Mitt biblioteksminne med Olof Wretling

Olof Wretling är i medelåldern. Han har blå ögon och ljus hy, är klädd i en vit skjorta som är knäppt ända upp och på sitt huvud har han en brun hatt med korta brätten. Han har en liten mikrofon som är osynligt fäst bakom örat, han ler och hans blick är vänd åt höger i bild.
Fotograf: Andreas Nilsson

Olof Wretling är skådespelare, komiker, regissör, dramatiker och författare. För de flesta är han en välkänd röst från många radioprogram och som en del av humorgruppen Klungan. Här berättar han om biblioteket som en plats att känna sig hemma på.

Vilket är ditt första minne av biblioteket? 

- Jag springer allt vad jag kan i korridoren på Carlshöjdsskolan, ja trots att man inte får springa i korridorerna. Jag är sju år och känner min klasskompis flås i nacken. Vi är på väg till biblioteket och vinnaren kommer att få ensamrätt på boken om hajar. Jag kopplar på höghastighetsfarten. Flyger in på biblioteket och landar ljudlöst i den gröna soffan med boken om hajar. Jag är besatt av hajar och varje gång man fritt får välja bok på läsningen så dyker jag ned i Indiska oceanen bland valhaj, vithaj, tigerhaj, hammarhajar och rockor. Hammarhajen är min favorithaj och jag tror faktiskt att jag såg en sådan en gång. Jag ska bli hajforskare när jag blir stor och boken i mina händer är min forskning. 

Vad har du för relation till biblioteket i dag? 

- Min mamma jobbade på stadsbiblioteket i Umeå så jag var mycket på hennes jobb som barn. Sedan när jag studerade så var biblioteket en given plats för att hitta fokus. Jag känner mig hemma på bibliotek. Idag har jag inte längre så många bokärenden till biblioteket då jag lyssnar på många böcker, men när jag ska ha möten på stan så väljer jag alltid fiket och restaurangen på biblioteket i Karlstad. Lugnet och fokuset sitter i väggarna. 

Vilket är ditt bästa boktips?

- Jag har nyss läst Juloratoriet av Göran Tunström och föll pladask. Den har så många olika stilar och berättelser i sig. Långa utmanande poetiska stycken. Rena komiska skrönor. Törstande kärlekshistorier. Tragiska öden. En fantastisk dialog. En rik bok med målande karaktärsporträtt. Man kan även lyssna på boken, en fantastisk inläsning av Göran själv, han tar sig an dialogen med full inlevelse.

 

Läs om hur kulturutövare inspirerat bibliotekspersonal till ny metodik i Värmland här

Läs om hur man arbetar med kultur på Norrlands universitetssjukhus i Umeå här

Läs Mitt biblioteksminne med Babben Larsson här

Läs Mitt biblioteksminne med Dilsa Demirbag-Sten här