Mandråparen i Vänersborg
Framför Stadshuset, mitt på Plantaget i Vänersborg, står en vacker gatlykta i gjutjärn. Men dess namn har en lätt morbid klang - mandråparen.
För 150 år sedan, 1867 började Vänersborg få gasdriven gatubelysning. En av de mest iögonfallande gatlyktorna i staden var en fyrarmad kandelaber. Den skulle först placeras på torget, men man ändrade sig och bestämde att den istället skulle stå mitt i Plantaget, framför Stadshuset (nuvarande Kulturhuset) som precis höll på att byggas.
En dramatisk och tragisk olycka
Gatlyktan är i gjutjärn, och sålunda riktigt tung, den väger närmre bestämt 1700 kg. När den skulle resas hade man byggt en ordentlig ställningsanordning. Man skulle resa upp gatlyktan med hjälp av rep och ett antal ditkallade män. Men plötsligt var det något som brast, och både gatlykta och ställning föll till marken. Tyvärr träffade gatlyktan och ställningen en av männen, hökaren Johannes Andersson i huvudet. Hans skalle krossades. Hans kamrater tog honom till lasarettet, men där kunde man bara konstatera att hans död varit ögonblicklig
Redan dagen efter den tragiska händelsen stod gatlyktan på sin plats och spred det klara gasljuset över Plantaget. Den hade redan då fått sitt ödesmättade namn, Mandråparen.
Johannes saknade hustru och barn, men han hade försörjt sin mor, Britta Stina Ekberg. Hon hamnade kort efter sin sons död på fattiggården.