Shared reading – högläsning tillsammans i grupp

Shared Reading är en metod för högläsning och samtal i grupp som organisationen The Reader i Liverpool, England står bakom men som nu är väl etablerad i Sverige. Metoden vidgar perspektiven på det egna livet, kan förändra självbilden till det positiva och ge en känsla av sammanhang.

Hur går en läsning till?
En utbildad läsledare har förberett en text som delas ut när gruppen samlats. Läsledaren högläser texten, som kan vara en novell eller en dikt och sedan börjar samtalet. Svåra ord reds ut, och man närmar sig texten mer och mer. Ett gemensamt utforskande börjar, en stöttande och aktiv läsning där samtalet kretsar kring de tankar, associationer, reflektioner och känslor som texten väcker. Den som själv vill läsa högt får göra det.

Shared Reading skapar möten mellan människor och litteratur. Alla kan delta oavsett läsvana och får genom denna metod chansen att möta litteratur rik på innehåll. Kulturförvaltningen har sedan 2020 arbetat med att etablera, främja och utveckla metoden Shared Reading främst mot folkbiblioteken i regionen. Detta har skett genom samarbete med Anders Ohlsson och Torbjörn Forslid på språk- och litteraturcentrum vid Lunds universitet som utbildat 25 läsledare som nu leder grupper på till exempel bibliotek och boenden för äldre.

Vi har ett aktivt regionalt nätverk och arrangerar återkommande träffar för läsledare, för fortsatt utveckling, lärande och delande av kunskaper dem emellan. Kontakta oss gärna om du vill veta mer om nätverket och Shared reading.

Eva Fred

Konsulent

Telefonnummer