Referensrådet teater – samverkan som resurs

Referensrådet teater startade 2015 på initiativ av teaterkonsulenten på Kulturförvaltningen. Rådet består av kultursamordnare från sex av regionens kommuner som träffas ungefär fyra gånger per år. Syftet är bland annat att få en gemensam överblick över kommande utbud och att samverka kring villkoren för teaterområdet i region och kommuner.

Referensrådet teater har planerade träffar ungefär två gånger per termin. Rådets syfte är att lyfta villkoren inom scenkonsten i regionen ur arrangörens och publikens perspektiv – och med fördjupningsarbete och analys relaterat till scenkonstutbudet för barn och unga. Rådet samlas också för att få överblick över kommande utbud där medlemmarna rapporterar om intressanta trender, eller om specifika föreställningar de har sett. 

Mellan träffarna finns Referensrådet som resurs i olika frågor som uppkommer löpande kring scenkonst eller arrangörskap. Medlemmarna kan också stötta teaterkonsulenten i urvalsarbetet kring nya föreställningar för barn och unga till Kulturkatalogen Väst. Här använder man en gemensam arbetsmetod, Önskekvisten. 

Referensrådets medlemmar skiftas för att ge fler möjligheten att vara med i detta stimulerande och utmanande arbete.    

Nuvarande medlemmar 
Ester-Lee Heller, Borås Mia Björklund, Göteborg 
Sannela Vestrin, Lidköping
Carola Melo, Mark 
Divina Sarkany, Orust
Thomas Johansson, Vänersborg 

Sammankallande: Lotta Eldh, konsulent teater, Kulturförvaltningen, Västra Götalandsregionen 

Om medlemmarna



Ester-Lee Heller
I mitt uppdrag som kultursekreterare barn ingår att samordna barnkulturverksamheten i Borås stads kulturförvaltning. Jag arbetar med produktion av programverksamhet i kulturhuset och i andra av stadens mötesplatser. Dessutom samverkar jag också mycket med förskola och grundskola för att få in kulturen som en naturlig del av skolundervisningen och främja kulturdeltagandet bland stadens barn. Jag redovisar regionala stöd samt tar fram underlag till nämndbeslut.

Kultur och kreativt skapande är mina största intressen. När jag inte springer på museum, teaterföreställningar eller stand-up hittar jag på nya projekt att ta mig an. Det kan vara att bygga ett skåp, måla eller lära mig spela ett nytt instrument.

 


Mia Björklund
Arbetar som Utvecklingsledare kultur på Göteborg stads förskoleförvaltning. Mitt uppdrag är att främja, utveckla och samordna kultur för och med barn i förskola och vara en brygga mellan förskolor, konstnärer, konstinstitutioner och fria aktörer.  Stor vikt ligger vid att stimulera och stärka ekosystemet för barns kultur genom insatser med aktiviteter för alla förskolans barn.

Jag samverkar med stadens förvaltningar så som kulturförvaltningen och grundskoleförvaltningen samt stadens bibliotek, kulturhus och fria kulturaktörer för att gemensamt erbjuda ett rikt utbud av kulturupplevelser för barnen och de vuxna i förskolan.  Arbetet innebär också att ge möjlighet för förskolebarnens egna skapande tillsammans med konstnärer inom alla konstformer. Uppdraget stöds av Barnkonventionen, Göteborgs stads kulturprogram samt Göteborgs Stads plan för barn- och ungkultur.

När jag inte arbetar så är jag gärna ute i naturen och då främst på Orust där jag har ett litet hus, vandra i skogen och vara nära havet och umgås med familj och vänner är min fritid.


Sannela Vestrin
Kultursamordnare i Lidköping.


Carola Melo
Arbetar som kulturutvecklare Marks kommun. I mitt uppdrag ligger att se till att alla barn och unga i Marks kommun får en kulturell skolning genom ett utbud som ges till dem via förskola och skola.

Förutom det ser vi till att visa så mycket professionell kultur och scenkonst som möjligt på fritiden, ofta i kombination med insatser på bibliotek eller inom öppen ung-verksamheten.

Vi vill att barn och unga i Mark ska få bra scenkonstupplevelser både i skola och på fritiden med sina föräldrar.

Att få samtala och fundera över upplevda föreställningar växer man som människa – oavsett ålder.

Själv älskar jag att gå på teater och sitta riktigt nära. Då kan det bli wow!


Divina Sarkany
I min roll som kultur och fritidssamordnare för barn och unga på Orust kommun bokar och arrangerar jag all skolkultur för grundskolan år f-9 och kultur till förskolorna. Jag bokar Skapande skola för grundskolan samt lovaktiviteter inom kultur för barn och unga, med särskilt fokus mot verksamhet fritid och målgruppen ungdomar. Jag bokar och ansvarar också för familjeföreställningarna inom ramen av vårt offentliga kulturprogram. Jag har en samordnande och sammankallande funktion gentemot skolornas och förskolornas kulturombud och är länken mellan dem, elever och pedagoger.

Det är ett fantastiskt mångfacetterat uppdrag jag har och att få jobba och utveckla barnens rätt till kultur. Samverkan och nätverkande är en stor del av uppdraget, dagligen mellan våra olika verksamheter och då inte minst samverkan med Orust Kulturskola. Förutom att vara en del av referensrådet teater, sitter jag även med i kommunala samordnargruppen med de övriga tre delregionerna. Tillsammans bidrar vi bland annat med tankar och idéer till de gemensamma samordnarträffarna som arrangeras av Kulturförvaltningen.

 


Thomas Johansson
Jag arbetar i Vänersborgs kommun som kultursamordnare med inriktning barn- och ungdomskultur. Mitt primära uppdrag är att förse barn från ett till femton års ålder med kultur inom för- och grundskolan. Därtill arbetar jag med barnkulturen på barnens fritid samt ganska mycket med dansutveckling för alla åldrar.

Jag har lyckan att få arbeta med det som jag älskar och är min livsluft. Kultur i alla dess former. Därtill att få arbeta med och för barn och unga och ge dem det jag tycker alla har rätt till.

Jag har förmånen att få möta unga människor, Det är fantastiskt att få uppleva när de utvecklas och växer i tanken. Det kan hända efter en föreställning eller efter en läsupplevelse eller bara i ett samtal. Något glittrar till. Att få se barn växa i tanken reflekterar nytt och växa om mig. 

Ja jag har förmånen att få arbeta med grunden för framtiden!

Ann-Charlotte Eldh

Konsulent teater

Telefonnummer