Historia och händelser

Vad vore vi utan historia? Kunskapen om vår historia gör att vi kan skapa sammanhang, lära av gamla misstag och förstå vår plats i samtiden. Och om vi inte vet varifrån vi kommer, hur ska vi då kunna veta vart vi är på väg? Här dyker vi ner i historiska skeenden, livsöden och överraskande berättelser.

Historiska kvinnor

Kulturarvet är till lika stor del format av människor med snippa som med snopp. Ändå märks männen i högre grad, hela vägen från hällristningarna till dagens läroböcker i historia. Men bara vi lyfter på stenarna och letar så hittar vi dem - kvinnornas berättelser.

Döden - en lång historia

Mord och blod, liv och död. Traditionen att uppmärksamma de döda finns i de flesta större religioner och kulturer. Här hittar du historiska djupdykningar om fynd, företeelser och fenomen från Västra Götalandsregionens museer och verksamheter

Gravmonumentet på Sventorps kyrkogård

Under sommaren 2016 öppnades Lind af Hagebys gravkammare för renovering för första gången sedan 1928. Gravrummet inspekterades och dokumenterades, och detektivarbetet att identifiera alla personerna som ligger i graven är så gott som löst.

Dödlig duell i Lockerudsskogen

Visste du att en duell med dödlig utgång ägt rum i Vänersborg? I maj 1816 blev kapten Gustaf von Köhler den sista personen i Sverige att dö i en officersduell. Händelsen inträffade i Lockerudsskogen, Blåsut.

Charles Darwin och björnjägaren i Vänersborg

Att Charles Darwin hade kontakt med björnjägare Llewellyn Lloyd, engelsmannen som bosatte sig i Vänersborg är det få som vet. I Darwins böcker finns det ett flertal hänvisningar till Lloyds zoologiska studier i Västsverige.

Fruktbarhetskanor – för fertilitetens skull

Går det att öka chanserna att bli gravid genom att åka kana på hällristningshällar? Ja, det är en tanke som funnits i hundratals år och på vitt skilda platser. Här kan du läsa mer om fenomenet.

Llewellyn Lloyd – legendarisk zoolog och björnjägare

Få vet att Västsverige upptäcktes 1820 av en brittisk adelsman som skickade hem exotiska berättelser från denna trakt. Llewellyn Lloyd var ganska exotisk själv och kunde ses promenera på stadens gator ledande en levande björn i kedja.

Sägner i juletid

Hur har det svenska luciafirandet sett ut historiskt? Är det alltid jultomten som har kommit med julklapparna och kan julgröten till och med anses ha magiska krafter?

Påsk i Västra Götaland

Påskbrasan är bara ett exempel på en tradition som startat i Västsverige. Här kan du läsa mer om historia och hantverk med anknytning till den stundande högtiden - allt från mässhakar till magisk flygsalva!