Romska biblioteket i Malmö

Den romska flaggan, med grön och blå botten och ett rött hjul i mitten.
Fotograf: Malin A Junkka

Romska biblioteken i Malmö är det sista resursbiblioteket av de fem att öppna. Biblioteket ligger på våning tre på Stadsbiblioteket i Malmö där uppbyggnaden av en fysisk samling fortfarande pågår. Stefan Wahlstedt är biträdande stadsbibliotekarie på biblioteken i Malmö, Senka Islamovic är bibliotekarie med fokus på katalogisering av mångspråkslitteratur.

Hur går det med uppbyggandet av ert resursbibliotek?

- Vi är igång och genom gedigna katalogposter som resursbiblioteket skapar i Libris är våra fysiska verk lätta att hitta för allmänhet och bibliotekspersonal runt om i landet. Att detta är möjligt bygger på den utveckling av ämnesord och språkkoder i Libris som resursbiblioteket, tillsammans med Kungliga biblioteket, och personer som är väl bevandrade i de romska dialekterna har gjort.

- De verk som finns i resursbiblioteket kan fjärrlånas om de uppfyller de lånekriterier som Biblioteken i Malmö har för fjärrlån i övrigt, vilket gör dem tillgängliga för låntagare i hela Sverige.

- Resursbiblioteket har även skapat och ansvarar för en romsk bibliografi i Libris, ROMB, som samlar alla resurser som har någon koppling till den romska gruppen. Det vill säga litteratur skriven av och om romer och på olika varieteter av romani och som finns på svenska bibliotek. Bibliografin innehåller även film och annat audiovisuellt material och indexerar i dagsläget cirka 2 300 resurser.

Vilka är era förhoppningar med Romska biblioteket?

- Vi vill kunna bli en resurs för landets kommunala bibliotek genom att synliggöra vikten av läsande. Vi har redan idag tre aktiva romska läsambassader där mycket läsfrämjande arbete pågår.

Vad är en läsambassad?

- Att vara romsk läsambassad betyder att biblioteken arbetar med att utveckla sin verksamhet för den nationella minoriteten romer. Romska läsambassader finns på flera bibliotek runt om i Sverige.

Vilken har varit den svåraste utmaningen?

- Vi har många idéer och tankar om hur vi ska nå ut, men det tar tid att komma ut, hitta dialogen med de andra biblioteken, vad som funkar eller inte. Att vara ett resursbibliotek är ju att vara en resurs och vilka de bästa metoderna för att vara just en resurs som nyttjas, ja det behöver växa fram tillsammans med alla folkbibliotek som använder oss.

Text: Helén Andersson

Läs om Samernas bibliotek i Jokkmokk här

Läs om Nordkalottbiblioteket i Övertorneå här

Läs Mitt biblioteksminne med Dilsa Demirbag-Sten här