Judiska biblioteket i Stockholm

David Reichel har brunt hår och helskägg. Han bär en grön stickad tröja och står framför ett bokskåp fyllt med böcker.
Fotograf: Linnéa Jönsson

Judiska biblioteket finns i det judiska kultur- och utbildningshuset Bajit i Stockholm och är ett specialbibliotek för medier inom judiska ämnen. David Reichel är bibliotekarie på judiska församlingens bibliotek.

 Hur har uppdraget påverkat er verksamhet?

- Officiellt är judiska biblioteket och resursbiblioteket två olika verksamheter där judiska biblioteket främst är till för den judiska församlingens medlemmar, och resursbiblioteket för bibliotekarier som vill ha hjälp med hur de ska tänka kring judisk och jiddisch kultur. Detta ingår i vårt kärnuppdrag, men kanske arbetar vi mer med jiddisch litteratur efter att resursbiblioteket startade.

Hur integrerat är resursbiblioteket i det judiska biblioteket?

- Det är i stort sett samma plats och jag jobbar på båda. Och vi har en samling böcker som vi fjärrlånar. Äldre material lånar vi inte ut. Men som resursbibliotek är en stor del av vårt arbete att hjälpa bibliotekarier runt om i landet.

 Vilken är den vanligaste frågan ni får som resursbibliotek?

- Det handlar mycket om litteraturtips, om judisk litteratur och böcker på jiddisch. Vi får också en del frågor om judisk kultur, den judiska religionen och den judiska historien, och mycket handlar om frågor kring hur man ska tänka kring utställningar om detta.

 Är det något som förvånat er i rollen som resursbibliotek?

- Jag skulle säga att jag har blivit positivt förvånad av att så många hör av sig och verkar ha ett genuint intresse. Folkbibliotekarier som vill göra utställningar och göra dem så bra som möjligt.

 Vad är det bästa med att vara ett resursbibliotek?

- Att vi har ett rikstäckande ansvar och att vi kan hjälpa bibliotekarier spelar roll. Det är ett viktigt och bra uppdrag. Och det behövs.

Text: Helén Andersson

Läs om Finlandsinstitutets bibliotek i Stockholm här

Läs om Romska biblioteket i Malmö här

Läs om den svenska spelskatten på Kungliga biblioteket här