Deltagare i projektet
Projektledning och samarbetspartners
Projektgruppen består av medarbetare på Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen.
Lotta Eldh, teaterproducent, och Helena Rung, musikkonsulent, är projektledare. Det är också de båda som är upphovspersonerna bakom idéen. Läs mer här.
Paul Löwen-Åberg är projektets tekniske koordinator. Han är utbildad game writer och har en kandidat i Media, estetik och berättande. Under de senaste åren har han varit aktiv i olika serious games- och gamificationprojekt som rört sig både inom utbildnings- och kultursektorn.
Anlitade experter
Metoduveckling: Begripsam
Begripsam kommer att ta fram metodhandboken som ska vara en del av projektets leverans. De var också med som partner i ansökan till Arvsfonden.
Begripsam arbetar med att göra samhället mer tillgängligt. Framför allt arbetar de med tillgänglighet för personer med kognitiva svårigheter. De gör användartester, håller seminarier och föreläsningar samt leder workshops. Begripsam är både en förening och ett bolag, som sprang ur ett annat Arvsfondsprojekt. Det drevs av Dyslexiförbundet, Riksförbundet FUB samt Autism- och Aspergerförbundet. Under projekttiden arbetade deltagarna bland annat med att ta fram en ny standard för kognitiv tillgänglighet.
"Vi jobbar gärna med innovationer där alla får samma möjligheter att delta, som Techformance."
Digitala plattformar: Axcess Lab
Axcess Lab tar fram projekets digitala plattformar. De är en digital byrå särskilt inriktade på tillgänglig design och funktion.
"Vi blev jätteglada över möjligheten att vara delaktiga i ett kulturellt projekt som Techformance. Det är inte så ofta som kultur och teknik kopplas ihop i spännande projekt, där man dessutom har extra fokus på att det även ska fungera för kognitiva funktionsnedsättningar."
Regionteater Väst
Från Regionteater Väst har projektet med sig Heléna Willén, dramapedagog.
År 1: Två konstnärliga team
Första årets tar två konstnärliga team, ett i Göteborg och ett i Stockholm, fram förutsättningarna för de tekniska verktygen och metodverktygen.
Deras roll är att låta regi och skådespeleri möta teknik för att undersöka vilka möjligheter och utmaningar som finns. De ska hantera och hitta fram i de nya former av skrivande som krävs av en dramatiker när manusen ska innehålla val och historien förgrenas och tar olika vägar.
Göteborg
Göteborgsteamet består av regissör Peter Elmers, dramatiker Christofer Bocker och Teater Jaguar.
Peter Elmers är frilansande teaterregissör. Efter examen från Stockholms Konstnärliga Högskolas regilinje 2017 har han etablerat sig i Västsverige med uppsättningar på bland annat Regionteater Väst, Borås Stadsteater och senast på Masthuggsteatern i Göteborg.
"Spel i alla dess former har alltid fascinerat mig. En lekfull problemlösning som ständigt förändrar sig. Jag är dessutom väldigt förtjust i icke-linjärt berättande. Techformance möjliggör att aktivt kunna navigera i en berättelse och avgöra dess väg vid hinder och konflikter. Som teaterform öppnas fantastiska möjligheter till publikens upplevelse."
Christofer Bocker arbetar som dramatiker i Värmland och Göteborg. Han arbetar för tillfället bland annat med föreställningen "Slutet" i KRPCT i Karlstad och "Letters of lovers", ett gränsöverskridande projekt mellan film och teater i Värmland, samt ett körverk om psykisk sjukdom. Sedan en tid tillbaka är han extra intresserad av digitala interaktionsmöjligheter och immersiv scenkonst.
"Jag medverkar i utvecklingen av Techformance för att jag är intresserad att utforska scenkonstens möjligheter att förändras utifrån digitalteknik. Att få göra det i ett så tidigt stadie med ett nytt verktyg känns väldigt spännande."
Teater Jaguar är en frigruppsteater i Göteborg som främst spelar nyskriven dramatik med ett poetiskt och lekfullt scenspråk för barn och ungdomar. Deras vision är att göra meningsfull teater för unga med mottot att ta unga tankar på allvar. De välkomnar med fantasieggande scenografi tillsammans med nyskapad musik och koreografi och strävar efter att alla i publiken ska bli sedda.
Teater Jaguars skådespelare Louise Juliusson, Emil Klingvall och Torben Sigelius Kulin medverkar i Techformance.
