Döden – en lång historia

Mord och blod, liv och död. Traditionen att uppmärksamma de döda finns i de flesta större religioner och kulturer. Här hittar du historiska djupdykningar om fynd, företeelser och fenomen från Västra Götalandsregionens museer och verksamheter.

Benhus, bårhus och likbodar

Döden och hanteringen av de döda har en lång historia med olika seder och bruk. Sätten att begrava sina närmaste har förändrats – religion och kultur har skapat olika uttryck för den sista vilan, men också geografisk plats och social klass har spelat stor roll för hur traditionerna har utformats.

Likvagnen från Tämta

I en oansenlig rödfärgad byggnad vid kyrkogården i Tämta står en praktfull likvagn. Där har den stått sedan början av 1950-talet och den har successivt fått maka på sig för att ge plats till andra föremål tillhörande kyrkan och kyrkogården.

Unik evighetskalender från Lödöse

Alla helgons dag har firats utan avbrott i flera hundra år. En unik kalendersticka från Lödöse museum ger oss inblickar i det katolska Sverige under medeltiden.

Koleradöden i Forsvik

”Och tale nu Herren Gud själf genom minnesstenen till vår församling och alla dem, som färdas vägen här förbi. Påminne oss stenen att tänka på vår egen förestående bortgång och sörja för vårt eviga väl. Herre Gud! Lär oss att räkna våra dagar, att vi må få ett vist hjärta. Amen.”

Museet med miljoner döda

På Göteborgs naturhistoriska museum finns mellan åtta och tio miljoner döda organismer och djur. Men ur ett biologiskt perspektiv är döden inte särskilt sorglig - den kan helt enkelt ses som en förutsättning för liv!

Mandråparen i Vänersborg

Framför Stadshuset, mitt på Plantaget i Vänersborg, står en vacker gatlykta i gjutjärn. Men dess namn har en lätt morbid klang - mandråparen.

Gravstenen som väg in i historien

Vad döljer sig bakom bokstäver och siffror på en gammal gravsten? Och hur kan den bidra till att lyfta fram en bygds historia? Detta var frågor som ställdes i ett projekt där Horreds, Istorps och Öxnevalla Hembygdsförening tillsammans med Västarvet tydde texter på kyrkogårdarnas gravstenar från 1600- och 1700-talet.

Livet och döden i städerna

Livet i de tidiga industristäderna var hårt. Den allmänna dödligheten var betydligt högre i städerna än på landsbygden. Allra värst var situationen för de unga. På webbplatsen Prisma Västra Götaland berättas historien om livet och döden i städerna.