Genus och filmskapande

Tre glada personer samlats runt en surfplatta

Här kan du läsa om ett pilotprojekt kring filmskapande och jämställdhet som Förvaltningen för kulturutveckling genomförde tillsammans med LSS-verksamhet i Kungälvs kommun. I rapporten hittar du både de konkreta metoderna vi arbetade med och berättelser om de olika processerna som projektet satte igång. Ladda gärna ner rapporten, länk finns längst ner. Nedan finns också en handledning baserad på rapporten för nedladdning. Du är välkommen att höra av dig till oss om du vill veta mer, eller funderar på att starta ett liknande arbete i din kommun.

Bakgrund 

Sedan 2012 har Förvaltningen för kulturutveckling arrangerat filmfestivalen Höstrullen, som är en festival där det visas kortfilmer gjorda av deltagare och elever på LSS-verksamheten och anpassad gymnasieskola. Samtliga LSS-verksamheter och anpassad gymnasieskola i Västra Götaland är inbjudna att skicka in sina filmer. Höstrullen är en festival med öppna armar: både nybörjare och vana filmare får här en möjlighet att visa upp sin film inför en entusiastisk publik, som består i huvudsak av deltagare, elever och personal från LSS-verksamhet och anpassad gymnasieskola från hela Västra Götaland. 

Festivalen har utvecklats från år till år, ökat i både antalet besökare och antalet medverkande verksamheter. Dock har några saker varit konstant genom åren: Publiken på Höstrullens festivaldagar har i stort sett bestått av ungefär hälften män och hälften kvinnor. Trots detta så bygger filmerna som skickats in och visats i mycket större utsträckning på manligt kodade berättelser - mycket action, skräck och deckare - och med många fler män än kvinnor både framför och bakom kameran. Denna könsfördelning bland filmskaparna inom LSS är inte överraskande, tvärtom speglar den siffrorna i den professionella filmbranschen.

Förvaltningen för kulturutveckling fick kontakt med LSS-verksamheten i Kungälvs kommun som sedan 2017 arrangerar en liknande filmfestival – Bohusklippet. På Bohusklippet visas filmer som Mediagruppen i Kungälv har gjort under året, även grannkommunerna Ale, Stenungssund och Orust har varit inbjudna och medverkat med filmer. Arrangörerna i Kungälv konstaterade en liknande könsfördelning med många fler män i verksamheter som jobbar med film, vilket också återspeglades i filmutbudet på Bohusklippet. I våra samtal kring vilka berättelser som får plats på duken, hur filmerna görs, hur manus tas fram med mera föddes idén för detta projekt. 

Mål och syfte 

Tillsammans med LSS-verksamhet i Kungälvs kommun ville vi prova olika sätt att bryta normerna kring kön och filmskapande och bredda och utveckla filmskapandet utifrån ett genusperspektiv. Det konkreta och övergripande målet med det här projektet var att få en större bredd på berättelser och en bredare representation på duken till våra respektive filmfestivaler – Bohusklippet och Höstrullen. Orsakerna till att fler män än kvinnor gör film är komplexa och många, därför var det viktigt att projektet kunde ta sig an genus- och jämställdhetsfrågan på flera olika plan och på flera olika sätt: Vi behövde nå personalen för att skapa en större medvetenhet när det gäller genus och jämställdhet, i ett större perspektiv än enbart filmskapande. Samtidigt ville vi också bidra till att ge fler kvinnor inom LSS - och även personal - möjlighet att testa och lära sig mer om filmskapande, erbjuda möjligheten att upptäcka och ta sig an området film utifrån de egna förutsättningarna. 

Denna rapport har sammanställts av Tina Weidelt, konsulent tillgänglighet på Förvaltningen för kulturutveckling. Den är en sammanhållen projektberättelse och får gärna användas som inspiration för andra kommuner och verksamheter i sitt jämställdhets- och filmarbete. Även handledningen är sammanställd av Tina.

 

RAPPORT GENUS OCH FILMSKAPANDE (PDF)

HANDLEDNING GENUS OCH FILMSKAPANDE (PDF)