Folkmusikresidens i Fengersfors 2021

En man och en kvinna sitter bland gröna växter. Mannen håller en gitarr, kvinnan håller ett durspel.

Förvaltningen för kulturutveckling ger frilansande musiker inom folkmusik i Västra Götalandsregionen plats och tid till konstnärlig utveckling genom ett residens i samarbete med Not Quite på Fengersfors Bruk i Dalsland under september 2021. Residenset fokuserar på konstnärligt undersökande arbete och innebär en möjlighet till inspiration och fördjupning i det egna musikaliska uttrycket. Folkmusikresidenset 2021 tilldelas duon Aigua.

Aigua är Lies Hendrix, durspel, från Belgien och Joan Peiró Aznar, gitarr och sång, från Valencia. Duon utgår från Göteborg och har spelat ihop sedan 2016. Sommaren 2021 släpper de sitt andra album Noninó där de fokuserar på Joans valencianska roots och traditioner. Musiken är en blandning av traditionella och egenskrivna låtar, med influenser från katalanska/valencianska-, belgiska och franska traditioner, jazz manouche, flamenco, musette och improvisation.

Under residenset vill de utveckla och fördjupa sitt konstnärliga uttryck genom att gå djupare in i samspel och improvisation inom de olika stilar de förhåller sig till, för att hålla musiken öppen, organisk, universell och personlig.

Här kan du se ett videoklipp med Aigua:

 

Om residenset
Förvaltningen för kulturutveckling genomför samtidigt ett slöjdresidens med tema ”skogsklok” i närliggande Kleva skogsbiotop. Efter avslutad residensperiod gör konstnärerna från båda residensen en turné tillsammans i Dalsland. Residenset, inklusive en gemensam repetitionsdag, sker den 6–14 september 2021. Turnén sker under två – tre dagar och ger möjlighet att utforska konstnärlig samverkan kring scenisk slöjd och folkmusik som helhet eller delar i ett gemensamt program. Platsen för residenset är Fengersfors Folkets hus och Not Quite, Fengersfors Bruk, i Åmåls kommun i Dalsland. 

Publikt möte
En viktig del i förvaltningens musikresidens är det publika mötet. Det kan vara en öppen repetition, en konsert, ett samtal i all enkelhet – eller vad som passar residenskonstnärerna bäst. Publiken bjuds in att delta i den konstnärliga processen och mötet fördjupar relationen till lokalsamhället. Det publika mötet engagerar fler arrangörer i ett tidigt skede, för att kunna ta emot ett work in progress eller ett färdigt verk längre fram.

Detta ingår
Residensmusikerna får ett arvode för residensperioden samt gemensam repetitionsdag, 8 000 kr exklusive moms per person mot faktura. De får även arvode för turné, 5 000 kr per person och dag mot faktura, ersättning för resa inom till och från Fengersfors samt under turné. Under residensperioden får de tillgång till arbetslokal på Fengersfors Folkets hus och boende på Fengers husrum med möjlighet att laga egen mat.

Folkmusikresidenset och den efterföljande turnén genomförs av Förvaltningen för kulturutveckling i samarbete med Not Quite, lokala aktörer samt Studieförbundet Vuxenskolan VGR.