Camia inspirerar till fritt broderi, en demokratisk uttrycksform
Under projektet Djur & odjur jobbade vi stenhårt för att få alla deltagare att våga släppa loss i fritt broderi. Nu har vi träffat konstnären Camia Boije från Lysekil som talar sig varm för broderi som en demokratisk uttrycksform som alla kan klara av!
Hej Camia, berätta lite om vem du är och vad du gör?
Jag heter Camia PIA och är konstnär som jobbar med teckning, grafik, måleri, skulptur och mycket annat. PIA använder jag som artistnamn och det står för Photo, Illustration, Art annars heter jag Boije i efternamn. Jag tycker om att tolka mina bilder i olika medier, kanske kan en teckning bli även ett broderi och en skulptur i keramik. Jag tycker också mycket om att inspirera till fritt broderi genom kurser. I projektet Djur & odjur broderade jag en Luspudel som kanske några av er har sett (annars får ni kolla in den nästa gång ni ser utställningen).
Varför broderi?
Jag är uppvuxen i Lysekil i en familj där man handarbetade. Alla virkade, stickade och sydde. Min syster stickade mycket och jag letade liksom efter vad som var min teknik. Det blev virkning och broderi och broderiet har jag aldrig slutat med. Broderi är så tillgängligt, man kan ha det med sig över allt. Det är prisvärt material, man kan hitta material på loppis och det är inte speciellt dyrt att köpa nytt heller. Broderi är en demokratisk process, alla kan göra det. I fritt broderi finns ju inte några regler, det enda som behövs är vilja!
Du brukar hålla kurser i fritt broderi, vad har du för knep för att deltagarna ska komma igång?
Många har ju minnen av stränga syslöjdlärare och då brukar jag säga ”Jag tycker inte din syslöjdslärare var snäll mot dig men ju är du vuxen och jag är inte din syslöjdslärare och kommer inte att kolla på din baksida”. Har man svårt att komma igång kan man alltid börja med ett äpple. De kan se ut på så många olika sätt. Jag använder också ett enkelt ljusbord som kursdeltagarna kan använda för att föra över enkla skisser till sitt tyg med blyertspenna. Man kan också måla på tyget eller hälla ut exempelvis kaffe så är det något att starta med.
Om det går trögt måste man felsöka. Är det nålen, tråden eller underlaget som inte passar. Då får man testa att byta ut något tills det blir rätt. Något annat som är viktigt är att ta många små pauser. Broderi är bra för själen men det är viktigt att ta pauser för att orka och man kan se på broderiet om man har gjort det när man är lite låg. Det behöver inte vara fel ändå men då får man bestämma sig för om det är något man vill spara eller om man vill ta upp.
Vad gör du för att kursdeltagarna ska fortsätta brodera efter kursen, ibland blir man ju helt uppfylld under kursdagar och sen kommer man hem och vet inte hur man ska fortsätta?
Jag ser alltid till att kursdeltagarna börjar med flera broderier. Att de gör något som kanske mer har tunna linjer och något där man jobbar mer med att täcka hela ytan. Sedan kan man ha dem på gång på olika platser. Man kanske har ett vid soffan, ett i handväskan som man plockar fram när man får lite tid över någonstans och sen kan man låta dem växla plats. Vi pratar om montering och sånt på kursen men också att ett broderi kan få ligga i en ask och komma fram bara ibland som ett minne av en speciell tid. Att man kan brodera bara för broderandets skull.
Hur använder du själv broderi idag och har du något mer du vill skicka med till läsarna?
Jag broderar gärna minnen och håller på med ett stort broderi där jag broderar en ruta i månaden (och förstås ligger lite efter med). Det är fint att ta fram och titta på och tänka på var man var i livet när man broderade dem. Jag brukar ha mina färdiga broderier uppsatta i sovrummet där det inte är så ljust och så växlar jag mellan olika. På så vis skyddar jag dem från starkt solljus och får chans att återuppleva olika minnen. Till den som inte riktigt har kommit igång än vill jag säga att det finns något broderi som passar för alla, exempelvis broderar min bror som har Downs Syndrom. Och till er som broderar: Ni vet väl att den som har flest stygn när den dör vinner!!!
Tack Camia, då avslutar vi med fem snabba:
Favoritstygn - Hittepåstygn
Favoritmaterial - Moulinegarn på infärgad lakansväv
Senast påbörjat broderi - Broderar en egen illustration i A4. Plattsöm med moulinegarn som ska täcka hela underlaget som är lakansväv.
Inspireras av - Tillhörighet, utanförskap, gamla foton och ordskämt.
Djur eller odjur? Odjur tack!