"Prestigelöst, nyfiket och utforskandes går vi in i detta spännande och utvecklande labb! Vi hoppas det väcker nya tankar och utvecklingsmöjligheter för oss att arbeta vidare med i vårt ständigt pågående arbete med att kunna bemöta olika för att alla ska bli sedda i vår teatersalong."
Stockholm
Stockholmsteamet består av dramatiker Daniela Kullman och regissör Jimmy Meurling. Vid workshopparna deltar skådespelare från Unga Klara.
Daniela Kullman är dramatiker, dramaturg & regissör. Hon har skrivit teaterföreställningar för både barn och vuxna. Hon har varit verksamhetschef för Teater Bristol 2013–2015 och teaterchef för Teater Scenario 2003–2008. De senaste åren har hon arbetat mycket med föreställningar och scenkonst som är interaktiva, medskapande eller där publiken är delaktig. Två exempel är lajvet Gertrudes möhippa på Dramaten och föreställningen För att jag säger det på Unga Klara.
Jimmy Meurling är regissör och koreograf. Han har varit medskapare i över 120 produktioner hos fria grupper, länsteatrar och stadsteatrar. De senare åren har han genomfört ett flertal omslutande/platsspecifika teater- och konstproduktioner, därbland Satans Trilogi och ShopEatDie, där publikens frihet att själva styra över sin upplevelse varit i fokus.
Unga Klara är Sveriges nationella scen för barn och unga. Unga Klara vill genom teater involvera barn och unga i en professionell konstnärlig process, för att inspirera och utmana dialogen om de viktigaste frågorna i livet. Med blicken inställd på framtidens barn bedriver Unga Klara sin verksamhet, ständigt i dialog med samhälle och publik i den konstnärliga processen. Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff är Unga Klaras konstnärliga ledare sedan 2014. Unga Klara grundades av Suzanne Osten 1975 och har sedan dess bedrivit en med tiden världsberömd forskande teaterverksamhet med barns och ungas villkor i fokus.
I Techformance deltar Unga Klara med skådespelare ur sin ensemble: Parwin Hoseinia, Klas Lagerlund, Rita Lemivaara och Victor Ström.
Så här skriver Unga Klara om erfarenheterna från den första workshopen
År 2: Ny föreställning med Masthuggsteatern
Andra året ska verktygen – de tekniska såväl som de metodmässiga – testas på en ny föreställning.
Det är Masthuggsteatern i Göteborg som ska genomföra det som blir en allra första techformance någonsin. Dramatikern Gustav Tegby har fått uppdraget att skriva och ta fram manus.
Om Masthuggsteatern
Masthuggsteatern är en av Sveriges största fria teatrar och producerar scenkonst för barn, unga och vuxna sedan 1992. Gruppen arbetar med olika slags metoder, material och formuttryck. Man satsar mycket på nyskriven svensk dramatik.
Masthuggsteatern arbetar gärna med fleråriga tematiska projekt som Den fria viljan, En annan värld och Stafetten, ett treårigt Arvsfondenprojekt.
Teatern är bofast på Masthugget i Göteborg, men turnerar över hela Sverige. Masthuggsteatern har vid ett flertal tillfällen valts ut till Svenska Teaterbiennalen och Bibu (scenkonstbiennalen för barn- och ungdomsscenkonst) och vunnit flera priser och utmärkelser.
Om Gustav Tegby
Gustav Tegby är dramatiker och och författare, uppvuxen i Umeå och bosatt i Stockholm. Han har skrivit närmare 30 pjäser som framförts på olika scener runt om i landet, bland annat Malmö Stadsteater, Uppsala Stadsteater och Dramaten. Hans verk Fulet och Alla älskar Bernie Madoff har filmatiserats för SVT. Gustav har också varit manusförfattare för flera radioserier, däribland De dödas röster och 2017 års julkalender Marvinter. Hösten 2020 utkom hans debutroman Beröringen på Rabén & Sjögren. Tidigare arbetade Gustav som dramaturg på Riksteatern.
År 3: Göra en techformance på befintlig text
Det tredje och avslutande projektåren ska techformance testas på en befintlig teatertext. Samarbetet sker med Angereds Teater.
Angereds Teater
Angereds Teater grundades 1978 och var fram till 1996 en del av Göteborgs Stadsteater. Idag finansieras Angereds Teater av Göteborgs kommun och spelar nyskriven dramatik för barn, ungdomar och vuxna.
En röd tråd i den konstnärliga inriktningen är att producera högkvalitativ samtida scenkonst med internationell och lokal prägel. Teaterns konstnärliga utforskande rör sig både i den närmaste omgivningen och utanför den och vi strävar efter att ständigt överraska och utmana vår publik och varandra.