Ann Östlund – Lerums hemslöjdsförening

Lerums hemslöjdsförening har varit med och bidragit med idéer och material till Djur & Odjur. Vi har intervjuat Ann Östlund som är ordförande för föreningen, inför att utställningen visas i Lerum vintern 2024–2025.

Mellan den 1 november 2024 och 4 januari 2025 visas Djur & odjur som en del av utställningen "Lerum broderar" på Dergårdsgalleriet. Utställningen är en inspirationsutställning och starten på vårens broderiutmaning "Mitt Lerum".

Berätta lite om just er hemslöjdsförening!

– Lerums hemslöjdsförening bildades 1948, så vi firade 75 år förra året. Under 80-talet var föreningen som störst med ungefär 400 medlemmar och ett stort kursutbud med många deltagare. Det gällde att verkligen ligga på, för att få en plats. Tyvärr är det inte riktigt så nu. Medelåldern är rätt hög och vi har svårt att nå de yngre, men vi jobbar på. 

– Föreningens allra första kurs hölls 1949, en kurs i linodling. Av detta lin vävdes sedan en bonad i damast av Ann-Marie Isaksson, som även komponerade den, till vårt 50-årsjubileum 1998. Även kormattan till Lerums kyrka komponerades av en av våra medlemmar och vävdes sedan av flitiga väverskor på en  275 centimeter bred vävstol.

– En annan höjdpunkt genom åren är Slöjdtåget, som invigdes på Lerums station i maj 1994. Knut Östgård kom med idén och vi nappade på den. Vi började med att, på ett månadsmöte, måla och dekorera ett antal tågvagnar och lok. Vi fotade mycket, gjorde en folder för att kunna presentera projektet på SHR:s stämma i Stockholm 1992. Idén mottogs med en viss skepsis, många menade att det var en utopi. Men vi vet alla vilken succé det blev. Jag ryser fortfarande när jag tänker på när Knut och jag kom ner och fick se tåget på vår station. 

Var håller er förening till?

– De sista 20 åren har vi hyrt ett hus av kommunen, Lindekulla, där vi har vår textila verksamhet, våra möten och våra försäljningar. Vi hyr också en lokal där träverkstan huserar, det är någon kilometer emellan. Så har det inte alltid varit, föreningen har varit runt i ett antal hus och lokaler i Lerum. Det är skönt att ha nästan allt samlat på en plats, så länge vi klarar hyran. 

Vad gör ni i er hemslöjdsförening just nu, förutom broderiutmaningen? 

– Vi har just avslutat projektet ”Bårtäcke”. Det startade 2021 i vår cirkel Lappteknik. Syftet var skapa ett bårtäcke som medlemmar och anhöriga i föreningen skulle kunna låna, och som vi kan hyra ut. Nu har vi presenterat bårtäcket för medlemmarna och i tidningen Till Handa. 

– Våra onsdagsträffar är i full gång då vi under trevlig gemenskap tillverkar alster till vår försäljning. I vävstolarna kommer det ny varp. Till vår stora glädje har Slöjklubben kommit i gång igen, efter en del års uppehåll. En del kamratcirklar har startat, bland annat en som heter ”Göra färdigt”, där man kan ta med det som är gömt och glömt. 

– Senare i höst blir det endagsträffar inför advent och jul: till exempel kring att göra en dörrkrans, olika modeller av julgranskarameller, pappersänglar, eller om man vill tälja sig en tomte.

Nu när folk kommer till Lerum för att se utställningen, vad ska de mer passa på att göra när de är i trakten? 

– Nääs slott och allt det har att erbjuda av slöjd, byggnadsvård och historia. Vi har också vår egen försäljning ”Jul på Lindekulla” 15–17 november. I Lerum finns också arbetslivsmuseum: Nilsson el och teknikmuseum.

– Lerums kommun har också en fantastisk natur och många vackra sjöar. Kanske någon vill våga sig på att gå en bit på Gotaleden som går mellan Göteborg och Alingsås. 

Vad är det bästa med att vara med i en Hemslöjdsförening? 

– Framför allt gemenskapen med likasinnade och att få ta del av varandras kunnande.