Hanna Ferlin – fotopionjär från Färgelanda
I fotografiets barndom var både kvinnliga och manliga fotografer vanliga. Hanna Ferlin var framgångsrik som fotograf runt sekelskiftet, och här kan du se några av hennes bilder.
Hanna Ferlin föddes 1870 i ett prästhem i Färgelanda. Där växte hon upp och kring sekelskiftet 1900 så flyttade hon till Vänersborg och tog anställning vid Karl och Alfred Vikners fotoateljé på Kyrkogatan 17. I den ateljén fick hon lära sig grunderna i fotokonsten och även framkallningen och mörkrumsarbetet.
Människor och miljöer
Hon tog med sig all sin nya kunskap när hon fyra år senare flyttade hem till Färgelanda igen och öppnade sin egen ateljé. Fram till sin död 1947 så var hon den ledande fotografen i området och dokumenterade såväl bygdens människor som miljöer.
På första bilden ser vi Hanna Ferlin tillsammans med sin mor, Sofi Ferlin. De övriga bilderna är tagna av Hanna i Färgelanda. Sista bilden visar en kaffepaus i K & A Vikners fotoateljé, Vänersborg, hösten 1899. På bilden ser vi ateljéns personal; Birger Sjöberg, Valdemar Andersson, Karl Vikner, Anna Vikner, Hanna Ferlin, Selma Vikner, Gerda Larsson, Maria Fransson och Agnes Norberg.
Mer om fotograferna
I Vänersborgs museums utställning På kung Oscars tid finns det möjlighet att lära sig mer om fotograferna kring sekelskiftet 1900. Det går också att ta sin egen porträttbild i tidstypiska kläder i den uppbyggda fotoateljén!