Mer om vårt arbete med kommunkoreografer
Här har vi samlat de vanligaste frågorna kring vårt arbete med kommunkoreografer. Hittar du inte svar på det du undrar över här, kontakta någon av kontaktpersonerna längst ner på sidan.
Varför arbetar Västra Götalandsregionen med kommunkoreograf-projekt?
Målet med kommunkoreografer är att genom längre dansresidens skapa en modell för fler möten kring dans och danskonst i en kommun. Beslutet att arbeta med kommunkoreografer är grundat i förvaltningens uppdrag att bidra till ett rikt kulturliv som når och angår invånarna i hela regionen. Läs mer om vårt uppdrag och hur förvaltningen styrs här...
Hur jobbar kommunkoreograferna?
I Västra Götaland har flera kommuner haft kommunkoreografer. Här kan du läsa lite om hur de har jobbat.
Under 2018 träffade Mölndals kommunkoreografer, danskompaniet Embla, nästan 2 000 personer som deltagare och åskådare, vid fler än 80 tillfällen, på offentliga platser. De genomförde bland annat workshops för barn och unga, familjeföreställningar på biblioteken och pop up-dansföreställningar på tågperronger och i matbutiker. Dessutom jobbade kommunkoreograferna med grupper i olika åldrar, till exempel seniorer på stadens olika träffpunkter, barngrupper på kulturskolan och ett längre samarbete med en daglig verksamhet. Här kan du läsa mer om Mölndals satsning på kommunkoreografer...
Mitt i coronapandemin, under 2020, hade Härryda tre kommunkoreografer från kompaniet Big Wind. Mest uppmärksammad blev kanske deras dansande blombukett utanför kommunens senior- och äldreboenden, där publiken kunde titta ut genom sitt fönster och uppleva dans utan att behöva samlas i grupp. De genomförde också ett större dansprojekt som tog avstamp i berättelser om livet under pandemin, från människor de mött i olika åldrar från hela kommunen. Invånarna fick också delta i pop-up-lunch-discon, kommundans med rörelser från kommunens 13 orter och möjlighet att se öppna repetitioner och föreställningar på väntade och oväntade platser.
Mellan september 2021 och augusti 2022, pågick ett kommunkoreografprojekt på Tjörn. Det Göteborgsbaserade danskompaniet Kompani Catapult fick uppdraget att låta invånarna möta dans på oväntade platser och i nya sammanhang. Temat var "samhällsviktigt". Under hösten 2021 genomförde man bland annat dansattacker för att presentera sig på kommunhuset, på bibliotek och i skolor, de startade även ett communityprojekt med en ung dansgrupp och spelade in dansvideor för Dansa utan krav – ett projekt inom dans och hälsa. Läs mer om Tjörns satsning på kommunkoreografer här...
Från juni 2022 till maj 2023 jobbade Mateja Kovacevic och Marvil Iglesias som kommunkoreografer i Vänersborg. Residensets tema var Step Forward och utgick från kommunens övergripande inriktningsmål om att ge invånarna mer jämställda och jämlika förutsättningar att påverka sina liv. Sammanlagt hade kommunkoreograferna 3 230 fysiska interaktioner med invånarna i Vänersborg, utöver det mötte många dem via sociala medier och digitala dansfilmer. Bland annat dansade de med mammor i tvättstugor, dansade hip hop med Rotaryföreningen, besökte kommunala verksamheter och äldreboenden, tipsade om danslitteratur på biblioteket och ledde dans-battle under halloween. Läs mer om kommunkoregraferna i Vänersborg här och via projektets Instagramkonto.
Kommunkoreografprojektet i Marks kommun pågick september 2023–augusti 2024. Här var temat "Marknära" och relaterade till kommunens övergripande mål om Bästa barnkommun och Bästa företagskommun. Kommunkoreograferna Elin Hermansson, Felix Skalberg och Gustaf Jönsson kartlade och inventerade kommunens mötesplatser för dans. Under året har de bland annat gjort gästspel på Kinna bibliotek, dansat med 3-åringar från Snickargårdens förskola, mött alla klasser på högstadiet på Ängskolan och anordnat sportlovsdans. De har besökt arbetsplatser i kommunen, bland annat hemtjänsten i Hyssna och Marks Bostad för att dansa, filma och göra dansporträtt. De har återupplivat dansminnen och dansat för och med äldre på fler äldreboenden, samarbetat med kulturskolan och haft dansaktiviteter med chefer och politiker i kommunen. Läs mer om kommunkoreograferna i Mark här.
I Borås arbetar kommunkoreograferna Eddie Yalman och Julian Namroud hösten 2024–hösten 2025. I Borås finns ett stort intresse för dans och kommunkoreograferna är en del i att ge fler av stadens invånare tillgång till dansupplevelser. Kommunkoreograferna har sin bas i hiphop och housedans, men är även engagerade pedagoger, dansare och producenter. Läs mer på Borås kommuns webbplats. Du kan också följa kommunkoreografernas arbete genom Instagramkanalen Dans i Borås.
Vad kostar det att ha kommunkoreografer?
Kommunkoreografprojekten i Västra Götalandsregionen har en sammanlagd budget på 400 000 kronor. 370 000 kronor (på faktura) fördelas mellan de 2–4 danskonstnärer som efter en urvalsprocess erbjuds platser som kommunkoreografer.
30 000 kronor finns i buffert för inköp under projektets gång. Det kan till exempel handla om kommunikationsmaterial inför aktiviteter i kommunen eller utrustning som behövs för att praktiskt kunna nå en målgrupp eller en plats, tex dansmatta, rullstolsramp, mobila högtalare etcetera.
Vem betalar för kommunkoreograferna?
Den deltagande kommunen delfinansierar sitt år med kommunkoreografer tillsammans med Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen. Kommunen går in med 100 000 kronor, och Västra Götalandsregionen går in med 300 000 kronor. (Gäller projekt från 2023).
Hur väljs kommunkoreograferna ut?
Inför ett projekt går vi först ut med en utlysning, där vi söker 2-4 dansare/koreografer. Alla som är professionella danskonstnärer verksamma i Västra Götaland kan ansöka. Ansökan ska bland annat innehålla CV, referenser, arbetsprover och konstnärlig vision/idé. Efter sista ansökningsdag samverkar kommunen och Kulturförvaltningen i att göra ett första urval bland de sökande. Dessa kallas sedan till personliga intervjuer. Kommunen gör sedan det slutgiltiga valet av kommunkoreografer.
Hur väljs kommunen ut?
Det är kommunen som ansöker hos Västra Götalandsregionen om att starta ett kommunkoreografprojekt. Urvalet sker genom att en referensgrupp på förvaltningen gör en sammanlagd bedömning av var en ettårig insats kan göra störst skillnad. Ett par av de kommuner som sökt men fått avslag på ett ettårigt kommunkoreografprojekt har i stället fått stöd till att lyfta dansen i sin kommun under kortare projektperioder.
Hur kan jag ta del av resultatet av kommunkoreografernas arbete?
De deltagande kommunerna lägger vanligtvis upp information om kommunkoreografernas arbete på sina hemsidor och/eller i sociala medier.