Projektet 1 kvm lin

Projektet 1 kvm lin startade i Västra Götaland 2020. Det utvecklades till ett nationellt projekt i samarbete med Hemslöjden (hemslöjdsföreningarnas riksorganisation) vilket utvecklades till ett nordiskt projekt och nu sprider sig kvadratmetern över Europa. Här kan du läsa om vårt arbete regionalt, nationellt och internationellt, bland annat i rapporten som sammanfattar projektet från 2020-2024.
Projektet startade i Västra Götaland 2020. Över 700 personer, många föreningar och andra fick hem fröer och tillsammans hjälptes vi åt med alla moment. Vi odlade tillsammans, fast var för sig.
Nyhetsbrev med fördjupad information om de olika momenten skickades ut under projektets gång.
I Västtra Götaland är 1 kvm lin ett samarbete mellan De sju häradernas hemslöjdsförening, Föreningen Bohuslin, Vävstugan i Vasastans linsektion i Skövde och SV. Initiativet spred sig också till Östergötland och Dalarna. Året därpå blev projektet nationellt och hela landet odlade och fortsatte så under 2022.
1 kvm lin drivs som nationellt projekt av en arbetsgrupp som består av Hemslöjden, Kalmarläns hemslöjdesförening och Hemslöjdskonsulenterna i VGR. Hemslöjden driver det internationella projektet. För så blev det, 1 kvm lin har spridits sig utanför landets gränser och det odlas i Norge, Danmark, Estland, Finland och Island och det odlas även "square yards" i flera europeiska länder utanför norden.
Här kan du läsa rapporten som sammanställts för att sammanfatta projektet från 2020-2024
Det högst nyttiga
På latin heter lin Linum usitatissimum, det betyder det högst nyttiga. Sällan har väl ett namn beskrivit en växt så bra. Linet klär oss, värmer och föder oss. Och linet drivs av sol, jord och vatten.
Linet delar en tusenårig historia med oss människor. Ett linstrå består av en inre del, ved och de fibrer som täcker veden. De långa fibrerna ligger som en krans runt veden. För länge, länge sedan kom människan på att om du skiljer veden och fibern åt så får du ett material som du kan spinna garn av. Den upptäckten har varit till glädje för både Farao och piga. Lin är en underbar växt och vi vill att fler ska lära känna den blå lilla blomman.
En kär handduk gav oss idén
Idén till 1 kvm lin fick vi när etnolog Inger Widhja, visade en handduk för oss. Handduken hade handspunnet lin som inslag. Inger berättade att hon när hon var liten så frågade sin mormor om allt möjligt.
"Vad är det? Hur gör man med den? Kan du visa mig?"
När hon hittade gamla linredskap gav Ingers mormor en kvadratmeter i trädgårdslandet, där de tillsammans sådde lin.
"Fröerna ska ligga så tätt så sädesärlorna halkar på dem", minns Inger att hennes mormor sade. Tillsammans sådde, ryckte och rötade de. Gjorde linberedningens hela process till den färdiga väven.
Här kan du se en film där Inger själv berättar om hur det gick till.
Nu fortsätter vi att odla, bereda, spinna, slöjda och ta hand om vårt lin tillsammans. Hoppas du följer med oss vidare på resan!