Måsägg, mässhakar och smörjehorn - om påsken i Västra Götaland

Påskbrasan är bara ett exempel på en tradition som startat i Västsverige. Här kan du läsa mer om historia och hantverk med anknytning till den stundande högtiden - allt från mässhakar till magisk flygsalva!

Göken, äggen och samlingen

Ko-kooo! Från slutet av april fram till midsommar kan man höra göken ropa sitt karakteristiska läte. Men hur mycket känner du till om gökens ägg och äggläggningmetoder? Vet du till exempel vad en gökäggsmorf är? Göteborgs naturhistoriska museum har en stor samling av just gökägg, vi dök ner i den och pratade lite med biologen Magnus Gerlang.

Nattvardsvin – ingen självklarhet under medeltiden

Vin var inte lätt att få tag på i medeltidens Sverige, och öl eller vatten fungerade inte som ersättning tyckte påven. Istället fick det bli bara bröd till nattvarden på påskdagen från 1200-talet och några hundra år framåt.

Häxhornet från Vänersborgs museum

Visste du att Vänersborgs museum har ett föremål som ska ha använts av en trollpacka? Det är ett smörjehorn för förvaring av magisk flygsalva inför turen till Blåkulla.

Färga ägg med det du har i skåpet

Har du blåbärssoppa hemma? Eller kanske gurkmeja och lökskal? Då kan du få fina, naturliga färger på påskäggen, tipsar förvaltningens hemslöjdskonsulenter.

Myter och sägner i påsktider

Påsken är en högtid som, liksom flera andra, är omgiven av fängslande berättelser och traditioner i Sverige. Sättet vi firar påsk på har dock förändrats över tid. Vilka traditioner har försvunnit och vilka finns kvar?

Låt barnen smaka på påskriset

Att piska någon med påskris kan väcka lite obehagliga associationer. Men faktum är att det är en tradition som går långt tillbaka i tiden, och som har förknippats med kraft och växtlighet.

En massa mässhakar!

Påsken är kristendomens mest centrala högtid – vad passar då bättre att uppmärksamma, än en av de bortåt femhundra mässhakar som genom åren passerat SVK:s textilkonserveringsateljéer?