How to blow up a pipeline
How to blow up a pipeline är ett actiondrama om ett gäng ungdomar vars liv på ett eller annat sätt påverkats starkt av någon form av miljökatastrof eller -skandal till följd av oetiskt företagande. För att skapa opinion kring klimat- och miljöfrågor – och för att hämnas – har de planerat att spränga en oljeledning i Texas. En spännande film som tematiserar frågor om civil olydnad, hämnd som drivkraft, huruvida målen någonsin helgar medlen och om vårt individuella ansvar för en kollektiv framtid.
Streamas via Cineasterna.
- Trots att oljans negativa miljö- och klimateffekter är väl kända pågår en ”oljeboom” i USA, vilket bland annat SVT rapporterade om i november 2023.
- Filmen skildrar människor som på olika sätt drabbats av miljöskandaler orsakade av företag. En av de värsta miljöskandalerna i Sverige är den s k PFAS-skandalen då ett stort antal människor i Kallinge blev förgiftade av dricksvattnet. I december 2023 kom HD:s dom i fallet som gav de drabbade rätt till skadestånd. Läs mer om fallet på tidningen Sveriges naturs hemsida.
- I filmen används sabotage som ett medel i miljökampen. P3 Dystopia har gjort ett avsnitt, ”Kampen om klimatet del 1 – Sabotage”, om detta.
- Filmriket har i sin filmskola ett rikt material och enkla tips kring hur en kan skapa fiktionsfilm och vloggar.
- Filmen skildrar en grupp människor som på olika sätt drabbats av följderna av miljökatastrofer. Vilka är de? Hur har de drabbats? Hur är de som personer? Hur har de lärt känna varandra? Vilka likheter och skillnader finns mellan dem? Hjälps åt att minnas och anteckna! Kan ni förstå varför de väljer att göra som de gör i filmen? Varför/varför inte?
- Det finns många exempel på miljöskandaler som drabbat människor runtom i världen. Dela in er i grupper och fördjupa era kunskaper om några av dessa! Vad hände? Hur drabbades människor, djur och natur? Vilka konsekvenser fick det på individnivå och samhällsnivå? Se tips ovan.
- Oljan kallas ibland ”det svarta guldet”. Varför då? Ta reda på mer om oljans historia och betydelse för mänskligheten samt hur den påverkar miljön och klimatet. Se tips ovan.
- Ungdomarna i filmen driver en gemensam kamp för miljön och de tycker att de har moralisk rätt att begå ett brott – sabotage – för att få uppmärksamhet och i längden skapa samhällsförändring. Ta reda på mer om två olika metoder för att bedriva aktivism: civil olydnad och sabotage. Se tips ovan. Vilka är likheterna och skillnaderna mellan de två? Vilka kända exempel av de två metoderna kan ni hitta? Diskutera om – och i så fall när – ni tycker det är rätt att använda civil olydnad respektive sabotage: är det någonsin moraliskt försvarbart att bryta mot lagen för att uppnå ett mål?
- Filmen slutar med att två av ungdomarna tar på sig ansvaret och överlämnar sig åt polisen. De hoppas att deras dåd kommer väcka stor uppmärksamhet att inspirera andra att engagera sig i miljökampen. Fantisera kring en fortsättning på filmens berättelse: Vad hände sedan? Med de som åkte fast? Med de andra? Hur reagerade omvärlden på deras dåd? Vad skulle uppföljaren heta? Skriv, berätta, rita storyboard, dramatisera, filma etc. Se tips ovan.
Originaltitel: How to blow up a pipeline
Genre: Spelfilm
Regissör: Daniel Goldhaber
Längd: 24 minuter
Åldersgräns: Från cirka 13 år
Utgivningsår: 2023
Språk och text: Engelskt tal, svensk text
Trailer