt lämnats ut.

Utställningsgaranti

Utställningsgaranti innebär den skadeersättning som finns enligt villkoren för statlig utställningsgaranti och som tillåter att museer ställer ut värdefulla inlånade objekt som de annars inte skulle ha råd med. Riksantikvarieämbetet är den myndighet som handlägger ansökningar för den statliga utställningsgarantin. 

V

Verksamhets- och säkerhetsrapport

En handling om en organisation/låntagares lokal/byggnads säkerhet, omgivande miljö och annat man behöver veta innan till exempel ett utlån beviljas.

Vård

En rad aktiviteter som syftar till att undvika och minimera framtida skador, nedbrytning och förlust av objekt. Aktiviteterna kan inkludera policyskrivande, planering och rutiner som till exempel gäller säkerhet, städning, skadedjurskontroll och övervakning av förvaringsmiljön. Om organisationen har ett objekt i sin vård innebär det att den har ansvaret för objektets välbefinnande.

Vård- eller bevarandeplanering

Förvaltingsverktyg för planering, utveckling och samordning av åtgärder och insatser inom kulturvård. Ett resultat av vårdplanering kan vara en vård- och underhållsplan eller en bevarandeplan.

VoU, Vård och underhållsplan

En plan som ska säkerställa bevarandet av kulturhistoriska värden. Vårdplanen, eller vårdprogrammet, omfattar målskrivningar som handlar om vård. Underhållsplanen berör åtgärdsplanering och prioritering av åtgärder. VoU är styrande för handfasta rutiner i den löpande driften av kulturhistoriskt viktiga objekt, till exempel städrutiner, rutiner för uppvärmning samt skötselbeskrivningar för park- och kyrkogårdsförvaltning.

Voucher

Se beläggexemplar.

Värde

Aspekt av den signifikans som enskilda personer, intressegrupper eller samhället tillskriver ett objekt, en helhet eller en samling i en viss kontext.

Ä

Ägar- eller ägandeskap

Den organisation eller person som har äganderätt till ett objekt.

Å

Åtgärdsförslag

Rekommendationer för vård och/eller konservering som baseras på en bedömning av ett objekts aktuella tillstånd och en bestämning av eventuella förändringars orsak, art samt troliga följder.

Åtgärdsprogram eller åtgärdsplan

Beskriver hur de angivna åtgärderna ska utföras. Kräver specialistutlåtande.

Ö

Överlåtelseavtal

Skriftlig överenskommelse som beskriver ramar och förutsättningar för ett övertagande av ägarskap.