Kreativa processer för alla
Arbetar du med skapande verksamhet på daglig verksamhet eller i anpassad skola? Om du vill utvecklas i arbetet med kreativa processer hittar du inspiration i vår nya folder. Att äga sin process handlar om en ökad delaktighet och trygghet i att arbeta med skapandeprocesser i grupp.
Bakgrund
Förvaltningen för kulturutveckling har tillsammans med Handhjort, daglig verksamhet i Göteborg, och produktdesignern Robert Maksinen genomfört ett projekt kring att använda verktyget ”Att äga sin process” i det kreativa arbetet i verksamheten. Projektets syfte var att prova att genomföra en designprocess tillsammans med deltagarna och personalen i verksamheten, och därmed öka delaktigheten i framtagandet av nya produkter att sälja i den egna butiken. Produktutvecklingen kunde på så sätt bli en aktivitet man gör tillsammans.
Pernilla Ankarberg arbetar som designer och processledare i och med kreativa processer med många olika målgrupper. Hon har tillsammans med Kultur i Väst tagit fram skriften "Att äga sin process" och är en van workshopledare. Hon drivs av kärlek till formgivning och av nyfikenhet inför vart varje ny process ska ta henne.
Robert Maksinen har arbetat i över 15 år med designprocessen som främsta verktyg. Han driver bland annat byrån Maksinen Innovation och Design samt WasteNoWaste där designprocessen är motorn för att utveckla produkter av restmaterial från industrin. Han har arbetat med projektet Demokratiska designprocesser tillsammans med deltagare och personal på daglig verksamhet Handhjort i Östra Göteborg.
Frågor?
Tveka inte att höra av dig till Klangfärg om du har frågor eller funderingar kring foldern och verktyget, eller om du vill veta mer om projektet.
klangfarg@vgregion.se
Skriften "Att äga sin process" och foldern "Kreativa processer för alla" finns att hämta som pdf via länkarna nedan. För att beställa de tryckta versionerna – kontakta oss.