Cow
Cow är den hyllade dokumentärfilmen om kon Lumas vardag på en farm på den engelska landsbygden. Genom att vi på nära håll får följa Luma genom såväl sorgen när hennes kalvar tas ifrån henne som glädjen när hon tuggar friskt gräs i sommarhagen lever vi oss in i hur det är att vara ett djur i människors tjänst. En långsamt berättad men mycket stark film.
Finns att streama via Cineasterna.
- Filmregissören Andrea Arnold och filmfotografen Magda Kowalczyk arbetade med filmen Cow i sammanlagt nio år. De har berättat att det var en svår men fantastisk upplevelse att komma så nära Luma och försöka skildra hennes liv så att publiken kände empati med henne. Sveriges radio har en kort intervju med Arnold och en recension av filmen (2 min per klipp).
- Runtom i världen finns cirka 270 miljoner mjölkkor, i Sverige finns det cirka 300 000. Kornas välfärd varierar stort, men precis som i filmen separeras kon nästan alltid från sin kalv en kort tid efter födseln för att mjölken ska användas inom livsmedelsindustrin. Både kon och kalven mår dåligt av detta. På organisationen World animal protections hemsida finns fakta om mjölkkornas situation.
- Ungefär 25 procent av den genomsnittliga svenskens klimatpåverkan kommer från maten vi äter (och slänger). Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har tagit fram en användbar ”Mat-klimat-lista” med siffror på olika livsmedels klimatpåverkan.
- Forskning från Karolinska institutet visar hur skolmaten både kan göras mer klimatsmart och uppskattas av elever.
- När kor idisslar släpper de ut den mycket kraftfulla växthusgasen metan, vilket är den främsta orsaken till att mejeriproduktion har en negativ klimatpåverkan. 2023 avslöjade Sveriges radio att den svenska mjölkbranschen fört en bluffkampanj om att kornas utsläpp inte var så farlig för klimatet. Lyssna på det spännande poddavsnittet ”Bluffen om kossornas pruttar” från Dagens eko (22 min).
- Filmen innehåller många starka scener. Innan en går över till att diskutera filmens olika teman kan det vara en bra idé att sätta ord på sina känslor. Det kan först göras individuellt genom att var och en skriver några ord om en scen som berörde en och varför. Därefter kan ni samtala i par, mindre grupper och/eller i helklass.
- Filmen Cow är ett exempel på s k ”slow cinema” som skildrar en del av verkligheten, utan förklarande berättarröst eller pålagd filmmusik. Kon Luma filmas i många extrema närbilder, särskilt på hennes ögon, och med mycket fokus på hennes olika ljud; råmanden, tuggande/idisslande och andning. Vad har den här närgångna filmtekniken för effekter? Hur påverkar det publikens känslor och engagemang för Luma?
- Luma bor på en mindre farm där bönderna bryr sig om sina djur och tar hand om dem. Ändå framstår hennes liv som ett slags slaveri i det avseendet att hon bara existerar för att föda kalvar och producera så mycket mjölk som möjligt åt människorna. Ge exempel på scener och/eller miljöer där kornas liv verkar vara härligt respektive hemskt.
- Två gånger får vi se hur Luma och hennes nyfödda kalv skiljs åt bara något dygn efter födseln. Varför gör man så? Ta reda på mer (se tips ovan)!
- Mjölkproduktion och framställning av andra slags mejerivaror har negativ effekt på växthuseffekten och bidrar därför till klimatkrisen. Varför då? Ta reda på mer (se tips ovan)!
- Vad kan just ni göra för att minska klimatpåverkan från mat och dryck? Vilka livsmedel kan ni dra ner på och/eller byta ut? Hur kan ni påverka skolluncherna?