Garnfolk - Rami
Historik
Rami är en tre meter hög nässelväxt vars fibrer utvinns från stjälken. Växten är vanlig i Asien och har en lång odlingshistoria där. Det finns mumier insvepta i ramityg som är 7000 år gamla. Idag odlas Rami främst i Kina men också i Sydkorea, Filippinerna och Brasilien.
Egenskaper
Den vita ramifibern är lång, stark och glänsande. Tyg av rami liknar till stor del linnetyg, med mycket glans och lite elasticitet. Det är lätt och silkigt. Eftersom ramifibern inte är elastisk så blandas den ofta med andra, mer elastiska fibrer. Tillsammans med ull minskar den krympningen och tillsammans med bomull blir tyget glansigare än om det bara skulle vara gjort av bomull.
Nackdelen med rami är att fibrerna är fästade vid varandra med ett gummiliknande ämne, som är svårt att avlägsna utan att fibrerna skadas. Efter skörd dras barken av de färska stjälkarna i strimlor som torkas. Därefter skrapas bark och annan vävnad bort så att själva fibrerna kommer fram. De tvättas, torkas och tvättas igen med en alkalisk lösning för att på så sätt skilja fibrerna från varandra.
Miljö/hållbarhet
Ramin är fördelaktig utifrån hållbarhetsperspektiv. Den växer på näringsfattiga jordar och kräver inte mycket bevattning. Plantan kan skördas många gånger, men behöver bytas ut efter ca 5 år för att ge en bra fiberkvalitet.