Mytomspunna djur
Det finns många mytomspunna varelser, inte minst i djurriket. Kan du gissa vilket av dessa tre som finns i verkligheten?
Skvadern
Skvadern är ett djur som är en korsning mellan en hare och en tjäder.
Det var flottningsinspektören Håkan Dahlmark som först berättade om skvadern i en jakthistoria. Han hävdade att han skjutit ett djur som var hälften tjädertupp, hälften hare. Han hade inga bevis som kunde bekräfta hans historia, men några år senare, 1907, fick Dahlmark en speciell present. Konstnären Halvar Frisendahl hade målat en tavla som föreställde skvadern som han gav till Dahlmark på födelsedagen. Dahlmark lät rista in följande i tavlan: ”Sköts på Lunde skog, Timrå s:n, Västernorrlands län år 1874 av Håkan Dahlmark”.
Det skulle dröja till 1918 innan djuret förevigades av konservatorn Rudolf Granberg. Den finns idag på Bergets museum i Sundsvall med den latiska namnet ”Lepor tetrao pseudohybridus rarrisimus”.
Taxkorren
Taxkorren är Vänersborgs egen skvader. Den är monterad av Carl Mathiasson (född 1885) på 1940-talet. Mathiasson hade taxidermi – konservering av ryggradsdjur – som hobby. Mathiasson brukade montera djur så naturtroget som möjligt, men den här ekorren verkar vara undantaget som bekräftar regeln. Mathiasson monterade ekorren som en hund, därav namnet ”taxkorre”. Den har till och med ett halsband på sig för att förstärka hundintrycket.
Sillkungen
Sillkungen finns på djupa vatten, mellan 300 och 600 meter under ytan. Det är världens längsta benfisk och brukar bli tre meter lång. Högsta kända längd och vikt är 11 meter och 272 kilo. Det sägs att en 17 meter lång sillkung har påträffats, de uppgifterna är dock inte bekräftade.
Sillkungen ”står” ibland lodrät i vattnet, när den ska ta sig upp- och neråt. Den simmar med rak kropp och ryggfenan i en slingrande rörelse.
Sillkungen har påträffats i Sverige på 1700-talet, utanför Koster 1879 och i Bovallstrand 2010.